Prijava

brate, malo-malo pa se ameri pokace sa evropom koja im je najblizi saveznik, a nece se pokaciti sa kinezima, ne idite u krajnost

Nije pitanje dal ce Amerika da se spusti na nivo drugorazredne sile, vec da li ce je Kina preteci u ekonomskom, politickom i vojnom uticaju. To sto Ameri i Kinezi danas igraju po slicnim pravilima, ne znaci da imaju potpuno iste interese.

Kina je pokupovala pola africkih zemalja, tesko da su ekonomski razlozi jedini za to. Zasad vode pametnu politiku nemesanja u sukobe drugih drzava (ne secam se kad je Kina vojno intervenisala negde, osim u par zemalja u svom neposrednom okruzenju, a i to uglavnom za vreme hard kor komunizma), ali u jednom momentu ce i to biti opcija kako bi zastitili svoje ekonomske interese, bas kao sto to i Amerika cini.

aj leba ti, jeste tldr al procitaj ono sto sam pisao. kina nema interes da pretice ameriku u recimo vojnom smislu, a ekonomski interesi su im toliko isprepletani da bukvalno zastita svojih ekonomskih interesa znaci zastita amerike. i obrnuto. sto znaci da je potpuno nebitno ko je glavni u nekom politickom uticaju, jer ko god da je, radice isto.

brate, malo-malo pa se ameri pokace sa evropom koja im je najblizi saveznik, a nece se pokaciti sa kinezima, ne idite u krajnost

to je normalno, i to kacenje sto provlace kroz vesti je bukvalno jebem li ga kako da nazovem, poruka da sam jos ziv, da ne trazis drugog partnera inace... nacin na koji se drzi balans u sistemu koji je baziran na interesima a ne na drzanju za ruke i pevanju kumbaja.
malo izopaceno, kao sto su i ljudi, al tako je.

ne moze jednodimenzinalno da se gleda na carke. jedini koji su ozbiljno shvatili to su jebeni masteri jednodimenzinalnog razmisljanja, a to su nemci (i japanci). i zato su dobili preko picke. cak i jebeni rusi i indijci sto ih gledaju sa nekim kao visa rasa stavom znaju kad treba da se stane.

to ti je, da se vratim na primer "ona da radja on da brani", srpska white trash simbioza gde on malo dodje pa joj opali samar da povrati muskost nakon sto ga sef u firmi nadrka, ona ode pa se malo jebe sa komsijom da opravda to povremeno samaranje a onda svi zajedno odu da se prekrste i pomole i odgajaju novu generaciju degenerika kao i svaka druga prosecna porodica sa strane gledana.

pricam o velikim silama nakon industrijske revolucije i masovnog povezivanja ekonomija po svetu.

Ovo sto je kolega kelt napisao +1

Bajdevej, Kini i Rusiji nikako ne odgovara da Amerika propadne, ali intezivno rade na tome da smanje njihov ekonomski, pa time i politicki uticaj. Petro dolar, dolar kao obracunsko sredstvo itd. I Ameri su svesni toga, pa kontriraju, ali malo retardirano i kme kme fazon. Otuda ovo sto gledamo.

a i to sa rusijom, nesto mi se cini da je dosta toga svesno izigravanje babaroge americi i engleskoj, a da u realnosti i nije bas neki faktor kao sto predanje prica.
aj, imaju svemirski program, al ostalo, ekonomija nije nesto jaka, uticaj nije nesto veliki, nemaju toliko ljudi, jedino sto imaju je ogromnu teritoriju, al sta je to.

namerno ostavljam vojsku za kraj jer glavni argument koji se vadi, imaju tehnologiju, naoruzanje, vojsku itd. mislim i ovo da nije vise neki argument jer ima to i nemacka, i engleska, i francuska, i italija, indija, izrael, pakistan, kina i lista zemalja koje bi naveo pre rusije koje isto prave i prodaju hajtek oruzje bez velike buke.
rusi samo imaju razradjeno trziste u vidu nas i slicnih.

I kinezi i ameri su govna neopevana ali kad bi birao ko će biti svecki policajac to svakako ne bi bili komunistički svaštojedi

svako ko peni o nekoj RUsiji, Kini, Iranu nije mrdnuo iz svoje kuce i nema ni predstavu koliko su te diktature mucne za zivot... bolje se ne roditi, nego se tamo radjati, zato ne jedite govna

I kinezi i ameri su govna neopevana ali kad bi birao ko će biti svecki policajac to svakako ne bi bili komunistički svaštojedi

po nas bolje kinezi, po bugarsku mnogo gore xexe

trenutno su kinezi najgori, ne daj boze da komunjare dobiju primat u svijetu.

primat u sad-u
prosecan crnac