Vaccina

1. Dobro, ne treba biti isključiv, svako od nas je garantovano imao par misli,tokom celog ovog ludila, da je ovo PUŠTENO OD STRANE CENTARA MOĆI, to je coping mechanism, jednostavno prva faza, odbijanje, druga faza pogađanje, jer nemoguće da smo normalno živeli i sad od jednom smrtonosna bolest... sve to ujebava psihu, tako da tu ne bih tovario melksona previše

Al ako se zarobiš u toj drugoj fazi, bargaining fazi, to je već patologija... kao i prvoj, denial fazi.

Kao i trećoj, depresija.

Ne, druga faza beše gnev valjda... nebitno

Treba prihvatiti da su danas zbog korone nova pravila igre i plivati

2. Izgleda da se Zapati vratilo psihičko zdravlje i zdrav razum :)

3. Stratislave, dugo ti nije bilo od kada si se pozdravio sa Vukajlijom.

Kazi kako je u belome svetu, jesi li mi pozdravio eskadrilu?

4. Istina je da ljudi umiru od ove gluposti, ali istina je takodje i to da je, u poredjenju sa kugama, španskom groznicom, honkonškim gripom...Opasan kao prdež u oluji. Lično, najprijemčivija mi je teorija po kojoj je virus, nepažnjom, umakao iz laboratorije (što svakako ne bi bio prvi put) i, kad je već tako, gledaš da iskoristiš situaciju kako najbolje znaš i umeš. Francuskoj je dobrodošlo da makne ljude sa ulica, Kini takodje, da raščisti po Hong Kongu, Aleku da napravi predizbornu kampanju u kojoj će svi učestvovati...Tramp je upumpao pare u Volstrit, kupivši dobar broj velikih igrača (izborna je godina jbg), Putin je utvrdio autoritet, kao i kineska vlada. Tako se to radi jbg, šta god ti život donese gledaš da profitiraš. Katastrofalni prošlogodišnji požari u Australiji, Brazilu i Sibiru od kojih ćemo se oporavljati narednih 20 godina, pad cene zlata od 50%, pad nafte od 30%, afere, ludila, migranti...Više ne postoje, mediji su prehajpovali virus i, ljudi ko ljudi, zaboravili na druga sranja.

E da, kad smo već kod bratskog Hong Konga, ovako oni idu na proteste, nema šale
    https://www.youtube.com/watch?v=ihKSHT7gIBY&t=3s

5. Porediti koronu i ostale pošasti...

Da nije moderne medicine, pa i srpske moderne medicine, kakva god da je, od korone bi se umiralo kao od španskog gripa.

Morate shvatiti covid kao sistemsku bolest, najmanje kao bolest pluća. Covid je bolest gde je generalizovano hiperkoaguabilno stanje najveći problem. Znači stvaranje trombova svuda po telu. Mikro i makro. Upala pluća je usput.

Uz blagovremeno davanje antikoagulanata, antibiotika, deksazona, antivirotika (hlorokin se nije pokazao, iako je u vodičima), kao i malim dozama kiseonika gde je to potrebno, da nije toga... svi ti blaži slučajevi, pretvorili bi se u fatalne.

6. a da ne pričamo što je mali, ali nezanemarljiv broj ljudi skinut sa respiratora. Svi ti ljudi bi bili pokojni.

Tako da je smrtnost korone, da se desila 1919 ista kao i špancem. Sa verovatnim pomeranjem ka starijoj (ne previše) populaciji.

A to koristiti kao argument je jednostavno varvarski.

7. Stigao sam do drugog reda, setio se zvaničnog stava da 40% obolelih ne oseća nikakve simptome i odustao od daljeg zamaranja. Sestra mi je dugo godina bila zaposlena u bolnici (preko), ona recimo zna više ljudi koji su bili pozitivni na testu a koji su, pošto bi ga istog dana ponovo radili (ne bilo im mrsko), dobili negativan nalaz. Zanimljivo skroz. E da, kad smo već kod respiratora, aj ako te ne mrzi proveri mi da li je ovo tačno - čuo sam za ovo pre par dana https://www.glas-javnosti.rs/svet/preokret-u-italiji-lekari-i-pravnici-tuzili-vladu-jer-smatraju-7209

8. Apsolutno netačno. Jednostavno postoje kriterijumi za stavljanje pacijenta na respirator.

A to su, saturacija ispod 85% pacijenta koji je već bio na high flow oksigenaciji (70 l/min), tahipneja preko 35 udisaja u minuti, parcijalni pritisak kiseonika ispod 45 mmHg.

