Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
u njemackoj svaka radnja ima pravo da odbije novac ako je novcanica nesrazmjerna iznosu kupovine (npr. racun je 2-3 eura, a ti das 100). na vecini mjesta uopste ne uzimaju 500 eura novcanicu, pa je tako skoro i nema u opticaju, ionako je planiraju sredinom ove godine prestati izdavati u bankama. isto tako ne moraju prihvatiti da im placas nesto teglom kovanica. vecina banaka u njemackoj ima automate u koje istreses svoju teglu sa kovanicama i ona ti to izbroji. ako prebacis taj iznos na svoj racun u toj banci onda nema provizije, ako zelis da ti isplati novcanice onda ti naplate neku procentualnu proviziju.
Aha. Ali ovde bas ne prihvataju, kolika god da je kupovina, a vracaju kovanice. Je l' postoji objasnjenje za to, posto je meni vrlo neverovatna pojava u pitanju.xD
zavisi i od kasirke i politike tog marketa :D
kod nas recimo prodavci nisu obavezni da prihvate da im sitne iznose od recimo 1-2 eura neko placa karticom jer onda za taj iznos banka prodavcu uzme 1,8-2,5 %. mada me generalno ti ljudi nerviraju kad za sitne iznose vade karticu i jos onda one kartice gdje moraju unositi pin i zadrzi se za paket zvakica preko minut na kasi.
Aha, znaci individualno je.
Zdravo Sojo, kako je danas?
Ovo sto kaze zmaj, ja sam davno radio kod caleta u prodavnici dok sam bio student i uvek sam degenima morao da objasnjavam da ne moze laki od 200 din na karticu jer em je marza na pljuge sranje (na 50.000 din od cigara zarada je 1.500) em banka uzima proviziju, tako da sam u principu na GUBITKU lol, plus mi pravi guzvu. A i jbm ti coveka koji nema 200 din u dzepu koji bre kurac. Tako da smo imali pravilo nista ispod 300 din na karticu i to je to
Jednom je jedan hteo da kupi kvasac od 15 din na karticu i jos se iscudjavao kao pa kako ne moze zasto
no comment
ja ne znam zasto su potrebni dinari u apoenima od 10, 20, 50 u novcancama. od toga treba napraviti kovanice.
eh, 50 je vec nesto...
Primijetio sam da se ljudi gade kad im vratiš kusur u kojem ima jedna od 0.05 centi. Recimo ako nešto košta 1.25, kupac da kovanicu od 2, ti vratiš 0.75 centi, oni koji vide da si im vratio i onu kafenu od 5 centi vrate ti je uz "nemoj mi vraćat ovo". Kakvi penali, imaju neku sujevjernu averziju prema najsitnijim apoenima, misle da je to baksuz imati u džepu, šta li. Ali zato onih papirnih od 5 eura nena koja nije pohabana ka da je sa ratišta.
Za koji kurac ovim evropljanima sluzi 5 centi? Ja otkako sam u evropi nisam platio nista sem toaleta na autoputu centima.
pa realno sta ces uzimat 5 centi.
1, 2 i 5 dinara isto.
i 10 metalnih, smaraju mnogo.
Dole u BiH imas 5 feninga i ono je jedino nebitno totalno. 10 - 20 feninga vec mozes barem zvaku uzeti a kod evropljanja za cente bas nista ne mozes.
koga ne smara to da radi, na svaka dva meseca od skupljanja te sice moze nakupiti bar 5k....od dinar, dva, 5 samo
Što su penali ja em sam zaludjen okruglim brojevima em gledam da ostavim bakšiš svuda bar gde redovno idem. Prodavnica ova blizu kuce, 3, 4 lokala itd
A zveckanje po džepovima je tek katastrofa ja ne znam sta bih sa tim sitnim parama
ma niko ne uzima te do 5 din nigde, al da ih uzimas svaki put par hiljada sig na mesecnom nivou
baksis u prodavnici ide gazdi svakako, ako si mozda mislio da te tuzne radnice imaju nesto od tvojih 7 dinara.
samo kazem
Ne idu gazdi, bar ne u ovoj prodavnici.
Presek stanja kase tj dnevi izveštaj na kraju dana je 100 000 u kasi ima 100 987, 987 uzimaju radnice
bilo bi lijepo da je to tako stvarno.