Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
kako se labo smeje na Kristijana
pa sta ti imas problem s tim,sta imas problem s tim
hahahah
Koji sam enciklopedista, a. Al' realno, nema tu velike razlike između istoričara i entuzijaste, istoričar je jedino svesniji da ništa od onog što zna ne mora biti istina.
Moraš mi reći šta te interesuje da bih ti preporučio brt.
Hahahahahaha Kristijan.
Nije ovaj što ga znam poznat kriminalac, al' je pao sa više droge nego Kristijan.
Care trebao bi da napišeš modernu istoriju i da sačuvaš to za nova pokolenja, iliti noviju istoriju, što bi to Vučić stručno rekao.
Pa ove teme koje si juce naceo me interesuju. Ne sad kako nestaje arhiva, ali kosovski boj, vlastela tog vremena, vlastimirovici, nemanjici, pa i istorija od 14. do 18. veka, gde moze da se sazna nesto vise, a da nije u velikoj meri djubre. Nabrojah celu srpsku istoriju, haha, al' to me i interesuje, odnosno sta ti mislis da vredi procitati, al' nemoj da moram ici u efes po to, nego nesto sto nam je dostupnije.
Čule, mi termin "moderna istorija" koristimo za period od kraja 15. do kraja Prvog svetskog rata, ovo dalje se zove savremena. Ali što se tiče pisanja savremene, to je tema izuzetno teška, i nije ništa lakša od pisanja srednjovekovne, samo su problemi pisanja drugi.
Urac, ovako:
Na Scribd imaš Istoriju srpskog naroda I (izdavač SKZ), veliku sintezu tadašnjih najboljih istoričara, koja se bavi periodom od praistorije (teritorije Srbije) do 1371. godine (bitka na Marici). ISN, kako ga mi obično zovemo, ima ukupno šest tomova u 10 knjiga, ali su jedini dobri tomovi prvi, četvrti (18. vek) i peti (19. vek). Drugi tom (1371-1537) je pristojan, mada je loš za sve što se tiče Osmanlija. Treći je katastrofa, a šesti nisam čitao.
Slično ISN2, mada kraće i više posvećeno ne-političkim temama jeste delo Jovanke Kalić, Srbi u poznom srednjem veku, mada nisam siguran da li postoji onlajn.
O Bosni je ubedljivo najbolje delo Sime Ćirkovića, Istorija srednjovekovne bosanske države, ima na netu.
(ide sl. post)
Postoji i šest knjiga Vizantijskih izvora za istoriju naroda Jugoslavije (VIINJ), gde imaš originalne vizantijske izvore prevedene na srpski, radili su naši najbolji (a bogami i svetski najbolji) vizantolozi, ima skenirano.
Za Vizantiju, ali može dobro da posluži i za nešto više o istoriji Srba jeste delo Georgija Ostrogorskog, Istorija Vizantije. Ovo je i dalje najbolje jednotomno delo o Vizantiji na svetu i prevođeno je više puta na sve važnije jezike. Uz to imaš skeniranu i Istoriju Mađara koju je radila grupa autora (mislim da je Zoltan Đere urednik), jako dobro delo prilagođeno za srpsku publiku.
E sad, što se tiče ovih mojih nesrećnika, jedina dobra skenirana knjiga za koju znam jeste Karlovački generalat od Vojina Dabića, čoveka oji je praktično započeo da izučava ovaj period kako treba. Ali mislim da je mnogo važnije razumeti istoriju Osmanskog carstva, a tu su ubedljivo najbolje knjige Halila Inaldžika, mislim da je naslov prevoda Osmansko carstvo u klasično doba 1300-1600,
(sl. post)
Kao i Istorija osmanskog carstva (priredio Robert Mantran).
Što se tiče srpske vlastele, tu iskreno ne znam šta bih preporučio posebno, mislim da u ISN2 i kod Jovanke Kalić ima dovoljno.
Još bih preporučio profil Aleksandra Fotića na academia.edu, on je jedan od najboljih osmanista na svetu, posebno pogledaj tamo Između zakona i njegove primene. Mogao bi naći štošta zanimljivo i na profilu Jelene Mrgić.
E da, i obavezno potraži zbornik radova Mihaila Dinića "Srpske zemlje u srednjem veku". I naš Vizantološki institut SANU, jedan od najjačih na svetu (sa njima se u principu porede samo Minhen, Hajdelberg, Pariz, Atina i Moskva) objavljuje poslednjih nekoliko brojeva časopisa Zbornik radova Vizantološkog instituta (ZRVI, u top 4 u svetu) na internetu na svom sajtu
Eto, to bi bilo to. Pogledaću da stavim koji korisni link za jedno sat vremena.
E da, jedna ispravka, VIINJ broj 5 nikad nije izašao zbog nekih sranja, da se ne zbuniš.
I ima Istorija Crne Gore II/1 (doba Nemanjića) na netu koliko se sećam.
Garac se sad razočarao, mislio je da ćeš mu prepričati, a ti mu dao 50 kilograma knjiga da pročita.
Hahahah
http://krstarica.com/showthread.php/95370-Писани-извори-на-интернету-и-литература
Ovde ima ponešto zanimljivo, mada ima i gluposti.
Šta ja da mu radim, Čule, sam je tražio
Dodaj "forum." pre "krstarica"
Dodaj "forum." ispred "krstarica"
Dodaj "forum." posle "http://"
Jebiga nisam spavao odavno
Ovoj temi fali granjka ovako nije zanimljivo
Сећам се прошлих избора како су људи говорили ''нисмо ми гласали за напредњаке него против демократа''
Онда мало пресаберем у глави и ту ми постане јасно.
Цео српски политички модус операнди своди се на то да треба да се бориш ПРОТИВ НЕКОГ а не ЗА НЕШТО- не постоји јасан циљ осим прећи игрицу, дунути у кетриџ и ајмо јово наново.
Притом, свака следећа власт једва чека да гиљотинира присталице претходне власти (стари начин) или да понавља како су ови пре њих засрали још више (новији начин)- јер знају да ће иста прича увек лако проћи код народа. Ту и тамо институције функционишу тек толико да се не зовемо племенска заједница него држава. Јер ми никад нисмо ни градили стабилне институције већ се све сводило на култ личности.
После више од два века таквих политичких шизења (почев од Карађорђа), сасвим је очекивано да ће се то пренети у народ. Просечан србенда, да има избор између исламске државе и комуниста, пожурио би да се брже-боље сам обреже ЈЕР ЈАХАЛИ СУ НАС 50 ГОДИНА МАМУ ИМ ЈЕБЕМ. Карикирам, да, ал само показујем да просечан човек одавно нема никакву визију, већ му се све своди на бирање стране којој ће да се приклони у општем шизењу. Сопствено мишљење одавно не постоји- све су општа места и генерични коментари. Бирај заставу под коју ћеш да станеш и буди попљуван од ''оних других'' или остани по страни и буди гледан попреко од стране свих одреда. Тако да- не полажите наде ни у какву револуцију ни промену, све у Србији се своди на ''ви сте јахали нас, сад ћемо ми вас''.
Гласајте за кога год, ал најбоље за словачку партију (предизборно оглашавање плаћено с две гајбе кулена љутог)
Ovo je apsolutno tačno. Zbog ovog sranja sam samo jednom i izašao na izbore jer mi se uvek kenjalo da furanja priče da glasamo protiv nekog, a ne za nekog.