Prijava

Ej pazi, Turčin pobije x ljudi u odmazdi i još fleksuje napravivši kulu od LOBANJČETINA, ono baaaš pišanje po faci.

A mi, čim smo oterali Turke umesto tu gnusobu da srušimo, mi se ponosimo, kao simbol stradanja.

Jel mi kao narod volimo da nas ponižavaju, šta?

U redu da smo mi taj spomenik napravili, ne ono je bukvalno tursko strašilo za ustanike, tipa bunite se, završićete u armaturi.

Ne razumem

Tipa, jel možete da zamislite šiptare u prištini da naprave spomenik u obliku hladnjače neeee ili još bolje, mi da ga napravimo a oni da ga štuju

treba da stoji tu kao podsetnik da treba da mrzimo turke. mada razumem tvoj način razmišljanja isto

Ne kapiram analogiju sa ronom artestom

Pa ako je mržnja protiv Turaka bila potrebna kao gorivo za efikasnije šibanje u 19-veku, zar nije dovoljna činjenica da su jebeno od nas napravili lego kockice. Sto 200 godina kasnije moramo da uzivamo u tom cuckovanju i dominaciji nad nama

Nikad Srbin nije znao kako treba da izgleda spomenik. Eto dokaza da je Meštrović Srbin kao i svaki larphrvat što je Srbin. Pa pogledajte samo onu sramnu statuu 'Pobjednika'. Prvo što izgleda kao nešto što bi ja nacrtao na času likovnog u sedmom osnovne. A drugo što nema nikakvo značenje. Sem što je dupe okrenuo prema Turskoj.

Pobjednik i Ćele kula su ubačeni elementi jevrejskih agentura. Prljavi Židi vijekovima teže da destabilizuju Srbiju i srpsko društvo. Neće se stoka smiriti sve dok ponovo ne počne da radi bioskop. Renoviraj, udari nove rerne. Staro Sajmište se otvara i sjaji kao suza Kosova. Kao najljepši božur s Kosova polja.

Smrt i anihilacija internacionalnog jevrejstva je prioritet.

(((Doktor Kon))) na fejsbuku ima 11 slika pored Pobjednika, pored Ćele kule 4. Slučajnost? Ne bi rekao

Zločine ne treba zaboravljati ni relativizovati, a nisam pametan ako je pitanje da li je Ćele-kula potrebna kolektivnom pamćenju.
Neke stvari su suviše kompleksne, komplikovane, zamršene i nabijene emocijama tako da čovek ne može da pruži pošten uvid na netu u neobaveznoj raspravi.
Ova tema zahteva stručno mišljenje nekog dobrog istoričara.
Mislim da ćemo kao narod napredovati tek kad kolektivno izdržimo probleme savršenog pojedinca.
A savršen pojedinac nema probleme.

Ćele-kula po mom mišljenju treba da bude na posebnom mestu, ne nužno turistička atrakcija, ali svakako mesto koje treba videti i o kojem treba govoriti strancima koji dolaze. Nešto nalik Krfu i Vidu, s tim da ni stranci na Krfu baš ne znaju za Plavu grobnicu. Al u svakom slučaju treba da bude da nekom sređenijem mestu od one kapele. Ipak je reč o jezivoj, ali vrlo simboličnoj i poučnoj stvari.

Ćele Kula je moje prvo horor iskustvo. Jasenovac drugo.
Škole su to imale kao obavezni deo ekskurzija.

Dakle, dobro je što se poštuju žrtve ali bih zabranila ulaz mlađima od 18 godina.

ne seri buljo

ja baš mislim da i treba deca tamo da se vode. treba o tome da se zna, uči, da se pamti i da se ne zaboravi - uostalom, zato nije srušeno

Logor na crvenom krstu je bio poprilično traumatičan za klinca od 11 godina

jebiga druže i ja sam vidio svašta kao klinac pa sad nisam čika bulja, a garantujem da on nije vidio dalje od kašike za čokolino

poserem ti se u usta

i tačno. trebaju djeca na ekskurzije da idu tamo i da se zna. da se zna da je to samo bila stanica na putu jevreja za palestinu. da se zna da su na toj stanici usput po prvi put u životu radili nešto fizički. da tamo nisu uspjeli nikog da prevare, slažu, da operu pare ili pobiju desetine miliona rusa kao njihovi boljševički rođaci sa istoka.

u toku, prije i poslije drugog svjetskog rata nijedan jevrej nije ubijen zato što je jevrej. bar ne od ruke nacional-socijalista.

mogao je da bude ubijen samo kao boljševik ili zločinac.

mit o holokaustu je mrtav. nek sam uđe u rernu ko god je toliko glup da vjeruje u ratnu propagandu staru 75 godina. kenjam vam se na vaših 23 miliona sapuna, gluperde indoktrinisane.

S jedne strane mogu da razumjem, sluzi i kao podsjetnik "evo koliko nas je sloboda kostala" i sve to, mislim iz ove perspektive govorim, zasto je oni odmah nakon oslobodjenja nisu srusili i sahranili ljude propisno, to vec ne znam.

Ali mi je ovo posebna prica

Godine 1937, prilikom proslave šezdesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka, čišćenjem središnjeg dela objekta, pronađeno je više lobanja, koje su ponovo ugrađene u kulu.

Slavimo godisnjicu tako sto uzimamo glave srpskih vojnika i vracamo ih u kulu. Da, ti sto si poginuo za slobodu, dje si pos'o, mrs nazad u zid, evo i malo bolji malter da ne bjezis vise.

За потребе зидања куле раји је наметнут посебан порез, српске ћурчије добиле су задатак да лобање уреде за потребу зидања, а расписана је и награда од двадесет пет гроша за свакога ко донесе српску главу.

Прави споменик слободи лмао

Zbog ovakvih stvari. Zbog sličnih stvari i danas imaš spomenike staljinu i lenjinu po rusiji, koji stoje na 50 metara od spomenika herojima rata i žrtvama logora u Kolimi. Da se ne zaboravi, kako se ne bi ponovilo.

https://www.facebook.com/akomerazumeteoriginal/videos/285531266009302

Па мислим није као да нема докумената попут хукума султана Сулејмана који показује да су Срби потурали своју децу добровољно у јаничаре:

https://prnt.sc/u7erpj

Care da li je tacno da je danak u krvi mit?

Само постојање девширме није мит, али све остало у вези с њом јесте.