True Detective

1. НЕ, ЕМИНЕНТНИ ВУКАЈЛИЈАШКИ КРИТИЧАРИ НИСУ ЗАДОВОЉНИ ЈЕР СУ ОЧЕКИВАЛИ ПЛОТ ТВИСТ ДА МАРТИ И РАСТ УЛЕТЕ ЈАШУЋИ ЛАМЕ И ХЕКЛЕРИМА У ВИЛУ ЕДИЈА ТАТЛА И ВИДЕ КАКО СНОРТА КОКС СА ПИЧКЕ МАРТИЈЕВЕ ЖЕНЕ ДОК ЊЕНИ РОДИТЕЉИ ДРКАЈУ И ИСТОВРЕМЕНО КОЉУ ОНУ МАРТИЈЕВУ ШВАЛЕРКУ И ОНДА РАЗЈЕБУ ТУ ЦЕЛУ КОНШПИРАЦИЈУ.

2. Vučka, lepo reče Pizolatto da nije bio cilj nadmudrivanje gledalaca...ne znam stvarno šta si očekivala nije ovo jebeni Supernatural :)

Ne znam šta je Supernatural, ali kad gradi napetost oko glavnog negativca kao da je povampireni Isus lično, očekujem nešto bolje od lupetanja o zvezdama i svemiru. Kada je Rasti rekao da svetlo pobeđuje tamu, malo je falilo da povratim (takvi likovi se ne menjaju, osim u bajkama). I bromance, mislila sam da će Rasti Martija da kresne bolje nego ženu.

3. Ovo je tek početak priče o Žutom kralju... Tek je počelo.

Ne znate u šta ste se upustili....

4. Серија је одлична и завршена је одлично, без завлачења и завера.
    Добро је што је срећан завршетак, било би труло да су Марти или Раст погинули.
    Свиђа ми се што је на крају убачен Растов излив емоција, где се и директно види да није трули нихилиста. Чиста десетка.

5. Sa jednog foruma:

"Well, once, there was only dark. If you ask me, the light's winning." Od nihlizma do pozitivizma.

Nic Pizzolatto ima muda. Lik je zadao takvu pljusku cijeloj sotonističkoj industriji. Na tome mu svaka čast. Naravno, ne samo na tome. Ono što je uspio napraviti u ovih 8 epizoda je jedan od najvećih pothvata ovog stoljeća.
    ...
    Pa ustvari je sve rješeno. Većina toga kroz simbole i hintove kroz čitavu sezonu. Po mojoj nekakvoj procjeni onako od oka 80% kroz simbole i 20% su Cohle i Marty saznali direktno. Jer, primijetit ćete kako u prvih 5 epizoda ima mnoštvo simbola/hintova i cijele te Cohlove filozofije dok zadnje 3 epizode su puno više direktnije jer se i bave sa sadašnjosti i s onim što je Cohle sve ove godine saznao i to im je bilo dovoljno.

Glavni fokus je bio na detektivima i Martijevoj obitelji. Oni su nam direktno okarakterizirani i to su vrhunski napravili. Kult je nešto poptuno drugo. Oni su nam okarakterizirani kroz sve te simbole. Oni čine taj okvir cijele serije. Bez okvira nema priče. S okvirnom pričom (kult/simboli) se ulazi u samu srž priče (Cohle i Marty te njihovo putovanje i spoznaja). I oni su to uspjeli. Pizzolatto je uspio. Fukunaga je uspio. Osam epizoda. OSAM.

Iako
    Spoiler for Hiden:
    nisam očekivao da je on baš ubojica, ali sam tad napisao kako je jedan od suradnika što je i bio svim tim moćnicima. I pogledaj sad. Dakle, taj Errol Childress je mrtav pa onaj drugi Childress je isto mrtav. Ledoux je mrtav. DeWall je mrtav kao i Tuttle. Petorka. Naravno, nisu svi moćnici mrtvi kao što i nisu privedeni. To je nemoguće. Hobotnica i njezini krakovi su jednostavno preveliki. Korupcija ili u ovom slučaju zataškavanje i cijeli taj sotonistički kult nikada neće nestati. Toga će uvijek biti. Fokus je bio na Cohleu i Martyu te kako rješavaju isključivo ovaj slučaj. Uspjeli su i to je jedino bitno. Al kako mi je jaka scena kad Cohle ide u potragu za Errolom i kad ga ovaj navodi sa svojim glasom. Na prvi pogled Errol se čini idiotom, ali je ispao veoma inteligentan zbog svih ovih godina. Naravno, ono što je on učinio nije niti malo inteligentno. Genijalno napravljen villain.
    ...
    I onaj sotonistički labirint

Sad bih se malo osvrnuo na cijelu metaforu i simboliku u seriji. I vjerujem kako će Pizzolatto i Fukunaga odbijati razgovarati o toj simbolici. Jebiga, njima je u interesu da se dalje priča. Vjerojatno će se pravit kao da nisu znali što se dešava.

