Najbolja borilačka vestina

  1. 1.Бокс

    Aman, boks nije veština.

  2. ЈА би се определио за :

    1.Бокс
    2.Мау таи
    3.Рвање
    4.Џудо
    5.БЏЏ

    Ценим да ово покрива већину .......

    Od prilike je to to, mada ovde može da se ubaci i nešto što pokriva borbe noževima, palicama i sl.

  3. Ne bih mnogo davio, nemam nista novo da dodam, imam zamerke na poneke postove od ranije, ali samo bih se ponavljao, nego samo bih prokomentarisao ovaj Vuletov post:

    Dajte bre nemojte se zavaravati, kakav aikido. Veština jeste lepa za gledanje, demonstraciju. U pravoj tuči od toga nema ništa. Znam da je na treninzima i demonstracijama svaki udarac i napad dogovoren, zna se kojom se rukom udara, kojim udarcem, tako da onom ko se brani nije neki problem da napravi spektakl.

    Aikido kao samoodbrambena vestina mora da se vezba uz dogovorene udarce. Kada se svaka tehnika uvezba, nije problem "napraviti spektakl" i bez dogovorenih udaraca. U skoli u kojoj sam ja trenirao (mada nista nisam naucio, ali iz drugih razloga), na polaganjima je svako morao da izvodi dziu-vazu: odbranu od dva protivnika, bez dogovorenih udaraca. Okej, svakako, pocinjalo se samo sa odredjenom vrstom udaraca, ali na kraju se sve to mesalo zajedno.

    Imam druga koji trenira aikido od prvog razreda.

    Svi mi imamo drugove koji treniraju ovo, treniraju ono. Imam drugaricu koja nista ne trenira, ali bi vas sve zajedno polomila, pa jebi ga. Al dobro, nije to problem, da nastavim dalje:

    Kad on nama pokazuje šta zna, to izgleda baš moćno. Ali ja iz zezanja krenem na njega serijom udaraca, bez najave i ikakvog dogovora. Znači ne jedan udarac da mi on lomi ruku, nego serija udaraca u glavu, naravno da ga ne povredim, vidim pokušava da uradi neke poluge, bacanja ali ne vredi. A ja sam ga napao sa 50 % snage i sa namerom da ga ne povredim, a napominjem ja je viši i krupniji od mene, a mogu da zamislim kako bi se odbranio od nekoga ko ima nameru da ga prebije a uz to je krupan i visok.

    Ovde se postavljaju 4 pitanja: Realni, aikikai ili Ki aikido? Koliko dugo trenira aikido? Koliko ti dugo treniras nindzucu? Koliko je dobar trener kod koga uci aikido?
    Vec sam rekao, neko ko uci borilacki sport, za 2 meseca je spreman za ulicu. Neko ko uci borilacku vestinu, za 10 godina je spreman za ulicu, ali je spremniji od onog prvog.
    I jos nesto, tvoj prijatelj ocigledno nije skapirao srz aikido filozofije. A bez nje, aikido nema primenu.

    Još jedan primer, taj isti drug, koji je inače, zaboravio sam da kažem, jedan OD NAJBOLJIH u grupi, tako da o nepravilnom izvodjenju nemožemo pričati.

    Ako je trener los, nista ne znaci sto je najbolji u grupi. Pojas sluzi samo da vezes pantalone sa njime, sto bi reko Brus Li.

    Meni polugu sasvim korektno uradi, može da mi slomi ruku na 5 mesta, ali samo ako ja saradjujem i stavim ruku gde on kaže i ne pružam neki poseban otpor. Posle mene dodje drug od preko 80kg koji je jak kao bik, i on njemu ne može da uvrne ruku nikako. A pritom dok on to pokušava, protivnik koji iole zna da se bije će ga sravniti sa zemljom!

    Jebi ga, ovde se tvoj ortak zajebo: sto se kurci? Aikidoka koji se kurci, popice batine.
    Najzad, nije aikido samo poluge, nego i preusmeravanje udarca, sklanjanje sa puta, popustanje i na kraju maestralno bacanje na zemlju, sa sve laticama tresnjinog cveta u kosi, dok leti ka nebu i uzdize se u Nebesa.
    Salim se delimicno.

    Pre svega ovoga, aikidoka NE ZELI TUCU.

