Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
na zalost, sama priroda cesto ne dozvoljava 3. opciju, mnogo cesce su win/lose situacije nego win/win.
to mozes da gledas sa vise aspekta, mos pristupis logicki, moz matematicki, mozes sa aspekta duhovnosti itd itd... svodi se na to da koju god poziciju da zauzmes objektivno nije tacna i ukalupis se u neki okvir, bukv to ti cela poenta ove zagonetke
cenim da i ti ne znas odgovor na ovo. samo ne prihvatas da ne mozes da objasnis logikom svoje misljenje.
teorecki ako do ovog i dodje povede te instikt i nagon za prezivljavanjem, nes sigurno pametovati sta bi bilo bolje i koga da pregazis jbt. Gledas da ne pregazis nikog
sta bi ti uradio?
*i zasto bi pregazio ovog nevacinisanog jadnika objasni mi pls
rekoh ti, ne znam. instinktivno, nakon procene situacije na brzinu. mozda bi se totalno uplasio i nista ne bi uradio cak i kad bi mislio drugacije. ukratko, ne znam, kao ni ti.
i generalno je to situacija cesto u zivotu, vakcine ili ne. pomenuo si antivakcinase od 150 god, al je celo misljenje mnogo starije, mislim prvo zabelezeno u srednjem veku, kada su se organizovali i bunili protiv namernog zarazavanja dece velikim boginjama posto onda postanu pelcovana protiv malih (ili obrnuto, neke boginje su, od ovih prvih strada jedno od tipa 100 dece, od drugih svako deseto, nesto tako je).
tad su bili vrlo jasni sa razlogom protiv: nemojte se igrati sa bozjom voljom. i kao i ovo sa trolom, vrlo jasan razlog.
danas mi se cini da se taj strah, koji svako ima, pokusava samo objasniti nekom pseudonaukom, podacima kurcima, a kako god da ga okrenes svodi se na "nemojte se igrati sa bozjom voljom i sudbinom". tj, da opravdas to sto nista nisi uradio, jer te je strah pogresiti. sto apsolutno svi osecamo.
iako objektivno nije bolje, nego potpuno isto, emotivno je prijatnije ne uraditi nesto i pogresiti nego uraditi nesto i pogresiti.
i to iz vrlo prostog razloga: prvo nisi ti pogresio, vec je sudbina.
EDIT: o ovim prvim greskama vrlo retko i razmisljamo. nismo ih ni svesni.
hahah, dal je realno da si prirodnu imunizaciju stavio u istu ravan sa vestackom gde principi sustinski su samo slični nikako isti lol
al su onda volsebno tokom 20. veka masovno propagirali to isto, bio mejnstrim pravac bukv, guralo se kroz film, serije, bila zvanicna medicina bukv...al ovi iz srednjeg veka bili pametni hahahahahahhaa
prirodnom imunizacijom si tipa detetu tad dao 2-3% sanse da strada, ne znam tacno, mrzi me da gledam. daleko gore od bilo koje "vestacke" imunizacije danas.
Svaka čast celte što si napravio analogiju sa trolley problemom. Nikad mi nije palo na pamet da to povežem sa stavom o vakcinama, a stvarno ima smisla to što pričaš.
U realnoj situaciji teško bi se tu iko snašao. Dobro je da to ostane samo u domenu misaonog eksperimenta.
U realnoj situaciji, mislim da bi većina ljudi pokušala prvo da spriječi tragediju u potpunosti. Tipa zaustaviti voz, zakočiti ga nečim, nešto uraditi, tako da ne pogine niko.
E sad, kad kreneš u tu akciju, već si započeo intervenciju, i to ti onda smanjuje inhibicije ka daljnjem djelovanju.
Kontam da bi vjerovatno, ako sam već ušao u akciju, i ako vidim da plan A da se tragedija u potpunosti izbjegne propada, onda gledao da preusmjerim voz da ide tamo gdje će manje ljudi da izgine.
to su nagadjanja, cinjenica jeste da se umiralo ko dobar dan i da se zivelo 35-40 dina al ne zato sto nije bilo vace vec zato sto nisu znali ni kako trebaju da seru. Nista tu vaca ne bi pomogla. I ta patalogija se najcesce odnosila na medival gradove gde se polivali govnima i spavali sa pacovima
jbt pricamo o srednjem veku ovo je u formi sta mi tripujemo kako je to tada izgledalo, svedočanstva zapisi ukupan broj: 0
Dao sam odgovor na trolley problem, mada nisam povezao s vakcinama.
