Prijava

E ovo već nije pošteno dvojica na jednog nek se neko od vas dvojice isključi iz rasprave!

или нека стану у ред као на шалтеру.

Pa Car je istoričar, što i Granjka zna, verovatno je namerno otvorio ovakvu temu da se nastavi rasprava njega i Cara ko je psihički bolestan.

Nekako su mi draži psihotični likovi koji su načitani i pametni nego psihotični likovi koji su samo budale.

Ne mora da znaci da ako dve osobe imaju razlicit pogled na svet ili konkretno na neku definisanu stvar jedna od njih obavezno mora biti psihicki bolesna. Pa i Tesla i Ajnstajn su imali skroz razlicit pogled na svet, poznato je sta je npr Tesla mislio o njegovoj teoriji relativiteta pa opet svako je genijalan na svoj nacin. Mislim ne govorim o njima dvojici sad, nego ovako generalno.

Nisam ja rekao da su psihički bolesni, već da se oni raspravljaju o tome. Ko nije upućen nek čita one silne teme "kapitulacija i NATO".

Скочко, рекао бих да си неки мануелац, сезонски радник. Твоји плиткоумни ставови о државној управи и њеним радницима указују на то да са истима немаш сарадњу, што донекле оправдава твоју глупост. `есам погодио?

А сад озбиљно - чиме се бавиш?

Da li ti Granjka pošto ga braniš kapiraš da je skroz legitimno da je on jedan čuvao svoju guzicu tako što je tuk'o/ubijao svakog ko ima drugačije mišljenje od onog koje njemu odgovara, ako ti je to skroz okej onda si običan lihvar.

Човек је био демократа америчког типа, модерних схватања. Што Амери раде данас, он је то радио јуче. Да је то у реду - није. Да је макијавелистички практично - јесте. Морам да браним човека кад га нападате, а он не може сам да се брани.

Царе, видећеш шта је раја када почнеш да предајеш по школама. Само полако.

Нико није ни рекао да је Вучко био светац или да је дао силан допринос Србији. Био је јунак, али је био и сировина. Сигурно је брисао гузицу копривом, тако ми делује.

Некада се знао ред, па је жена знала када једе и са киме једе. Тако је било тада. У радовима Клод Леви-Строса може да се прочита како су Индијанци примењивали исти метод, а посебно се то истицало у доба глади: први су јели мушкарци-ловци, па онда радници и тек на крају жене и женска деца. У доба глади су неки били склони и канибализму, па би се жена често нашла на трпези. Можда им је отуда остало да је боље да једу после мушкараца.

Фобичан си у погледу мојих схватања историчара уметности и ко зна чега све успут. Само опуштено, не мора све бити фобија ни хистерија, већ и средњи пут између та два.

Granjka
Скочко, рекао бих да си неки мануелац, сезонски радник. Твоји плиткоумни ставови о државној управи и њеним радницима указују на то да са истима немаш сарадњу, што донекле оправдава твоју глупост. `есам погодио?

А сад озбиљно - чиме се бавиш?

Po struci sam diplomirani pravnik i radim u jednom Ministarstvu u Vladi Republike Srpske. Oooo, mnogo, mnogo, mnogo sarađujem sa državnim službenicima :)

brate lik radi nešto pri ministarstvu unutrašnjih poslova
preko granice razvaljuje sa švercom
pare ne zna gde mu ispadaju

Ćuti, Marko, progutaće te mrak. Demokratski mrak.

Sad je verovatno glupo da pitam "kakav mrak?" jer si ti već odgovorio na to pitanje, ali glupo je što si odma odgovorio na to pitanje, jer bi mogao da napraviš dobar skeč, dobro, ne bi bio dobar skeč jer je to dijalog iz filma, bio bi dobar skeč da si ti sam smislio. Nego šta sam ono hteo da te pitam?

Brt, ne možeš generalizovati raju, i sam Toma je iz raje, i knjaz Miloš, i Karađorđe, i članovi Ujedinjene omladine srpske i ne znam ni ja ko. Srbija i Crna Gora su jedine zemlje u Evropi do 1918. koje nemaju apsolutno nikakvo plemstvo. Samo raja. Pa ipak su postigle velike uspehe, veće nego zemlje sa mnogim plemstvima (Habzburgovci nisu pobedili praktično nijedan rat u 19. veku, pogledaj šta su Srbi uradili).

Onda se za Tomu slažemo.

Ne znam gde si to pročitao, ali u Evropi nije baš tako. Od onoga što su računali neki ljudi što su jako velike face u našem štreberskom svetu, u zapadnoj Evropi glad ide na svakih 7 godina. Na svakih 22 godine glad se podudari sa epidemijom i tad stanovništvu jebe kevu za sledeću deceniju. E sad, žena pre umire, žena često umire na porođaju i žena ne može da rađa decu sa 70 godina jbg- dakle žena je dragocenost i ona se kapariše od malih nogu. Nije Ljubica onako bila 8 godina starija od Miloša.

или нека стану у ред као на шалтеру.

Viš da skočku već fali radna knjižica :)

A što se tiče fobije, mislim da nisam imao takav stav, od istoričara sigurno društvu ne zavisi egzistencija, i istoričari koji daju ogromne praktične doprinose društvu, retko to čine u svojoj profesiji (u srpskom slučaju Jovan Ristić). No, ne treba da imaš iluziju da se istoričari umetnosti bave samo Leonardom i Mikelanđelom samo zato što su tamo najbolje cupike Filozofskog. Svuda gde je izučavanje prošlosti ima i krvi i kostiju i truleži. Predindustrijsko društvo je mesto gde, ako imaš šestoro dece, najmanje dvoje umire sigurno pre adolescencije. Vukov slučaj nije fenomen, kao što misle mnogi, Vukov slučaj je samo jedan u moru istih.

Скочко, добар покушај. А сад лепо реци чиме се заиста бавиш.

Управо то и јесте поента становишта да народ има власт какву заслужује - сви ти људи су дошли из раје.

Како неко ко тврди да је историчар може да напише да Србија и ЦГ до 1918 нису имале апсолутно никакво племство? Ако је и за зајебанцију на хрватски начин, превише је.

А где си ти у Европи видео Индијанце? Коментар се односио на манир, а не на Европу.

Немам ни илузија ни фобија везаних за историчаре уметности, не секирај се. Но, они су свакако најлепши део историје. Нема ничег спорног да ће због потребе храњења људских перверзија и умоболности скоро сваки историчар убацити податак да је Ван Гог себи одсекао уво и да је био луд. Онда ће временом то променити у верзију да је то урадио под дејством абсента (у време те лажи је то било популарно), па да му је уво одсекао његов педерски партнер у једној свађи (сада је то популарно у ово време). И тако даље... У будућности ће историчари измислити неку нову бљувотину која забавља идиоте. Рецимо као за Луис Керола да је био педофил јер је сликао наге девојчице. Али огавна руља то воли да прочита, а не Алису у земљи чуда.

Али генерално гледано, историја уметности може да прође потпуно без таквих детаља. Зато је и најлепша и тема јој је најлепша, е сад што су људи звери жедне крви и манијакалних детаља... јбг, ваљда је то већини остало као условни рефлекс.

Granjka
Скочко, добар покушај. А сад лепо реци чиме се заиста бавиш.

Ja ti iskreno kažem al tebi je mozak zadrigao u neku teoriju zavjere i odatle te Sveti Ilija ne izbavi više.

Последње време је дошло ако босанџерос држи лекције о мозгу.