Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Све патриоте из снаге народа на министарским местима и да процветамо!
nektor da bude prvi podprecednik i da govori dodiksonu sta da se radi. valja se sns rusiti iznutra kad nece spolja maiku im jebem
Е то подпрецедник, па и био је код доде у РС, Јовору се спржио мозак тад, није знао шта се дешава.
Jovor je zagovornik panevropskih propalih ideja i za obaveznu vacinaciju/nauku pa mu nektor ne upada u koncept. Estetski je bliži drugosrbijancima iako ponekad zakmeči za rusofilnim dodeom kojeg jebe neki tamo šmit koji dolazi iz zemlje gde svi naši IDU RADIT A NE IDU U RUSIJU ! ! !
mraaaaale
Plidu, je l' si dolazio? Treba si da se javiš, da organizujemo neko pečenje, rakiju...
https://imgur.com/a/PG50Svm
Dane Srpske u Srbiji su organizovali Hrvati 1995.
Glavni, svašta ti napisa, ako je išta od onog tačno, treba čovjek dobro da se zapita. Ja ti jebi ga, nemam svih tih informacija. Ali samo da ne misliš da sam indoktriniran, prosto baratam sa javno dostupnim informacijama koje imam. I dalje stojim iza svega što sam rekao. Bio sam spreman podržati i referendum i sve - da su ostali na tom kursu. I to ne zbog Mile, već generalno zbog principa suprotstavljanja stranom faktoru. Ali pošto su oni promijenili ploču, mijenjam i ja. Ako njih zabole za to, onda mogu i ja podržat Blanušu...
P.S. Ovaj komentar poređenja "Dana Srpske u Srbiji" sa Olujom ti je potpuno nepotreban i ciničan.
E vidiš, sve je istina, a ima toga još koliko hoćeš. Ali mi je prosto nevjerovatno da i pored decenijskog praćenja dostupnih informacija, razmišljaš o podršci Dodiku bez obzira na sve.
Elem, ovaj komentar Dana Srpske u Srbiji, i jeste ciničan, jer sam bio na tim danima. To ti je brale parada pijanstva i kiča, za trećerazredna udruženja i tetke koje mogu autobusom doći u Srbiju na jedan dan.
OPAAA REFERENDUM ZA SVETOG STEFANA IDEMOOOOOOOO
https://www.klix.ba/vijesti/bih/stanivukovic-zapad-nam-je-napravio-izborni-sistem-s-vise-stranaka-da-se-vise-svadamo/251007043
Cara Stanivuk. Gledaj kakvu su mu tužnu facu stavili uz ovaj tekst haha
Prvo što i ne pratim politiku toliko. Koliko upratim usput, upratim, nije mi to zanimanje.
Drugo, nisam ni rekao da podržavam Dodu, samo sam rekao da u potencijalnom sukobu između stranog faktora upitne legitimnosti i Dode, stao bi Dodinu stranu, jer njega vidim kao našeg, kakav god da je.
Mada u ovom slučaju on jeste pretjerao s nekim stvarima i donekle je sam sebi kriv što je tako ispalo.
Treće kad kažeš pored praćenja dostupnih informacija, kao da u dostupne informacije spada samo jad i čemer. Ja vjerujem u to što ti pričaš, ne vjerujem da izmišljaš, mada sve treba uzet s rezervom, bez obzira na izvor, ali taman i da je to sve tačno, ima i druga strana priče.
Ti ignorišeš sve ono što je dobro u RS-u, a i toga ima.
Takođe ignorišeš recimo situaciju od 2002. do 2006. kad nije bio SNSD na vlasti, koja takođe nije bila nikakav Eldorado.
Uglavnom, ima jašta, dosta toga za reći, dosta za kritikovati, ali svaka ocjena koja se fokusira samo na negativno je jednostrana.
https://i.imgflip.com/a8eu5k.jpg
P.S. Bilo bi dobro da bude neko sučeljavanje Blanuša vs. Karan.
Obojica su univerzitetski profesori. Karan je mnogo iskusniji u politici i ne djeluje kao neki seljak. Takođe djeluje sposoban lik. Ali s obzirom na pozicije koje je obavljao, vjerujem da bi i za njega Glavni imao štošta reć.
