Izbori 2016.

1. Ja upravo to i pokusavam da objasnim krezubim mentolima, relevantni su samo istorijski izvori a njih imamo jako malo.

Valjda je zato ovo pogodno tle za ljude kao sto su Deretic i njemu slicni, koji serviraju ovom neobrazovanom i krezubom narodu ono sto on oce da vidi i cuje, usput malo zarade parice, i jedna i druga strana namirena, sta ces vise :)

Nemaju ljudi hrabrosti da pogledaju istini i sebi u oci i to je to.

2. Што имамо иначе тако мало извора? Озбиљно питам. Уништени током вијекова по тим манастирима што су паљени или шта?

3. Da znaju što nema izvora, znali bi i pravu istoriju.

4. Skauzere, u pravu si, a tu je i stvar što nemaš gde u medijima videti dobrog istoričara, a i sad je lakše napraviti atomsku bombu i baciti je na SAD nego objaviti knjigu, dok nas za časopise država kara pa ne staje.

5. Autobuse, ima tu više stotina razloga, naveću najčešće:

Uništavalo se, i još se uništava- što u raznim Osmanskim pljačkama, što u seljačkim bunama (prvo što najebe je vlastelinov arhiv, jer se tamo čuvaju seljačka zaduženja), što u nekim drugim ratovima i revolucijama ('56. u Budimpešti je arhiv dokačila granata i nastao je požar i otišlo je i nekoliko bosanskih povelja).

Tu su i razne nepogode, poput onog požara u Hilandaru iz, ako se ne varam, 2002.

Dalje, tu su krađe. Prvo, kradu pojedinci. Primer: nijedna srpska srednjovekovna povelja sa zlatnim pečatom nije sačuvala svoj pečat; ostali su samo voštani. Drugo, kradu države. Austrija, je, zauzevši 1813. Dubrovnik, pokupila i odnela u Beč 5000 najstarijih ćiriličnih dokumenata, od kojih se mnogima izgubio trag. Ministarstvo un. poslova Kraljevine Jugoslavije je imalo najsređeniji arhiv na svetu. Nisu uspeli na vreme da ga evakuišu i nekoliko vagona dokumenata je '45. dobilo noge.

Četvrto, nemar i neorganizacija
    (nastavljam u sl. postu)

6. Ljudi su pre 100-150 godina padali u nesvest kad su videli da Hilandarci koriste Dušanove povelje da bi zadihtovali prozore. Isto tako, na primer, Mletački i Kotorski arhiv su osnovani jako kasno (prvi 1815, drugi konačno 1949). Dotle su se dokumenta u njima čuvala u raznim podrumima, tavanima, gde sve ne, i najveći deo je nastradao.

Čule, u pravu si, mada samo donekle, napisaću u sl. postu jedan primer da mi ovo đubre ne proguta post.

7. mnogo ima postova i prilicno su dugi care al nekako uzivam da ih preskrolujem bravo

8. Pričala mi je jedna profesorka, inače stvarno vrhunski stručnjak za svoju oblast, o tome: kopajući po arhivu, naletela je na neki zapisnik jedne sednice za koji se već odavno mislilo da je izgubljen, i sva srećna, ona objavi o tom dokumentu čitav naučni rad, to bilo primljeno bog zna kako.
    Nekoliko godina kasnije, ona traži dokumenta za neko drugo istraživanje u istom arhivu, kad naleti na jedno pismo. Poslanik X, poslaniku Y, datum identičan sa zapisnikom one sednice. Kaže poslanik X: "trebalo je danas da imamo sednicu, ali danas je slava partiji toj i toj, pa smo se svi pokupili i otišli tamo, a ćati smo dali 5 din. da našvrlja zapisnik".

Tako da, u istoriji apsolutno sve je "možda"

9. Je l' to istinita priča?

10. Nema veze Bjurene, neko će za 200 godina guglati o Arhivu Jugoslavije i naići će na moje postove i reći će "kako je ovaj bio pametan brt" a ja ću se samo nasmejati gore međ zvezdama

11. Čak i kad ne bi bila, ima na milione takvih primera, recimo ima čuvena Povelja ulijarima (pčelarima) koju je navodno izdao kralj Milutin i to je bilo epohalno otkriće i bog zna kako, ljudi na njoj doktorirali, desetine rasprava o njoj, ima je u desetinama knjiga koje su pisali najveći srpski istoričari, da bi se pre koju godinu otkrilo da je pozniji falsifikat

12. Čak i kad ne bi bila, ima na milione takvih primera, recimo ima čuvena Povelja ulijarima (pčelarima) koju je navodno izdao kralj Milutin i to je bilo epohalno otkriće i bog zna kako, ljudi na njoj doktorirali, desetine rasprava o njoj, ima je u desetinama knjiga koje su pisali najveći srpski istoričari, da bi se pre koju godinu otkrilo da je pozniji falsifikat

Moze lock џД

13. Misliš kopija? Ili baš skroz izmišljen dokument?

Care, vidim da se razumeš u istoriju, ako ja imam prezime Petrović, naprimer, da li to znači da sam ja uvek imao muškog pretka od kad postoji prezime, jer relativno skoro je dozvoljeno menjanje prezimena, ili je to odavno bilo dozvoljeno?

14. Sta posle ovoga napisati..i onda neko sedne i krene da serenda o istoriji i sta je bilo pre 714 godina, kune se, oce glavu da da, posvadja se sa kumom, razvede od zene..dobro to zadnje ne al kapirate..

15. btw sad sam upotrebio stecan hak i radi

16. ovo znaju ljudi sa kojima se druzim evo recicu mislim da aristotel i kompanija nisu ni postojali isto neko podvalio te misli, prastare spise itd.

17. Ja sam čuo da je jedan lik iz Žitorađa pre 250 godina izmislio celu istoriju antičkog sveta.

18. Skroz izmišljen dokument. A ima i još desetine fora, recimo ima jedna povelja bosanskog bana Stefana II (u jugoslovensko vreme su ga zvali Stjepan iako se čovek potpisivao kao Stefan al ajd), gde navodi da je povelja napisana u 4 primerka, "dvie srpscie i dvie latinscie". Jedan hrvatski istoričar, Smičiklas, koji je blejao u Budimpešti ,je ovu povelju prepisao kao "dvie hrvascie i dvie latinscie". Na svu sreću je povelja bila fotografisana 30-ih sa tada najboljim fotoaparatom (može se čitati s nje, nažalost nemam fotku kod sebe), jer je izgorela u onom što sam pomenuo gore.

E što se tiče prezimena, prezimena su se na prostoru Srbije ustalila tek u 19. veku, u Makedoniji tek u 20. (posle Balkanskih ratova jel). Pre toga čovek ili ne bi imao prezime ili bi prezime bilo patronim. Što se tiče krajeva pod Habzburškom vlašću (uklj. Vojvodinu, jel), prezimena su se nešto ranije ustaljivala, i zahvaljujući njihovoj administraciji može se napraviti poduže porodično stablo.

19. Хвала Царе за овај одговор за изворе, то сам и претпостављао некако, толико вијекова се ти списи развлаче и милион ратова на овим просторима а немарни смо свакако, добро да је ишта остало.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.