Korona virus u Srbiji

1. Bice frka kad broj zarazenih preraste 1000, a nema respiratora. Tad c da se bira ko ce dumre a ko ne hhahfahhah najebasmo

2. Celt, ne bih mogao da odgovorim na to pitanje. Epidemija gripa me zatekla na specijalizaciji prošle godine, trenutno spremam ispit ne radim već 2 meseca i nisam upućen u kapacitete. Da ne dam neku dezinformaciju.

3. recimo ako imate 100 mesta, sa Spanijom kao primer kako se siri ovo govno, i recimo 5% njih od zarazenih sto trebaju to, 100 kreveta cete napuniti za 2-3 nedelje u Nisu samo.
    jesu ljudi svesni toga?

znaci ako bi danas zatvorio nis, uveo policijski cas i sve, mozda ne bi doslo do toga. vec za 4-5 dana i ni to nece da pomogne, zbog perioda inkubacije. a fora je sto jedan dan ce ti trebati 100, i onda vidis da je sranje i zatvoris sve i svejedno za nedelju dana treba 2000, dok ne krene da opada.
    do sad otprilike ono sto je prijavljeno kasni 10ak dana za realnim. kod nas mozda i vise ako ne testiraju.

4. Nisam zaposlen u KC Niš, ne bih znao da ti kažem kako to planiraju da hendluju. Nadam se da imaju plan.

5. Nemojte presecati Zapatu sa pitanjima vise molim vas. Svaki sledeci post sve vise vristi da je on samo student medecine sto studira 10 godina i bio je mesec dana na praksi i sad je odjednom najveci strucnjak a ja najgluplji clan sajta

6. Hahah maestro brt daj neki klip o koroni mozda to zapocne karijeru

7. Hahahaha naročito studentima daju da rade sa ventilatorima

8. Zna li se da li virus mutira na odredjenim vremenskim uslovima. Mozda je Italija sjebana zato sto ima pogodnu klimu za razvoj viruaa?

9. Jedna Hajdi Klum ima koronu a nw moze se testirati zbog kurca od sistema u Americi... eh zivote

10. Da Eru Vam je lepo rekao.

Bez panike.

11. Evo u kratkim crtama

- smrtnost mala uz odgovarajucu negu
    - 15-20% slucajeva zahteva odgovarajucu negu (podaci iz italije)
    - odgovarajuca nega podrazumeva respirator znaci cak i do par nedelja su zauzeti aparati za jednu osobu
    - te opreme nema dovoljno za stopu kojom se virus širi

12. Ove izolacije mi nikako nisu jasne. Da to ima smisla tako bi se zaštitili i od običnog gripa.
    Koronu ćemo svi da dobijemo, jedino možda vlade sveta da malo utiču da se to dešava postepeno.
    Daleko više ljudi će da umre jer će da ostanu bez posla ili da bankrotiraju.

13. Da li ljudi sto kopaju po kontejnerima imaju vece sanse da umru od korone? Ima ih pun kurac po beogradu

14. Che-vu, to je takođe jedan od pristupa priči... Samo je problem što je virus nov i nepredvidiv i ne možeš se olako prepustiti situaciji. Ali po ovom modelu svakako umire više zbog recesije...

15. OVO JE VAŽNO OBAVEŠTENJE KOJE JE STIGLO IZ MILANA ITALIJA.

Ovo obaveštenje sam dobio od Marineline drugarice Anje. Anja: Ovo je poruka od moje drugarice Nine koja zivi u Milanu!
    Njen suprug je lekar i ima najdetaljnije informacije o virusu.

Procitajte!

