Prijava

------------------
GENERALNO
------------------

P: Šta je Vukajlija?
O: Vukajlija je jedinstveni rečnik slenga na srpskom jeziku, mada ovde dolaze i ljudi iz zemalja bivših jugoslovenskih republika, a iz dijaspore. Ali ipak vidite definicije za izraz Vukajlija. Tu ćete dobiti bolje objašnjenje. ;)

------------------
KAČENJE SADRŽAJA
------------------

P: Kako se dodaje definicija?
O: Definicija se može dodati samo ako si registrovan. Dodaje se klikom na karticu „dodaj definiciju (x)“ koja se nalazi pod glavnom karticom "definicije". Pojaviće se tri tekst boksa. U onaj prvi se unosi naslov koji podrazumeva reč ili izraz koji želite da definišete. U drugi tekst boks se unosi definicija tog izraza ili reči, a u treći tekst boks se unosi primer u kome se ta izraz ili reč koristi, ali i ne mora da se stavlja.

P: Kako se dodaje komentar?
O: U okviru definicije se nalazi link „nema komentara“ ili „x komentara“. Klikom na taj link dobiješ svojstva definicije i tekst boks u koji se unosi komentar.

P: Kako se briše/menja definicija?
O: U okviru definicije postoje opcije za „izmeni“ i „obriši“ definiciju. Klikom na „izmeni“ vraćaš se na stranicu „doda definiciju“ sa sačuvanim tekstom. Klikom na „obriši“ dobija se prozor koji će te upitati da li si siguran. Definicija se ne može menjati ili brisati nakon 24 časa od pravljenja definicije. Ako ipak hoćeš da obrišeš ili izmeniš definiciju, zamoli moderatora da ti to uradi. Pripremi razumljiv razlog.

P: Kako se ubacuje avatar.
O: U okviru vašeg profila postoji link „izmena avatara“. U tekst boks se unese direktorijum slike sa računara koju želite da bude vaš avatar i eto, imate avatar.

------------------
KORIŠĆENJE FORUMA, ČETA I PVT-a
------------------

P: Forum i čet?
O: Postoji. I jedno i drugo. Dođite da se družite sa nama. Samo nemojte uvek očekivati da će neko da bude na četu, zato se ne ljutite ako vas iskuliramo. :)

P: Kako se šalje privatna poruka (PVT)
O: U profilu svakog autora se nalazi link "pošalji privatnu poruku". Nakon odlaska na ovaj link, kucaš naslov i tekst nove privatne poruke. Privatne poruke možeš proveravati preko podforuma "Privatne Poruke". Ovaj podforum možeš samo ti da vidiš.

P: Ubacivanje sadržaja?
O: Za sliku, YouTube klip ili deezer muzički klip se ubacuje link nečega od ta tri.

P: Da se na četu može ići dalje od 1000 strana?
O: Može. I to pomoću linka: http://vukajlija.com/zabava/cet?strana=X S tim što je "X" broj strane.

------------------
MODERATORI, ADMINISTRATORI I NJIHOVE ULOGE
------------------

P: Šta su moderatori?
O: To su posebni članovi koji vam mogu pomoći u svakoj situaciji. Oni čuvaju sajt od spama i ostalih neprimerenih stvari.
P: Zašto mi je obrisana definicija?
O: Zato što krši uslove korišćenja. Videti "uslove korišćenja" za više informacija.

P: Ko je kaizen?
O: To je jedan vrlo ljubazan čovek koji vrlo često snajperiše unaokolo, ali dok snajperiše, uvek radi nešto korisno za Vukajliju. Da, dragi čitaoče, on je administrator ovoga nam sajta. Lako ćeš ga prepoznati. Ima buljav avatar i njegovi postovi su uglavnom stručni. :)

P: ZAŠTO SAM DOBIO OVOLIKO PALČEVA NA DOLE?!!!1!!
O: Uđi na svoj profil i klikni na link „prikaži ih“. Ako je svaka četvrta definicija Chuck Norris onda je to razlog. Ako nemaš ni jednu definiciju o Chucku Norrisu onda ti definicije nisu dobre ili te neko hejtuje.

P: Kako da promenim svoj nadimak?
O: Uplati za ktitor nalog.

P: Koje su moći moderatora?
O: Moderator može da edituje/briše definicije/komentare/forumske postove/slike/klipove. Pored toga moderator može da vidi koliko je koji član dao glasova drugim članovima i koliko su glasova drugi članovi dali njemu. Takođe, može da vrati definciju iz groblja. Ima ban opciju. Osim toga, ne može ništa drugo. Znači briše i vraća i to je to. Svako brisanje se naznači, tako da u groblju defincija možete pronaći one defincije obrisane od strane moda (ima naznačen razlog brisanja) tj. definicije na groblju uglavnom sami korisnici brišu.