    Aikido nije borilacka vestina, aikido je vestina ne-borbe. Malo koji majstor ce ti ovo reci, i zato je malo koji aikidoka pravi aikidoka. Mene moj ucitelj nije tako ucio. Stigao sam do braon pojasa i bio sam isti kao tvoj prijatelj. Naucio sam ovo o aikidou tek preko svog sadasnjeg ucitelja wing-chuna, koji je takodje i 2-gi dan u aikidou. Zbog toga planiram da odem ispocetka na aikido, ali kod nekog boljeg ucitelja.
    U tom smislu, mnoge druge vestine i jesu bolje od aikidoa. Ali to nikako ne umanjuje vrednost aikidoa u samoodbrani. Samo umanjuje vrednost osobe koja ne ume da ga koristi kako treba. Potrebno je zaista kultivisati poseban karakter za tako nesto.

    Eto toliko. Verovatno kad treniraš 15 godina to ti predje u rutinu i jeste primenjivo protiv nekoga ko nema veze sa tučom

    I protiv nekoga ko ima veze sa tucom, uveravam te. Samo sto aikidoka ne zeli da do tuce dodje.

    ali to je više način života nego nešto što se uči da bi se lomile ruke protivniku.

    I najzad, ovde si potpuno u pravu.

  4. Ja znam da bih vam polomio kičmu kada bih vas bacio učimatom na prljavi, goli, ulični beton.

    A to što poluge ne funkcionišu kad vam demonstrira - ne radi ih uistinu već samo - DEMONSTRIRA.
    Prava poluga se radi uz seriju udaraca u vitalne tačke tijela prilikom čega bi popustio ruku ko malo mače, ne bi pomislio da pružaš otpor.
    Ako te je ikada privodio pripadnik interventne - uhvati te za ruku, mlatne te cokulom po cjevanici, zabije ti pendrek u grlo a koljeno u bubreg i smota te ko pitu. Sirnicu. U papir. I jogurt, molim vas.

  5. Da pocnem.

    Ovde se postavljaju 4 pitanja: Realni, aikikai ili Ki aikido? Koliko dugo trenira aikido? Koliko ti dugo treniras nindzucu? Koliko je dobar trener kod koga uci aikido?
    Vec sam rekao, neko ko uci borilacki sport, za 2 meseca je spreman za ulicu. Neko ko uci borilacku vestinu, za 10 godina je spreman za ulicu, ali je spremniji od onog prvog.
    I jos nesto, tvoj prijatelj ocigledno nije skapirao srz aikido filozofije. A bez nje, aikido nema primenu.

    Nisam siguran, mislim da je aikikai. Realni nije sigurno. On trenira 8-9 godina. Trener mu je koliko znam veoma dobar. Daleko od toga da ne kapira filozofiju. Decko se stvarno posvetio tome, mi dugo nismo ni znali da on to trenira, slucajno je rekao, pa ga ja nekad spopadam da mi pokaze sta zna, inace se kurci uopste i na svaki nacin izbegava tucu.

    Jebi ga, ovde se tvoj ortak zajebo: sto se kurci? Aikidoka koji se kurci, popice batine.
    Najzad, nije aikido samo poluge, nego i preusmeravanje udarca, sklanjanje sa puta, popustanje i na kraju maestralno bacanje na zemlju, sa sve laticama tresnjinog cveta u kosi, dok leti ka nebu i uzdize se u Nebesa.
    Salim se delimicno.

    Za kurcenje sam vec odgovorio, znam da nisu samo poluge, ali su uglavnom zastupljene pri odbrani. Ali sta je sa onima kojima se ne moze uraditi poluga. Imam 2 primera u klubu koji saku okrecu tako da mi postane muka. Nemoguce im je uraditi polugu. Na primer mi ucimo da cim primetimo u toku izvodjenja poluge da protivniku ne mozemo uraditi isto, da se odmah prelazi na nesto drugo, udarac uglavnom. Ne znam sta se radi u aikidou u ovakvom slucaju. Naravno ja ne kazem da je aikido nemoguce koristiti posle deceniju i vise treniranja, ali na primer kod ninjutsusa koji takodje treba izucavati mnogo, mnogo godina, posle par meseci sam itekako mogao da iskoristim blok koji sam naucio i par osnovnih tehnika u tuci. Doduse ne bas sa nekim pro fajterima al ipak je pomoglo.