Svim mojim prijateljima iz Srbije želim da objasnim sta se u stvari dogadja ovde kod nas u italiji i da ispričam sve informacije koje imamo tek nakon mesec dana a koje vi možda još nemate.
    To da je virus opasan samo za stare i bolesne ljude je LAZ koju su i nama servirali do pre 15 dana. Bolnice su PUNE mladih ljudi, sportista, a ne zaobilazi ni decu. Pacijent 1 (tako se naziva prvi oboleli čovek u italiji) ima 38 godina, fudbaler i maratonac, jak zdrav. Prvih 15 dana nije imao skoro nikakvih simptoma (malo bol grla i kasljucanje ma skoro ništa) i u tom periodu zarazio oko sebe stotine ljudi koji su zarazili njihove blizne i tako lancano. Posle 15 dana zdravstveno stanje se pogoršalo u roku od 24h sa prevsokom temperaturom i završio je hitno na reanimaciji, intubacija i borba za život. Tek su nakon 3 nedelje njegova pluca počela samostalno da pumpaju kiseonik (i preživeo je zahvaljujući tome sto je bio zdrav i jak pre toga), i skinuta mu je intubacija ali je još uvek na intenzivnoj nezi. NE POSTOJI LEK ni TERAPIJA još uvek, nije tačno da je “obična prehlada”. Bolnice su nam sve pred kolapsom jer nema više ni mesta u intenzivnoj nezi ni na reanimaciji. Nema više radnika (lekara i ostalog osoblja), svi rade po tri smene, padaju u nesvest od nemoći, pozvani su svi lekari iz penzije i studenti medicine da pomažu, prave se šatori ispred bolnica da bi negde smestili obolele...tržni centrovi se pretvaraju u privremene bolnice... lekari i animatori su prinudjeni da prihvataju bolesnike po godištu jer nema više mesta za sve! Ako imaš 50 godina i više, vraćaju te kući jer prihvataju samo pacijente kojima mogu da spasu više godina života. Ne radi se o panici nego o ozbiljnom virusu o kome niko još ništa nezna. Pacienti se dele na dve grupe : zaraženi i oboleli. Zaraženi su oni koji imaju Sars Cov -02 (i oni mogu da budu bez simptoma i da prenose ostalima) a oboleli su oni od Covid -19 od kojih 20% završava na intubaciji. Procenat smrtnosti se povecao sa 2% na 7%.
    Virus se zadržava na svim površinama i materijalima garderobe i prenosi se I do 2-4m distance, prema tome dovoljno je da pipnes klupu, kvaku, vrata, korpu u samoposluzi ili bilo šta sto je pipnuo neko ko je zaražen, da posle toga pipnes nos, usta il oči, i dobio si virus. Najviše se zadržava na glatkim površinama.
    Bolest je bifazna. Prva faza je ili bez simptoma ili blagi simptomi, druga faza strmoglavo pogoršanje u 24-48h gde pluca mogu potpuno da budu pokrivena virusom i nemogućnost disanja. Mi smo već u svemu tome, jer su nam davali pogrešne informacije, i jer je imalo puno ljudi koji su “pametni” i “ne panicari”. Zato vam dajem sve ove informacije jer i vi dole nemate kao sto mi nismo imali. Lekari uče i skupljaju informacije o ovom virusu SAD na trenutnim bolesnicima, isprobavaju terapije, otkrivaju kako reaguje, kako se razvija.. tek sad jer o ovom virusu niko do sad ništa ne zna, i uz pomoć kolega lekara iz kine koji su već kroz to prošli, skupljaju sve informacije koje prenose ljudima. Mi imamo svaki dan po 2000 zaraženih više, po 200 mrtvih više... od veceras je vlada donela odluku sve da zatvori osim apoteka i samoposluga. Po gradu je policija koja kažnjava zatvorom koga god nađje na ulici bez jako opravdanog i popisanog razloga sto je van kuće.po gradu smrkovima dizinfikuju ulice. Proglašena je zvanično nacionalna pandemonia.
    Čuvajte se i ne pravite se pametni i hrabri jel nije trenutak za to. Pametni ste ako se urazumte da ovaj virus ne bira godine i da volite i sebe i ljude oko sebe i da ih zaštitite time sto se vi nećete zaraziti jel se pazite.
    Volim vas sve iako sam daleko
    Vasa NINA

nije se desilo

16. zajebano je a sto je najgore od virusa je tesko da se sacuva.dovoljno je da se uhvati sa kvaku i vec imas virus na rukama, izvadis iz paklice cigaru pritom dotaknes filter onda ga stavis u usta i to je to.nemoguce je da se to izbegne

17. moj drug ima koronu.izasli smo na pice a nije mi ni rekao da je bolestan.tek kad smo seli u kafic on mi onako uzgred pomenu da je bolestan, kaze jao sto sam malaksao boli me grlo i pluca verovatno imam i temperaturu,ja se odma udalji od njega i okrenu glavu u stranu ali sam se setio da smo se rukovali i da sam posle toga ispusio dve cigare.pomislio sam da mi je sigurno predao ali evo tri dana posle toga i dalje sam zdrav moguce je da moj drug nije imao bakterije na rukama, da je kinuo u ruke ili cackao nos sigurno bi imao ali su mu izgleda bile ciste ruke..imao sam srece

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.