P: Zašto mi piše da sam Hejter?
O: Prema proceni moderatora, koji sad imaju analizu glasova po vremenu, oni stavljaju oznaku "Hejter" u profilu korisnika koji time gubi sve negativne glasove koje je dao. Procenjuje se po tome ako neki autor da nekom drugom autoru mnogo negativnih glasova za kratak vremenski period.

P: Zašto sam banovan.
O: Uradio si neku glupost i jebi ga (vidi razlog bana). Možda se moderatori smiluju pa te odbanuju. U međuvremenu pročitaj FAQ 10 puta. :)

------------------
NEKE KORISNE STVARI
------------------

P: Glasanje?
O: Vrlo lako. Kod svake definicije postoji broj pozitivnih i negativnih glasova, simbolično prikazanih kao dignuti i spušteni palac. Klikom na nekih od tih dva palca se vrši glasanje. Možeš da glasaš samo ako si registrovan ili ako palčevi nisu obojeni u crveno.

P: Kako proveriti da li je definicija za izraz ili reč koju pišem već postoji na Vukajliji.
O: Na dnu svake strane postoji indeks koji je raspoređen po slovima. Da bi video da li ono što definišeš već definisano, pronađi na odgovarajućem slovu.

P: Kako da se vidi definicija dana.
O: Logo Vukajlije na vrhu stranice je link za početnu stranicu Vukajlije, gde se vidi i najbolja definicija u predhodnom danu. Znači definicije dana se nalaze na početnoj strani.

P: Kako se bira definicija dana?
O: Definicija dana je najbolja definicija postavljena tog dana, odnosno ona koja je sakupila najvise glasova u roku od 24 casa od trenutka postavljanja. Definicija dana se bira u ponoc narednog dana.

Primer: Definicija nastala 03.06.2009. u 14h sakuplja glasove do 14h 04.06.2009. Tada se belezi njen rezultat i ceka se ponoc da se uporedi sa rezultatima ostalih definicja koje su nastale 03.06.2009.

Primer 2: Definicija nastala 30.06.2009. u 23:55 sakuplja glasove do 23:55 04.06.2009. Tada se belezi njen rezultat i ceka se ponoc da se uporedi sa rezultatima ostalih definicija koje su nastale 03.06.2009.

P: Kako se linkuje?
O: Uz pomoć uglastih zagrada []. Izraz ili reč koju želite da linkujete stavite u ove zagrade. Ako je izraz ili reč u nekom padežu onda se među zagrade stavlja ta reč pa se stavi uspravna crta i link definicije. Primer je dat pri svakom novom unosu definicije.

P: Kako se menja boja pozadine.
O: Na vašem profilu se klikne "izmena profila", pa se tu, između ostalog nalazi padajući meni sa bojama. Izabereš boju i klikneš "pošalji".

------------------
TROUBLESHOOTING
------------------

P: Zašto čet ponekad izbacuje istu poruku po dva puta?
O: To se dešava kad se na četu ubaci mnogo poruka istovremeno. Duple poruke se mogu ukloniti refrešom.

P: Neće da mi pošalje poruku na čet.
O: Prekucaj i pošalji ponovo. ’Oće to ponekad kad se server zabaguje.

------------------

KAKO SE LINKUJE (kači definicija na čet, komentare ili forum)?

metoda 1. iz adress bara (ona traka gore gde piše http://vukajlija....) se prekopira adresa i pejstuje na željenu lokaciju (čet, komentar, forum)

primer: http://vukajlija.com/do-jaja/10837
_______________________________________________________________
metoda 2. (više se koristi) Ako neko želi da mu se ne vidi ceo link već samo jedna reč kao link, tada se: iskopira link iz adress bara i ode na željenu lokaciju. Otvori se uglasta zagrada tako što se pritisne AltGr (dugme pored space desno) i F u isto vreme, upiše se reč koju želite da se vidi, potom opet stisnete AltGr i W zajedno, pojaviće se prava crta , bez ikakvog razmaka pejstuje se prethodno kopirani link, nakon toga se zatvara zagrada tako što se pritisne AltGr i G.

primer: do jaja

*podsećamo da je linkovanje definicije mlađe od 24h zabranjeno

-------------------------------------------------------------------------

KAKO SE KAČE SLIKE ILI KLIPOVI(samo sa YouTube)???

Jednostavno se kopira link iz adress bara i prekopira na čet ili forum. U KOMENTARIMA NIJE MOGUĆE KOPIRATI SLIKE I KLIPOVE.

-------------------------------------------------------------------------