Prijava

paninaro

ne znam sta vam nije jasno, vi ste srbijanci mi crnogorci

eto kako Pani zna, svi smo Srbi, ovo su samo geografske odrednice.

Pani, da hoćemo svi da budemo ljudi, to bi bilo najbolje, ali vidiš, prvo se delimo, pa nas onda huškaju jedne na druge tako podeljene. Jbg. Da sam Marsovac, bolelo bi me uvo, al imam neko sakato nacionalno osećanje, koje mi kaže da sam Srbin. Nije mi drago baš zbog toga, nije premija roditi se kao Srbin, a ipak osećam se pripadnikom tog kulturnog i nacionalnog skupa. Očevi i majčini su se doselili u Srbiju/Bosnu iz Crne Gore u 19. veku, ko klinac sam odrastao na Njegošu i epskim pesmama (između ostalih crnogorskim), jebote, Borislav Pekić je bio Crnogorac, Petar Lubarda je bio Crnogorac, Miodrag Bulatović je bio Crnogorac, e sad nek mi neko kaže da oni nisu moji, e baš jebi ga.

Ma meni nije sporno, neko svako bude ono što hoće.

I ja se tu slazem. Ti ne mozes da biras kako i gde i kao ciji sin ili cerka ces se roditi i imas pravo da u nekom momentu svog zivota kazes "Ja nisam ____________ sto sam po poreklu i mestu rodjenja, nego sam__________ jer tako ja hocu i tako se osecam. ALI SAMO JEDNOM!
Znaci nema promene natrag ili u nesto trece, POGOTOVU jer ti mozda sad tako vise odgovara.

Sve je ok to sto pricas, nije mi samo jasna ta tvoja potreba za jasnom sistematizacijom

Ajmo sad svi

Što me sada traziš
pored njih toliko
gde si bila kad sam bio srb

Ovo zadnje je upuceno Valdemaru

Znaci istina je za te spiskove? Ma jes, sto mene boli stojko za sistematizaciju, to sam cuo kad sam tu bio.

Sto se tice ovoga da svako moze da promeni ko je i sta je, jednom u zivotu u to licno verujem. Lepo ima Pavic pricu u kojoj pokazuje da sve u zivotu zavisi od krvi (porekla) i od smrti, o Joanu Siropulosu i Jovanu Siropulovom koji se rodio i umro kao Grk a ziveo ko Bugarin, da ne prepricavam sada...

Sve je ok to sto pricas, nije mi samo jasna ta tvoja potreba za jasnom sistematizacijom

Nebitno, nevezano za nacionalno, pokušavam to što se svega tiče. Valjda pokušavam da sebe održim na okupu, ne znam šta. Bolje da ne pričam dalje o tome :(

Bolje da si igrao klikera kao klinac. Ili slicica. Mene je otprilike kao klinca bas bolio kurac za epske pjesme :)

Igrao sam i klikera i sličica, i fudbala, i pravio lukove i koplja, i kauboja i Indijanaca, partizana i Nemaca, i mesio ljude i stoku od blata, a u kući čitao ono šta sam imao, Zabavnik, Zagora, Bleka, Njegoša, Alana Forda, Andrića, Pan Erotiku, Marti Misteriju, Dilana Doga, Kočića, jbg.

Čekaj, bre, imate li vi ijedan uspešan ustanak? :)

Sa neke druge teme, procitah danas na telefonu pa se setih..

Valdemare, ja koliko znam ustanak dizu porobljeni narodi, Crnogorci iz tog razloga nisu dizali ustanke ali su zato sa Turcima vazda ratovali. Uglavnom uspesno.

E al fascinira me ta potreba da nekom stalno, iznova i iznova dokazujes i pokazes da je Srbin (sto kroz sprdnju sto ozbiljno), da se ogrijesio o Boga i andjele, da je zalutao poganim putevima zablude koji vode u propast te da je krajnje vreme da se vrati natrag na usku stazu svijetlosti i slobode, u topli zagrljaj matici dje naljpse serbsko sunce grije pa ce sve dobro bit'. I Putin dakako.

Scouser, ja to ne radim, pusti Boga i anđele, propast ili šta već svako sebi bira, sve je to individualno. Šta rekoh: ko je Srbin, Srbin je, ko je Crnogorac, Crnogorac je. Ima braće koji su jedan Srbin, drugi Crnogorac, valjda je ovih par stotina godina vreme gde se te dve grane istorijski istog naroda razdvajaju, šta ćeš. Ajd sad - svako svojom svijetlom stazom slobode. Putin je tu suvišan, odakle Putin? :) Samo, istorija nije gotova, nije se završila. Ko je zna imalo, ne može biti siguran u ishod, i šta će od sveg toga ispasti.

Могу ли ја да изаберем да будем црногорац иако сам србин? И да остали црногорци прихвате?

Što ne. Samo nemoj u NATO.

I nema posle da budes Srbin opet.

Ne samo da su Crnogorci bili pod osmanskom vlašću, Crna Gora je jedina oblast čitavog Osmanskog sultanata koja je celokupna imala da kuluči

Ti ne mozes da biras kako i gde i kao ciji sin ili cerka ces se roditi i imas pravo da u nekom momentu svog zivota kazes "Ja nisam ____________ sto sam po poreklu i mestu rodjenja, nego sam__________ jer tako ja hocu i tako se osecam. ALI SAMO JEDNOM!

Тачно то и ја кажем. Дакле, Монтенегрини могу да се изјашњавају тако. Ја им то не браним. Али то што су они решили да се тако масовно изјашњавају, не значи да су им и родитељи Монтенегрини.

Ето, замислите сад, мени и отатз и мајка Срби, а ја решим да будем Војвођанин. Да ли то значи да су ми мајка и отатз били Војвођани?

Е, исто тако и Тзрногортзи! Сви ови што се данас изјашњавају тако, имали су отза, а у најмању руку деду који је са поносом иститзао припадност српском народу!

А ти валдемаре, да си прочитао први пост не би говорио о стотинама година.

Scouser, ми Срби имамо комплексе од бивших Срба који су због тога што смо ми пукли војно, економски и културно они одлучили да постану пизде и да више не буду Срби. Поменимо само Крембила дон Ђукадинија који се клео у Србе и српство, да сада не вадимо овде његове чланке и слике, да не помињемо рат у Босни и на Јадрану, све ви то лепо знате.

А шта ми имамо да вас подсећамо да сте Срби? Имате химну краља Николе. Она вам јасно каже. Имате заставу краља Николе. Она вам говори. Имате Његоша и његова дела - она вам говоре. Имате српске цркве и манастире - они вам говоре. Имали сте језик и писмо док га се нисте одрекли - сада велите другачије. О чему онда ми треба вама да причамо и да вас подсећамо?

И ово не пишем са намером да се вређамо и свађамо, него су то само чињенице. Ако сам нешто лагао, хајде да спаљујемо заоставштину Николе и Његоша, јер су "посрбичке" (још један израз који је фашистички излив непознат у Црној Гори све до скора).

Не бих наравно коментарисао одвратно, дупеувлакачко, поданичко и огавно понашање према Западу и србофобно, фашистичко и нечовечно понашање које Монтенегрини изражавају у последње време.