Meni je stvarno fascinantna ova posljednja epizoda i kako se sve naglavačke promijenilo i gdje smo dobili taj kozmički horor o kojem sam govorio prije par epizoda.
    Spoiler for Hiden:
    kod cijelog tog pogleda na Carcosu između Cohlea i kulta to jest Errola jer je on jedini ostao. Kroz sve te simbole taj kult je zbilja vjerovao u taj alternativni svijet Carcosu. Da će ga prizvati/vidjeti, ali naravno da oni neće to prizvati niti vidjeti jer tu o ovoj stvarnosti ne postoji to jest u ovoj seriji gdje je sve metafora. I što se onda događa? Događa se jedna od većih ironija koju sam vidio u serijama i odmah mi je izmamilo smiješak. Događa se ovo

Cohle vidi Carcosu kako dolazi na ovaj svijet. Vidi simbolični dolazak Old Onesa. No, on to vidi kroz halucinaciju jer smo i u prijašnjim epizodama vidjeli kako halucinira. PTICE ili kad vozi auto i sva ona svjetla. On je taj koji je vidio Carcosu, alternativni svijet koji kult nikada neće vidjeti.

Cohle i novi pogled na svijet
    Spoiler for Hiden:
    ovo je došlo u pravi trenutak. Nisam vjernik, a bome nisam ni ateist, a i ne volim te etikete koje samo služe kao psihološko oružje. U većini serija/filmova bi mi smetalo ovo što se dogodilo sa Cohleom. Ovdje mi ne smeta iz više razloga. Oni koji govore da je ovo zbrzano, dajte, molim vas. Od 1995. godine do 2012. godine je prošlo 17 godina. U tih 17 godina Cohle je nakon gubitka svoje kćeri postao to što je bio kroz ovih 7 epizoda. Imao je svoju filozofiju, bio je nihilist i smatram kako je još uvijek nihilist. On nije našao Boga kako će neki tvrditi siguran sam, a ne ne ne. On je našao mir, spoznaju (pozitivizam). On je oduvijek bio spiritualna osoba, a sad je to posato sa cijelim svojim tijelom. Da, Cohle je u ovoj zadnjoj epizodi poslužio kao Isus kroz metaforu. Još ga je Errol nazvao mali svećenikom. Zvijezda repatica ili bijela košulja. Ili kad leži u bolničkom krevetu, kosa mu raspuštena i sav je ozljeđen. Sasvim je logično da će Isus biti metafora i po meni to nije nametnuto već samo logično. Zato, sjetite se što je sve taj lik propatio kroz tih 17 godina i koliko se dao u taj posao ponajviše zbog svoje kćerke. I kad se sve riješilo, zar bi mi gledatelji zbilja nešto drugo očekivali od njega. Da ostane isti nakon svega toga. Godinam su se nakupljale svakakve stvari u njemu i napokon je "eksplodiralo" na najbolji mogući način. On je i dalje nihilist, ali uz dodatak spoznaje koju je otkrio. I to je jedino bitno.

Hvala njima na odličnoj mitologiji, scenariju, glumi, režiji, simbolici i svim tim sitnim detaljima bez kojih ova serija ne bi sad bila to što je. I eto, ko bi rekao da ćemo nakon Breaking Bada odmah dobiti još jedno remek djelo.

I da, zaboravih. Lokacija. Nema ničeg boljeg od južnjačke amerike.

Što se tiče druge sezone. Pizzolatto je rekao kako se baviti sa jednim snažnim ženskim likom i da će opet uključivati nešto okultno. Kad je rekao snažan ženski lik, nadam se da će Melissa Leo biti ta koja će nastupiti u drugoj sezoni. Po meni bi ona bila najbolji izbor. Upravo se ona dokazala kroz te snažne ženske likove, a tek kakvu karizmu ima.

6. Било би феноменално да Едвард Нортон глуми у некој од следећих сезона.