    Pozdrav

  6. Cek, kome sad ti Skocimise? Meni ili Vuletu ili sta?

  7. Bila to demonstracija ili ne, mi na treninzima radimo polugu dok protivnik ne padne. Na primer meni je polugu jako lako izvesti jer sam imao problema sa desnom rukom i jako sam krut u zglobovima, ali pricam ti o ljudima kojima je nemoguce uraditi polugu na zglob.

  8. Nisam siguran, mislim da je aikikai. Realni nije sigurno. On trenira 8-9 godina. Trener mu je koliko znam veoma dobar. Daleko od toga da ne kapira filozofiju. Decko se stvarno posvetio tome, mi dugo nismo ni znali da on to trenira, slucajno je rekao, pa ga ja nekad spopadam da mi pokaze sta zna, inace se kurci uopste i na svaki nacin izbegava tucu.

    Neznaem, al nedje je pogresno stisnuo dugme. Sad vise nisam pametan.

    Za kurcenje sam vec odgovorio, znam da nisu samo poluge, ali su uglavnom zastupljene pri odbrani.

    Ih. I bacanja, i izbegavanja i picke materine. Poluge ako ti bas nalete. Tako je Bog zapovjedio i tako valja bit'.
    Ne, ozbiljno, tako bi trebalo da bude.

    Ali sta je sa onima kojima se ne moze uraditi poluga.

    Moze neka poluga uvek da se uradi, pa da jebe rak raka. Ili bacanje. Svejedno.

    Imam 2 primera u klubu koji saku okrecu tako da mi postane muka. Nemoguce im je uraditi polugu. Na primer mi ucimo da cim primetimo u toku izvodjenja poluge da protivniku ne mozemo uraditi isto, da se odmah prelazi na nesto drugo, udarac uglavnom.

    Pametno, tako i na aikikaiju, kad ne ide, sopi ga pa radi. Na Ki aikidou uce da, u zavisnosti od usmerenja prstiju (nisam dovoljno kompetentan, mozda sam nesto pogresno shvatio) i kojecega drugog, znaju tacno koju polugu je moguce uraditi i kako. Oni ne udaraju uopste, ali zato savijaju!

    Ne znam sta se radi u aikidou u ovakvom slucaju.

    Opisao :)

    Naravno ja ne kazem da je aikido nemoguce koristiti posle deceniju i vise treniranja, ali na primer kod ninjutsusa koji takodje treba izucavati mnogo, mnogo godina, posle par meseci sam itekako mogao da iskoristim blok koji sam naucio i par osnovnih tehnika u tuci. Doduse ne bas sa nekim pro fajterima al ipak je pomoglo.

    Ma naravno, sve to stoji. Aikido je uzasno tesko primeniti u praksi dok se ne ispraksas, isto kao i (smejaces se, ali istina je) chen stil tai chi. Ali moguce je i radi radnju, samo ako zelis da tome posvetis zivot. Ako ne zelis, sve drugo je podjednako dobro.

    Pozdrav

  9. Otaku jebo te, nisam te prepoznao...
    Da ti odgovorim na ono od pre par meseci...

    Onda kazes Severni Saolin kung fu, a ne samo kung fu. Ako znas koliko stilova postoji, onda znas i da "kung fu" nije nista drugo do zbirni naziv za sve kineske borilacke vestine, jos bolje, znas da je pravilnije reci vushu nego kung fu ;)

    Da, znam da se kung fu odnosi na sve vrste veština, bez obzira da li su borilačke, ali šta da radim kad je to sada opšte prihvaćen naziv!

    I takođe, izbegao si da daš komentar na moju teoriju vrlo vešto se prebacivši na kung fu!
    Ja ostajem pri tome da je BJJ najbolja veština!

  10. A da, ja i dalje ostajem pri tome da je ninjutsu najbolja vestina, jer je kompletna i pokriva sve aspekte borbe.

    Aj sad pljuvanje :)

  11. Vule, ti nisi kompetentan je treniraš nindžucu!
    Ja ne treniram BJJ, ja sam objektivan!

  12. Pa nisam neki strucnjak. Ali znam da ninjutsu pokriva stand up, parter, bacanja, poluge, udarci, ucenje udaraca u vitalne tacke, nervni zavrseci, bacanja hvatanjem za kosti :) i jos sto kuraca :) Ja mislim da je ovo mnogo vise od kompletnosti :)

    A i ne znam koja jos vestina pokriva i priblizno ovome :)

  13. Pa pazi, Nobelovu nagradu nikad nije dobio neko ko je podjednako izučavao fiziku, hemiju, medicinu, pisao romane, itd.
    Već onaj ko se posebno istakao u nekoj od tih oblasti!

