Prijava

K


Šesnaest ti leta beše...

Иза беле завесе назирале су се крупне очи брадом обраслог мушкараца. У зеницама се могла разазнати улица украшена олисталим платанима и жардињерама које су биле обогаћене пролетњим цвећем. Обзор огледала душе употпуњавала је још једна идеална креација Творца - бејаше то дугокосо светлопуто девојче, груди и бедара достојних жене, а стаса да се цела појава заталаса. Сваки корак је био импулс који је истовремено био отварач за флашицу ендорфина. Стварно лепа девојка констатова мозак, исити онај мозак, који није ни приметио да десница одавно масира међуножје.

:Куцање на вратима:
- Напред!
- Помаже Бог Оче Јоване!
- Помаже Бог господо! Чему дугујем вашу посету господо инспектори?
- Дугујете том фолдеру са сличицама голишавих девојчица које имате у том вашем освештаном рачунару!
- Али то су само...
- Ништа али, прекрсти се једном, па дај руке вамо у лисице, маму ли ти болесну јебем, Оче Јоване!

N

Žensko groblje

Чест топоним по питомој Шумадији (Рудник, Јасеница и којекуде још), из доба када су историјске околности налагале сваком правом Србину да се бави ослобађањем вере, рода и отечества од робовања мрском отоманском завојевачу, стичући, онако успут, противправну имовинску корист (а једини поуздан и проверен начин да се то двоје истовремено изводи, био је, је л' да, хајдучија).

Е, тада су на сеоским гробљима сахрањиване искључиво жене, деца, сумашедши и други са разним "белезима", а тек нееегде-негде понеки старац који је, неким необјашњивим чудом, претрајао здрав и прав и поживео до "лепих година". Разлог? Једноставан: здраво мушкиње, иоле борбено способно, листом је скончавало или по 'ајдучији, или на робији.

(Из тог доба потиче изрека: "Буни се као Грк у апсу", дефинисана овде више пута, али нигде не пише да се основано везује за тамновање и уморство песника, револуционара и сањара Риге од Фере (1757-1798) у кули Небојши. Народу коме је робија била нешто што се подразумевало "као добардан", једноставно није могло да буде јасно зашто би се неко бунио у апсу.)

- А одакле ти оно беше, земљак?
- Качерац, мо' брајко, срце Шумадије! Рудник, Венчац, Букуља...
- Знам, знам, Козељ, Трудељ, Драгољ... Тамо, бејаде, има само женска гробља?
- (мрмљ)

bade koja druga, da ne bude zabune.

Друга за глумца, овде за мученика.

Hvala cenjenom žiriju na trudu.
U sledećih nekoliko dan ću da odabrem ove tri što ste ih izglasali: Glumac, mučenik, groblje.
Nadam se da vas nisam namučila mnogo.

A sad ću da sabiram glasove novih definicija.

Hvala svima!

Нема на чему. Жива била.