7. Edvard Norton i Dzon Kjuzak

8. Dobro je, bar kraj nije ka ovi što su predviđali da su žene dobri drukari sa Žutim kraljom, to bi bilo prvoklasno sranje. Da je bar Rast u komu ostao, ili bar nepokretan, ovako svi srećni, živi i veseli, Sunce sija, bureka puna tepsija. Kraj je suviše jednostavan. Zašto nisu Martiju zaprijetili da će mu satrijet porodicu (Rastu ne jer je nema) ako ne odjebe? Zašto mu posle javnog objelovdavanja nisu pobili porodicu, znate ono "neka izgleda kao nesreća". Makse, boli me kurac, čekam drugu sezonu, bar umiju priču da ispričaju.

9. Napisao sam na ovoj temi posle 7. epizode da će kraj biti jednostavan i da neće imati više preokreta eto bio sam u pravu. Mislio sam da će i Edi Tatl pasti ali ipak je ovo HBO-ova serije pa potpun hepi end nije očekivan. Serija ima sličan kraj kao i The Wire i tamo su neki negativci, pre svih, političari prošli nekažnjeno. Kraj je dobar. Šta ste vi očekivali? Da Marti i Rast zauvek isteraju satanizam iz Luizijane i uticajne ljude strpaju u zatvor? E, ne ide to tako.
    Sve te neobjašnjene stvari mogu da se razumeju samo ako se uključi mozak malo. Zaboravite na Harta i Kola. Nova sezona, novi slučaj, novi likovi. I verovatno će velike zvezde biti zadužene za glumu i u drugoj sezoni.

10. U ovom trenutku neko siluje tinejdžerku u Luizijani.

11. А то нисам ја.
    Животе, горак ли си.

12. Ako je ovo kraj sezone i ujedno ove price (u sta ne verujem) onda je zesca kurcina od serije. Ko je bio snajperista sto je gadjo serifa sa Maseratijem, Rastov Caca? Gde je bio do tad koji moj? I cemo je sluzilo jos milion scena i dijaloga, za ukras? Ako nastave pricu iz druge perspektive i sa drugim likovima, moze da bude nesto. Ako ostane na ovome-njah, a cak i ako nastave postoji opasnost da smore, ko ce da se seca detalja iz prve sezone u drugoj.
    Ali, uvodna pesma je VRH i ide na plejlistu.

"mountain cats will come, to drag away your bones"... Svidja mi se.

13. Ko je bio snajperista sto je gadjo serifa sa Maseratijem, Rastov Caca?

Власник од оне шупе где је Раст келнерисао.

14. Власник од оне шупе где је Раст келнерисао.

Aaaaaaaaa... Fala.

15. Možda druga sezona bude ista priča ali drugi glumci zato što Rast i Marti budu ubijeni. Onaj šerif što su ga kidnapovali im je reka da će najebat zbog toga. Rast je pobjegao iz bolnice jer "ne treba da bude tu", oće da fata ostale umiješane. Ja scenarišem!

16. evo i ja sam baš maloprije završio sa osmom epizodom, ne znam šta da vam kažem osim da sam oduševljen serijom, imala je savršenu sliku, savršene kadrove, pojedine scene koje bih, da nisam lijen, isjekao, narezao, zakopao negdje i iskopao u dubokoj starosti da ih puštam drugarima kad mi dođu na čaj i čajni keks i novine, muzika je takođe bila mmmed, o uvodnoj špici je već dosta toga rečeno, ništa, sad čekam drugu sezonu, a dok se ona ne pojavi, s vremena na vrijeme ću premotati prvu tamo na njen porođaj sami

17. Власник од оне шупе где је Раст келнерисао.

I ćale jednog od nestale dece.

18. Dobra serija sveukupno, i nije bilo za očekivati da se sve rasplete. Malo su navlačili na pogrešne tragove, što je i logično. Kao što je više ljudi pomenulo, rebus je Martijeva ćera i kako ona zna za sve. I ovo

My biggest problem is that True Detective built up a huge conspiracy involving powerful figures who have prison inmates killed on a whim, but then reduced it all down to a mentally-ill groundskeeper with some melee weapons.

Moraću opet da gledam ovo svakako.

19. Jedina zamerka, kao što je više ljudi pomenulo, Martijeva ćera i kako ona zna za sve.

Не зна. Дете цртало рендом глупости. Мартијева жена је овлажила на Раста још на оној вечери, па је само чекала прилику да га појебе. Газда Татл је из љубави према свом болесном рођаку заташкавао све његове злочине.
    Друга сезона неће бити наставак приче, и све ово ће се испоставити као тачно. Колико ће ми се тек онда допасти серија...

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.