"In vino veritas" - U vinu je istina.

1. Zato se kaže suvo ili muško vino.

2. Или пак стручније, ако те баш занима... Полу суво вино садржи највише 4 грама по литру.

3. Ćega od 4 grama. Tange.

4. Па шећера, јбг нисам навео одма, ал се односило на мој претходни пост. :)

5. To ide ovako: poručiš suvo i pršut ili pančetu za sebe, a za damu uzmeš neko slatko i srneća leđa, ako neće srneća leđa onda joj uzmeš desertno i palačinku sa sladoledom od vanile. Šanse da ćeš jebati su rapidno uvećane pod uslovom da ti ne popiješ više od dva suva :)

6. Ja zadnji put kad sam pio vino zadnje ćega se sjecam od te noci je bilo da kupim krv u wc. Sve izpovracano, arkada razbijena, cijeli wc mi je bio u ljubicasto crvenoj boji. To je bilo neko dalmatinsko domace, rodjak zbavio. Inace prico mi je covjek iz splita da sad kad hrvatska udje u EU rijetko ce se gdje moći kupiti to njihovo domaće vino, a stvarno prave dobra vina. U mom okruženju nekako kad sve sabereš cijenu, okus Graševina kutjevo najbolje se uklapa, 7 maraka litar.
    http://online.konzum.hr/images/products/030/03014093l.gif

7. Da spomenem i onu makedonsku kratošiju, sa pivskim čepom, od litar, džabajle vino a mnogo fino ide sa onim njihovim tavama.

8. Ja u poslednje vreme pijuckam Rubinovu Graševinu (pošto sam popila ono domaće Fruškogorsko), dovoljno je pristojna da se može piti, a može i u ručak.
    Eh, prošeka nemam već neko vreme, mogla bih da pošaljem majku u Dalmaciju ili da odem sama da opljačkam tetke i ujne.

9. Ja sam jednoč cijeli dan pio pivo neđe na Surčinu, a kad smo krenuli kući navratili kod tetke od ribe koja je slavila rođendan i popijem jedno dve litre domaćeg vina - Sledeća scena budim se u krevetu ujutro, nisam ni otišao kući

10. Vidi Dalmatinke bogati, nisam pojma imao :)

11. Nije čistokrvna, mešanče: Šumadinac + Dalmatinka. :)

12. Otud Gavranićka, sigurno? Rakija i vino kombinacija, uz sir i pršut standardno sa obe strane... bolja kombinacija nego ove moje sirotice - Crnogorac/Crnotravka...

13. Pre neki dan sam bio u boujole (valjda se ovako pise) regionu severno od liona, i probao baaaas dobra crna vina. Pitka, aromaticna, ne napadna. Stvarno dobra.
    Doneo 4 flase kuci.

Znaju francuzi da naprave dobro vino steram im ga.
    Btw, predeo oko liona, sela i njive skroz lice na srbiju.

14. Raven nije vezano za prezime ako na to misliš.
    Ma nije ni to loša kombinacija, jedno drugom balans.

ON TOPIC: Od crvenih vina obično pijem domaća, nekoliko prijatelja imaju vinograde, a za većinu bi se moglo reći da znaju šta rade.
    I kao što još neko reče, retko pijem vino kada izadjem, dobra vina su po kafićima i klubovima preskupa, nije mi neki merak, a i po pravilu ne pijem vino kad izlazim bez muža.

15. zajebavam se - preveo sebi Mrs. Raven na srpski, ispadne Gavranićka, ovo te malopre pitah da ne misli narod da ti znam prezime pa ofiram :)

16. E, нпр. никад нисам разумео термине суво и стоно вино. Сад знам да је сувоћа уствари количина шећера по литру. Што мање шећера, то је вино сувље. Само ми није јасан овај термин стоно вино.

Волим да рижото са сиром јер је веома једноставан и јефтин за припрему и Карловачки ризлинг иде феноменално уз то јело. Можда се неко ко се боље разуме од мене у вина неће сложити са мном, али мени је одлично. Наравно, Тиквеш има добра вина, и уопште македонска вина су добра, али опет понављам, питање колико се све то прави по старој технологији, а колико се вештачки убрзава процес производње вина.

17. Stono vino - vino koje je dostojno stajanja na stolu.

18. Стоно вино је оно које је произведено од једне или више сорти винове лозе непознатог географског порекла. Почепркај мало по нету, има вероватно опширније, али у суштини то би требало да је то...