Prijava

ovo gore ombre proziva boxera ali i mene

ne svidja mu se moj i boxerov rad

Hemoroidi su velike i nabubrene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru). Pojava hemoroida može biti bolna, ali najčešće nije. Obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi. Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama koje sudjeluju u stimuliranju crijeva i pokretima važnim za obavljanje stolice. Svaki jači pritisak na taj dio može uzrokovati promjene u krvnim žilama, prije svega nastanak hemoroida.

Koji je uzrok hemoroida?

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otjecanje. Ako se pritisak ne smanji i ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog tkiva. Tada nastaju hemoroidi.

Uzrok pojave hemoroida mogu biti navike obavljanja stolice, prije svega:

žurba– pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum
proljev ili opstipacija– također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum

Drugi rizični faktori uključuju:

pretilost– pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice
trudnoća– hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tijekom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje
kronična stanja– prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim

Simptomi hemeroida, unutarnji i vanjski hemeroidi

Pojava hemeroida prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemeroid jako velik onda se javlja i bol.

Po mjestu javljanja razlikujemo unutarnje i vanjske hemeroide. Vanjski hemeroidi su vidljivi, nalaze se na stijenki rektuma. Unutarnji hemeroidi se nalaze u rektalnom kanalu. Zajedničko im je da uzrokuju krvarenje kod obavljanja nužde. Mali trag krvi na toaletnom papiru ili na stolici signalizira mogućnost postojanja hemeroida.

Uz krvarenje kao najčešći i obično prvi simptom javljaju se i ovi simptomi:

svrbež– jer unutarnji hemoroidi pritišću okolno tkivo što uzrokuje iritaciju, osjećaj da nužda nije do kraja obavljenja pojava da i nakon obavljene nužde i dalje osjećate kao da niste sve izbacili iz sebe. Ovaj neugodan osjećaj javlja se kada se hemoroid razvija na ovojnici rektuma i što je veći to je jači i osjećaj da pražnjenje crijeva nije do kraja dovršeno
bol– u većini slučajeva hemoroidi su bezbolni no ukoliko su se razvili do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je da uzrokuju bolnu stolicu (po veličini hemoroida razlikujemo 4 stupnja, prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji).

Dijagnoza

Doktor na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. Obzirom da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, doktor će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

Liječenje hemeroida

Za tretiranje manjih hemoroida dovoljno je uvesti neke promjene u prehrani i u navici obavljanja nužde. Većinom nije potreban kirurški zahvat i liječenje hemeroida se svodi na promjene životnih navika.

Prvi korak: Pravilna prehrana

- jedite puno vlakana– (hrana s cjelovitim žitaricama poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suhog voća, mahunarke)
- izbjegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive tvari niti vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, bijeli kruh
- pijte puno vode, 8 do 10 čaša dnevno
- izbjegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije.
- prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučaju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju
- izbjegavajte previše ljute i začinjene hrane

Hemeroidi, prehrana i aktivnost

Umjerena fizička aktivnost u kombinaciji s prehranom bogatom vlaknima može biti dovoljna za rješavanje hemeroida prvog stupnja.

Obavljanje nužde

Korisno je otići na WC čim osjetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbjegavajte pretjerano stiskati, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu

Previše sjedenja

Ako dugo sjedite pokušajte si organizirati rad tako da se svako malo prošetate, dugotrajno sjedenje nije dobro niti za sprečavanje hemoroida niti općenito za zdravlje.

Ukoliko ove blage i preventivne promjene navika nisu dovele do nestanka hemeroida, pogotovo kad se radi o hemeroidima trećeg i četvrtog stupnja, tada se prelazi na jednu od sljedećih metoda za efikasno odstranjivanje.

Podvezivanje gumenom trakom (Barron ligatura)

Ovo je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida koji djeluje kod oko 75% pacijenata. Izvodi se u ordinaciji. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida. Time se onemogućuje dotok krvi u hemoroid koji se smanji i na kraju sasvim degenerira te otpadne.

Operacija hemeroida

Kod jako velikih hemeroida potreban je kirurški zahvat. Uspješnost zahvata je visokih 95%. Više je tehnika operacija hemeroida koje se razlikuju po količini rezanja. Jedna vrlo nova tehnika, THD-HP, minimalno je invazivna.

Hemeroidi- kreme i masti

I krema i mast za hemeroide sadrže aktivne tvari koje se nanose direktno na problematično područje kako bi se ono smirilo i da bol prestane. Kad je kod hemeroida prisutno krvarenje potrebno je koristiti blažu kremu da ne bi došlo do nadraživanja. Nanošenje kreme može se obaviti prstima ili pomoću vate.

Boxore imas li za poziv

hahahah koliko sam se upisao kad sam spijunirao ombreov profil na fejzbuku i gledao slike i tako na svakoj trecoj slici komentari od keve tipa lepi moj najlepsi, a on u komentarima redovno pise komente tipa al bi karao neku bicarku i tako nesto, karikiram sad:
neki lik: ombreeee al si navaren ovdeee hahah al si se izdobijao
ombretova keva: lepi mojjj sin dusaa mamina
ombre: hahah jesam se izdrogirao to vece, al bar sam lizao picku onoj biljani
ombre: hvala mamy ;)

Hahah, ali ovo je istina što je najjače