Ovo su samo brojke koje malo znače laiku, ali gore opisan pacijent je u krajnje teskom stanju. Svaki udah mu je uzaludan i bolan, poplavi, puls mu je preko 130 u minuti, iako leži, deluje kao da je trcao maraton uzbrdo. Ako takvog pacijenta ne intubiraš, staviš u veštačku komu i na respirator, umire vrlo brzo i u najstrašnijim mukama.

To je bukvalno agonija, zbog hipoksije u mozgu je ili pospan, ili agresivan ili bunca, tako da nisam uspeo da ga pitam koji je njegov izbor, da ga intubiram i pošaljem na neizvestan put sa visokom stopom smrtnosti ili da mu skuvam čaj od aronije sa malo granole.

9. ali eto, koliko sledećem ću predočiti da eto postoji jedan melky koji je jako skeptičan prema respiratorima i da dooobro proceni

10. Bombi zvuči kao da je pio sake. Xd

11. Sarkazam je za pobednike Zap. Hvala na info, ne sumnjam u opravdanost korišćenja respiratora već se pojavila vest da Italijani tuže vladu (ministarstvo, zdravstvo, otkud znam) jer ju masi pacijenata respiratorima spržili pluća i na taj način ih ubili (znam i za to da su Španci recimo vratili Kinezima oko 2000 neispravnih respiratora u maju, da li su ovi bili sjebani ili su nepravilno korišćeni (ako je uopšte moguće), pojma nemam). Ali tvrdnja postoji. Aj budi čovek, proveri mi to.

12. "Respiratorima spržili pluća"

Postoji nešto što se zove ventilation induced lung injury i jedno je od opisanih sindroma u intenzivnoj medicini. Od dva zla biraš manje, vagaš, monitoriraš pacijenta, parametre na respiratoru, menjaš modove ventilacije. To je ipak nauka, da ne zvučim pretenciozno. Guglaj barotrauma, volotrauma...

O ispravnosti kineskih ventilatora koje su Italijani dobili, ja zaista ne vidim kako to mogu da ti proverim.

13. Španci su dobili te neispravne, zahvalili se i vratili. Dakle, ipak je moguće sjebati čoveku zdravlje nesavesnim korišćenjem, što se možda i dogadjalo? Aj vidi jesu li ovi stvarno tužili, eno ti gore link iz nekih diskutabilnih novina (sad sam to iskopao, čitao sam mislim na n1).

14. Pa naravno da je moguće sjebati pluća kad pod visokim pozitivnim pritiskom uduvavaš vazduh, od toga niko ne beži.

Ali intenzivisti stavljaju čoveka na respirator čoveka kome su pluća već sjebana, koji već ima ARDS, i kome je alternativa respiratoru isključivo smrtni ishod. Na takvim oštećenim plućima, kada primeniš pozitivan pritisak, veća je verovatnoća od nastanka povrede. Zadatak intenziviste je da do toga ne dođe, primenom adekvatnih modova na ventilatoru, ili, ako dođe, da blagovremeno prepozna i tretira. Nadam se da sam ti sad malo razjasnio.

15. A što se tuzbi vezanih za koronu, tiče, svi su naelektrisani, toga će biti i vec ima.Na kraju krajeva i treba da bude, kao kontrolni mehanizam za lekare, koji su u srbiji dekadama bili zasticeni od tuzbi. Sto je pak pogodno tle za malpractice. Narod je danas osvesceniji, obrazovaniji, trazi svoja prava. A advokatima malo treba lol. Sve u svemu, mala lebdeca bojazan od tuzbe kod lekara je dobra stvar, po meni.

Svakom slucaju treba naravno individualno pristupiti

I svaki lekar koji savesno obavlja posao, po vodicima, nema cega da se boji na sudu

16. "Narod je danas osvesceniji, obrazovaniji, trazi svoja prava". Gde to bro?

17. Za ostalo se slažem sa tobom, u svakom slučaju. Nije ni čudo što je zabranjena obdukcija na preminulima, ko zna šta bi sve pronašli. Ovi Žabari što tuže vladu izvršili su obdukcije protivzakonito, tvrdeći da su pokojnici pre tretmana respiratorom delovali sasvim dobro. Jer da se ne lažemo - mi smo najveći broj vrhunskih lekara izgubili proteklih 30 godina. Čast izuzecima, ali ovo što je ostalo, u 80% slučajeva nije ni videlo espirator pre ove situacije, a kamoli da se obučavalo za rad sa njima.

18. ...Meni su recimo greškom ubili komšiju na jebenoj gastroskopiji, a kućnom prijatelju su upropastili glasne žice, i sada priča kao Dart Vejder. Naravno da niko nije odgovarao. A zamisli sada, u ovoj frci i gunguli, pozivati nekoga na odgovornost - nema načina.

19. I to "zabranjene obdukcije" je mit koji treba istraziti dal je tacan

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.