Prijava

Na Thug life sam se zesce iskidao. Svidler troldzija, hahahah.

изненађење по мени је једино накамура, који је иначе ђубре за размишљање, већ памти 5 милиона линија

https://www.uschesschamps.com/sites/default/files/2018%20Chess960%20-%20Final%20Standings.jpg

Јеботе, малтене да сам равнодушан био за шахом али после 10так страница на овој теми јако сам привучен, имам жељу диграм.

Wesley So sledeci prvak sveta, pazite sta vam kazem

so je mala sisulja

Jeste, ali sisulja koja se opasno napalila.

pa svejedno neće moći da se bori za to još 2+ godine

Danas je svečano otvaranje šahovske olimpijade, najzanimljivijeg šahovskog takmičenja. Ove godine se održava u Batumiju u Gruziji. Igra se 11 rundi i svaka reprezentacija vodi po 5 igrača (4 table i jednu rezervu). Za pobedu se dobijaju 2 boda, za remi 1, a ako dve ekipe budu izjednačene, primenjuje se Soneborg-Bergerov kriterijum.

Po prvi put od 1952. godine, Rusi (ili Sovjeti) nisu prvi po rejtingu.
Reprezentacije u otvorenom iliti muškom delu

Zvanični olimpijski šampioni Amerikanci, sa Karuanom (2. na svetu po rejtingu i izazivač Karlsena za titulu svetskog prvaka), Soom (9.), Nakamurom (13.) i Šenklandom (27.) su možda i veći favoriti za zlato nego što to razlika u rejtingu govori. Rusi su naravno tradicionalno jaki sa Kramnikom (8.), Karjakinom (14.) i Nepomnijačijem (15.), ali recimo bez Griščuka (11.) i Svidlera (16.) jer je selektor tako odlučio. Ali Rusi mogu da naprave 3 reprezentacije i da sve budu u top 6-7 po rejtingu jer iimaju 12 igrača u top 42 na svetu.
Rejting top igrača

Kina je na trećoj početnoj poziciji, sa četvrtoplasiranim Dingom (koji nije izgubio partiju duže od godinu dana) i 19-godišnjim Vei Jiem, koji se još uvek nije probio u sam vrh (ima naravno vremena za njega, ali se već dugo šetka tu negde oko 20. mesta). Azerbejdžan sa Mamedjarovim (3.), naročito interesantna Indija sa Anandom (10. i po prvi put od 2006. na olimpijadi), Ukrajina sa ludim Ivančukom (37.), Francuska sa MVL-om (5.), Jermenija sa Aronjanom (6.) i Engleska sa Adamsom (35.) su reprezentacije koje će se verovatno boriti za medalje. Naravno, ima i individualnih medalja za svaku tablu.

Od značajnih izostanaka, mora se naravno spomenuti Karlsen (sprema se za taj spomenuti meč sa Karuanom ove godine, mada igraće neko klupsko prvenstvo kasnije, tako da možda ima i drugih razloga što ne učestvuje), Topalov (jer je bugarski savez u potpunom rasulu i nije uopšte priznat od svetske šahovske federacije eh ti ludi Bugari), naš zet Raport, Pako Valjeho (koji je imao onih velikih problema sa porezom zbog pokera pa više verovatno neće igrati za špansku reprezentaciju),...

Što se naše reprezentacije tiče, kao i u svakom sportu u poslednje vreme (šah sport haha baš sam smešan), ima mnogo otkazivanja i neslaganja sa ljudima u savezu, pa je tako čini mi se top 8 naših igrača otkazalo učešće, uključujući celu reprezentaciju sa prošle olimpijade. Neki zbog promena u savezu (bili novi izbori, nije pobedila njihova strana), neki zbog trostrukog smanjenja honorara (sa 1500 na 500 evra, a i neki prethodni honorari većini nisu isplaćeni), neki kažu i iz nekih drugih razloga, uglavnom reprezentacija je podmlađena (prosek godina oko 23), sada smo 45. nosioci i nemamo nikakva očekivanja.

Kod žena nisam nešto preterano upoznat sa situacijom, znam da ne učestvuje ubedljivo najbolja šahistkinja Hu Jifan (dobila stipendiju na Oksfordu i malo će da batali šah u narednom periodu) i još neke Kineskinje, pa su Ruskinje ponovo prve po rejtingu.
Reprezentacije u ženskom delu

Naravno, najveće razočarenje za sve prave ljubitelje šaha je odsustvo jedne jedine Ljilje Drljević.
https://i.pinimg.com/originals/5e/2c/88/5e2c88b80371c69f3a907aa2eb61b236.jpg
Ej živote težak li si.

Mečevi počinju sutra u 13h.
Zvaničan sajt
Mečevi u muškom delu
Mečevi u ženskom delu

Uh Ps opasna partija

Mada ovo što je jeo topa na d5 je baš solidan kiks haha

Odakle je ova Ljilja?

Brate partija je na minut...a i svakako mu uzima i damu posle. Ne vidja se cesto da se dama zrtvuje tako rano u partiji jbg

Muška reprezentacija pobedila Surinam 3.5 : 0.5, a ženska Maroko 4 : 0.

U muškom delu 89 mečeva, izgleda da je u svih 89 mečeva pobedila reprezentacija koja je favorit; u ženskom 73 meča, u 73 pobedio favorit. Čak ni u jednoj nije bilo ni 2.5 : 1.5, koliko vidim, već je sve bilo ubedljivije.

Navija se za naše, pa za ukrajince, radi jednog, jedinog, Vasilija Ivanščuka.

Bog je Ivančuk

https://www.youtube.com/watch?v=qexW6W0e2Sc
Uvek se pokidam za ovo, ljudi ga čekaju da mu uruče zlato za svetsko prvenstvo u rapidu, a on igra dame (i tu je blizu velemajstorske titule valjda), i za vreme ceremonije razmišlja o dobitnoj kombinaciji... Dok miriše cveće, naravno :)

https://cdn.chess24.com/F5F3y26IQs2XPQdUlz5dPQ/original/gelfand-and-ivanchuk.jpg
https://en.chessbase.com/thumb/73326
Ivančuk i Geljfand, nisam siguran da se ovakva paleta boja nalazi ni kod Vesa Andersona haha

To kad je igrao dame sa Jobavom je genijalno, jer se vidi da je čovek stvarno toliko udubljen da ga boli kurac za dodelu pehara, a Magnus to sve skontao, pa mu krivo. Čovek je Bog.

zakerbergu jebem liti porod mrtvi u bulju