Da ne bude zabune, teški sam protivnik Dodikove politike. Pogrešna je tvoja pretpostavka da mislim da je sve crno u Republici Srpskoj. Ima odličnih stvari ako si diler droge, ako imaš par miliona koje treba oprati kroz građevinu, ako trebaš dobiti bilo kakve dokumente, a kriminalac si svjetskih razmjera (ovo važi za cijelu BIH), ako treba da uzmeš oko 1600 evra po jednom migrantu kojeg treba transportovati od istočne granice BIH do Zagreba, ako poželiš da budeš policajac pa za šest mjeseci to i postaneš, uz masnu platu (upad je 10000 KM, ne za sve, ali prolaze muškarci i žene koji ne mogu otrčati dva kruga oko igrališta) Doduše, Jova, tvoja sposobnost da relativizuješ svako sranje koje radi vlast ukazuje na određeno iskustvo u političkom smislu.
Moguće je, kad je ova naša politička nadmudrilica u pitanju, da nas dva imamo drugačiji moral. Stoga ti moram nešto kazati o mom svjetonazoru.
Kad su državničke stvari na stolu, preča mi je sadržina od forme.
Dabome, podrazumijeva se, bez formalnog statusa sa epitetom međunarodnog priznanja (djelimično ili u cjelosti, ili međunarodni ugovor), nema ni države niti bilo kog oblika autonomije. U protivnom, bili bismo samo još jedan u nizu gerilskih pokušaja formiranja nekog oblika savremene monarahije omotane u demokratsko-socijalitički ukrasni papir (ovakve stvari često koriste religiju kao alat). Vraćajući se na početne postavke naše Republike Srpske, jasno je da je to neko odavno ugovorio, prvo u Dejtonu 21.11.1995., a onda potvrdio u Parizu, meščini, ovako iz glave 14.12.1995. ili bi 12.12. ne znam ti kazati. Valja napomenuti sljedeće: Prilikom zaključivanja tih sporazuma, Milorad Dodik, uz još tuce lica političke scene koji su srpske nacionalnosti, a koji su ostali na porušenim temeljima bivše Socijalističke republike BIH, predstavljali su tas na vagi u korist međunarodnog faktora (uplitanje i intervencionizam). Takvim početnim pregovaračkim pozicijima kumovali su ostaci državne bezbjednosti bivše nam države. Dakle, kad se trebalo formalno potvrditi ono što je ratna politika i vojska uspjela u ratu, Dodik je kao hijena čekao sa strane, i već tada obećavao strancima sve - samo da dođe na vlast. Moram ti posvjedočiti sljedeće. U ondašnje vrijeme, prekid ratnih sukoba iliti obustavu ratnih dejstava, stanovništo je doživjelo sa olakašanjem. Ipak, i to olakšanje nije bilo veselo - smatralo se da smo izgubili. Nikakvo čudo - sa 72% teritorije smo pali na 49%. Morali smo predati Sarajevo - i to je doživljeno kao epski poraz.
ALI, formalno je formalno, i dobili smo ga! Kasnije pokrštavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma započeo je niko drugi do OHR, a prvi kum na tom krštenju je bio MIlorad Dodik.
Ali da se vratim na suštinu, a to je ono važnije u mojem poimanju društva.
E vidiš Jova, suština ti se i ne vidi, a onaj ko zna za nju, i kad bi htio drugom da je objasni, dokaže i pokaže, mora prvo da uzme alat (kod mene se zove špakla) i ostruže fasadu. Sa debelom dozom rezerve, mogu ustvrditi da postoje društva u kojima nema fasade nego se sve vidi kao kroz prozor - možda neki Japan ili slični obrasci društvene svijeti.
Kad bi počeo strugati fasadu našao bi ti tu svega, a valjalo bi pripremiti i poveći komvoj komunalnih vozila da uredno pokupi smeće koje se nalijepilo na tu fasadu u posljednih 30 godina. Nemam vremena da ti sad pričam o sastojcima fasade, jer ćeš po već oprobanoj matrici elokventno tvrditi da mračim. A i suština, prostom oku nevidljiva, ne da se jasno definisati, jer u startu zavisi od moralnih postavki gledaoca. Zato ću ti je reći kroz primjere.