Kontam da je kod vakcinacije djece, default akcija da pustiš da se djeca vakcinišu, jer je to nešto što ti regulativa sama nameće, i ti ako se ne pobuniš protiv toga, ona će biti vakcinisana. Tu se zapravo ne-akcija, to jest, idenje linijom manjeg otpora, podudara sa manjom štetom, jer pretpostavljamo da će vakcinacija spriječiti neke bolesti i biti korisna.
S druge strane, ako neka vakcina nije obavezna, i nije obuhvaćena kalendarom redovne vakcinacije, a pritom je takođe očekivano korisna, onda tu odluka da vakcinišeš dijete spada u domen aktivnog djelovanja. Tako nešto, čak i ako je korisno, dosta ljudi neće uraditi, jer je veliki otpor prema tom odstupanju od defaulta. Tu bi vjerovatno i ja donekle bio pod uticajem tih nekih tripova i vakcinisao bi dijete vjerovatno jedino ako je taj benefit zaista veliki. A ako je po mojoj subjektivnoj procjeni mali benefit, onda bi vjerovatno preskočio onu vakcinu koja ne ide po difoltu.
bravo humani čoveče vidi ja bi uradio isto samo bi voleo da taj tip nije isus hrist
evo viš ovo ti se zove klasik sujeverje u medicini, ako su protokoli tako naredili a ko sam ja da se pitam, posebno ako imas prisilu sa druge strane u fazonu nes dobiti deciji dodatak, neces dete moci upises skolu/vrtic itd itd, jos dodatno ako vidis da sve ovo prihvataju masovno ljudi koji nemaju pojma o tome a u ovu drugu su smesteni ljudi "za koje ima ko drugi da misli i nema problena" :dok se ne dese:
Al si me sad našao s ovim.
Mislim ima smisla opaska.
Mada ako se to dešava u sadašnjosti ne može biti Isus Hrist u pitanju, jer znamo kad je on hodao po Zemlji, a znamo i to da kad ponovo dođe, to je Sudnji dan. Tako da nema direktnog smisla kritika, ali ima indirektnog.
U smislu, da bilo kakvom intervencijom, možeš zajebat nekog lika koji bi se ispostavilo da je ekstremno važan za cijelo čovječanstvo, itd... i onda je na tebi odgovornost za njegovu smrt, itd...
Međutim, mogu ti ja postaviti kontrapitanje: šta ako je neko bitan među onih 10?
Oću da kažem, šta god odlučiš možeš biti odgovoran za nečiju smrt, bilo činjenjem, bilo nečinjenjem.
Ako je činjenje trivijalno lako (samo povući ručicu), a ti se nađeš tu kao jedini koji može da interveniše, onda si jednako odgovoran i za poslijedice činjenja i za poslijedica nečinjenja. Na tebi je da izabereš s čim ti je lakše živjeti.
nije pitanje zasto ovaj stoji sam na šinama, mozda je zalutao covek, mozda i ceka da ga voz sjebe trazi to, mozda je mile iz lajkovca u pitanju...
pravo pitanje je sta onih 10 debila radi na sred pruge nidje veze, verovatnoća da je tu neki misleći čovek su ravne nuli. Sa tog aspekta vrlo je upitno čiji životi su apsolutno vredniji za živeti u odnosu na ostatak čovečanstva i opštu korist
ovo je misaoni eksperiment, a ne realna situacija
U misaonom eksperimentu pretpostavka je da su i jedni i drugi tu vezani protiv svoje volje. Niko tu nije zato što želi, u jednakom su položaju i onaj jedan i onih 10.
ne brt, to je mišolovka za mejmune jer logika stvari je jasna a kada busteraš tipa celtimir postavi ovakvu hipotezu vrlo je jasno koji je krajnji rezultat lol
cus misaoni eksperiment da se odlucis dal da ubijes 1 ili 10 ljudi, mojne jedete govna obojica
cara bratina, majstor jednostavnih resenja. zato ga i lagano nasankaju moderni proroci, jer igraju na to :)