  14. Pa pazi, Nobelovu nagradu nikad nije dobio neko ko je podjednako izučavao fiziku, hemiju, medicinu, pisao romane, itd.
    Već onaj ko se posebno istakao u nekoj od tih oblasti!

    Samo sto je Nobelova nagrada, nagrada, ako me razumes, a tuca je tuca. Tu treba da si kompletan :)

  15. Kada bih birao šta bih treirao, ipak bih pre izabrao Kung-Fu nego BJJ, jer sumnjam da ću tu veštinu ikada iskoristiti u real life borbi, a Kung-Fu mi pruža odličnu osnovu za Parkour i Freerun, sad neko bi možda rekao da je Ninjutsu po tom pitanju bolji, ali meni je jednostavno antipatičan a i gledao sam previše Kung-Fu filmova...

    Sam si sebi odgovorio...

  16. Rekao sam da sumnjam da ću se ikada stvarno potući u svom životu ( ali od tada sam malo izmenio mišljenje ), tako da svaka veština koju budem trenirao biće čisto rekreativno!
    Dakle nije mi važno to što mi ta veština pruža u borbi već šta dobijam na drugim poljima!

    Koliko sam uspeo da vidim iz filmova, Severni Šaolin Kung Fu ( ako se nisam negde zajebao ) sadrži dosta akrobacija! Tako da predpostavljam da se na treninzima rade vežbe pogodne za takve stvari, dakle pogodne i za Parkur ( koji me je tada interesovao , interesuje me i sada ali je bačen u pozadinu) !
    Dakle na tom polju, akrobacijama, je Nindžucu možda bolji od Kung Fua ( po mom mišljenju ) !

  17. Ono sto se prikazuje u filmovima je potpuno pogresna slika o ninjutsu-u. Coveku odmah padne na pamet ninzda koji skace sa 5. sprata, hoda po zidovima i penje se kao spajdermen. Prvo se uce kaiteni, u prevodu mislim kolutovi, gde se uci kako se pada, u napred, u nazad, kad neko ``pocisti`` nasu nogu, onda preko jedne ruke, obe, itd. Izvodimo i preskakanje drugih clanova koji cucnu i jos neke stvari. Ja i od ovih koji treniraju 3-4 godine nisam cuo da rade neke posebne akrobacije.

  18. Ih bre Pavle, od kad je ta rasprava...

    Da, znam da se kung fu odnosi na sve vrste veština, bez obzira da li su borilačke, ali šta da radim kad je to sada opšte prihvaćen naziv!

    Pa kako sta da radis, da vidis da to nije to jebo patka? Ono sa akrobacijama i pickama materinama bi trebalo da je ono sto sad zovu wushu (satro nacionalna vestina Kine, nekad bio kolokvijalni naziv za sve borilacke vestine u uzem smislu). Evo sta da radis: ispravis se :). Recimo wing chun nije uopste takav, a koliko se ja razumem u pedagogiju klasicnog perioda, saolin kung fu je tvrdi stil i ne znam koliko se bas akrobatise tu.

    I takođe, izbegao si da daš komentar na moju teoriju vrlo vešto se prebacivši na kung fu!
    Ja ostajem pri tome da je BJJ najbolja veština!

    Izbegao sam da dam komentar, zato sto bi moj komentar bio subjektivan i ne bi bio baziran na isprobanim situacijama. Prvom prilikom kada budem bio dovoljno kompetentan za parternu borbu da sparingujem sa BJJ-ovcem, ja cu to isprobati, pa cu onda videti kako stojim sa udarcima u parteru, da li bolje od BJJ-ovca ili ne. Do tad, zivim na uveravanju mog trenera da je BJJ bolji samo sto se tice poluga, ali da mi imamo prednost udaranja u parteru.
    Ja ostajem pri tome da je Tingov sistem wing chuna, prilagodjen savremenom nacinu zivota, kombinovan sa Latosa sistemom eskrime i daskom Shin shin toitsu aikidoa, najbolja kombinacija po meni u ovom vremenskom trenutku zivota.
    I boks sa strane. Na celo.
    I boks sa strane.

  19. Izbegao sam da dam komentar, zato sto bi moj komentar bio subjektivan i ne bi bio baziran na isprobanim situacijama

    Eto ti ga sad, kad bi se svi suzdržavali ova tema ne bi postojala!

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.