- Malo po malo ostadosmo bez pola miliona stanovnika
- Struktura preostalog stanovništa je izuzetno nepovoljna, previše starih, premalo radno sposobnih (ekonomija, penzijski sistem, zdravstveni sistem)
- Nismo napravili neophodne reforme obrazovanja - šta god završiš većinom nisi sposoban za rad u toj oblasti (fun fact - od oko 3500 udžbenika koji su potrebni za srednje škole, postoji oko 1300, razne struke itd)
- Imamo jako malu stopu fertiliteta - oko 1,7, a treba 2,1
- Novac od privatizacije rafinerija i telekoma smo profućkali - niti smo šta izgradili što donosi novac (elektrana ili autoput), nego je utrošeno za blago povećanje životnog standadra
- Izvoz nam zavisi isključivo inostrane tražnje za našim sirovinama ili manuelnog rada preko lon poslova
- Tehnološki smo prčija Evrope
- Republika Srpska nema međunarodne prijatelje - ono što ima, to ima Dodik lično
- Zaduženi smo kao i Federacija, a duplo nas je manje
- Srbi koji žive u Republici Srpskoj vole Srpsku više iz inata. nego zbog patriotizma - Na Dodikov poziv da ljudi u zajedničkim institucijama dođu raditi u Srpsku za veću platu, od njih skoro 10000 odazvala se dvojica (ovo znam sig sig)
- Preduzeća koja imaju monopol posluju negativno!!!!(izuzetak su željeznice, što bi mogla biti posebna tema)
- A i dosta je više da ti nabrajam
Eto Jova, ne sumnjam da će imati koju pametnu i na ovu ponjavu, ako je pročitaš uopšte lol.
P.S.
Karan je gospodin čovjek, ostatak nekadašnje Udbe, Dodikov čovjek od povjerenja, jer kad god nije mogao u potpunosti kontrolisati Vladu, Karan je bio generalni sekretar Vlade, i u principu, ako si imao nekog posla s Vladom sve si s njim dogovarao. U principu, ako njega izaberemo, ostaje isto. Predstavlja osvježenje u javnom nastupu u odnosu na Dodika, Mazalicu, Nešića, Stevandića, Željku, Selaka. Banjca (lik bukvalno na mitingu rekao da neće u pedersku Evropu, a iza njega na bini Ana Brnabić, ahahahah) itd...Ne mijenja činjenicu da njegovim izborom nema promjene suštine.
Blanuša je fin čovjek, narodni tip. Ima tu nastavničku crtu kad se obraća javnosti i sve objašnjava. Predstvlja promjenu. Da li je dobra ili loša promjena?! Boli me briga, ishod će biti pozitivan. Ako budu stvari krenule na bolje - dobro je. Ako ne budu - narod će se po difoltu pobuniti, i opet će nešto mijenjati.
Nisam ti ništa sočno pisao o Karanu, iako imam neke detalje, ni blizu sočne kao o ostalim licima probrajnim u tekstu. pozzzz
Glavni chad
nema nista oko ovoga na wiki i ai
jovor popusijo na domacoj temi to nije ocekivo
Brate nemam ja tih informacija, ne znam odakle ih glavni kopa. Ali opet, rekao je kao da će bit objektivan, da će navesti i neke pozitivne stvari, pa opet nije naveo ni jednu jedinu.
Uglavnom jako koristan tekst, u smislu da sve te tačke kritike, to zaista treba stalno ponavljati i nastojati da se riješi (ili da se vrši pritisak da se riješi). Ali kao objektivna slika cjele realnosti u Republici Srpskoj, ne stoji. A vjerovatno ni sve pojedinačne tačke ne stoje do kraja, niti se mogu koristiti na način kako ih je on koristio.
A pošto vidim da se glavni poziva na moral, reći ću samo to da je po meni moral, kad je politika u pitanju, to da izabereš nekoga ko će imati najpovoljniji odnos koristi i štete koju napravi za društvo. Nemam iluzije da će sad političari biti neki sveci bez i jedne mrlje. Znači treba ocijeniti kompletan učinak svakog političara. Kad bi svaka afera automatski diskvalifikovala ljude, na kraju ne bi ostao niko od ponuđenih kandidata.
OK, pretjerao sam malo, možda u teoriji neki političar i može da bude svetac, to jest, besprijekornih moralnih kvaliteta, ali u praksi to se jako rijetko dešava. I ako ti je to logika, onda će te to paralisati u analizi i odmjeravanju, jer će diskvalifikovati gotovo svakoga.
A ako misliš recimo da je suprotna strana bez i jedne mrlje, moguće i da se varaš.
Tako da u globalu, treba birati ljude koji su što korisniji za društvo i pritom što manje korumpirani, i to je to.
Ako je trenutna vlast isuviše korumpirana, to je sasvim legitiman razlog da se glasa za opoziciju.
P.S. Btw, najlakši način za sticanje popularnosti na forumu je kukanje kako ništa ne valja. Svima je teško, svi imaju neke svoje frustracije, i onda kad neko tako oplete kao ti, to ljudi vole da čitaju.