Rat u Ukrajini 2022

1. poskupelo je sve pomalo, ali ovde i krenulo skupo, pa da ti pravo kazem vise i ne primecujem. 10 godina od kad sam ovde cene samo idu na gore. pominju i probleme sa strujom na zimu, ali nesto su batalili zadnjih mesec dana, ko da sad odjenom nije problem. gorivo je bilo poskupelo, pa sad opet palo, mada je i dalje skuplje nego 2021.

videcemo zimus sta ce biti. ali franak je dosta jak, svajcarska ima to kad krene kriza, moze da kupuje na inostranim trzistima uvek za vece pare od lokalaca, sto radi dokle god ne krenu ekonomije da se zatvaraju.

2. cini se ili da se stabilizuje malo, ili ne prica niko nista, ili je neko zatisje pred neko najgore sranje sto ce ikada da zadesi covecanstvo :)

3. To je onda u redu. Najavljivali su bili te neke nestašice struje pre, sećam se. Nije nemoguće. I u Engleskoj su najavili "moguća" trosatna isključenja, s obzirom na to u kakvom su rusvaju trenutno, ne bi me uopšte čudilo.

4. rekoh ti jednom kako moze to da se zavrsi ako stvarno dodje do konkretnog nedostatka. bogati zapad evrope onda digne cene struje, a onda ce siromasni istok, pogotovo zemlje kojima bas sreca naroda i nije bitna nego imaju diktatore da gleda - ovima moze proda struju za 2$, a ovi domaci ako mogu da daju 1$ dobro je... mogu da se hvalim kako jedini u evropi imamo struju i da sicom punim stranacki budzet ili da mojima gasim pa da je prodajem visak po duplo vecoj ceni... sta raditi?

5. jer prosecni svajcarac trenutno ce pre prihvatiti 3x skuplju struju nego restrikcije, a pitanje je jel moze prosecni srbin ili madjar, bugarin, grk itd.

a mreze povezane.

6. Šta raditi? Ništa. Gasa i ruda ima, Evropi trebaju, naći će se način da se nabavi - osredno il neposredno, od ovih ili onih. Turska će profitirati čini mi se, Ameri se izgleda kolko tolko stabilizuju, Rusi su navikli na raznorazna trpljenja, Evropa će trpeti malo više...Narod Ukrajine najviše, jer ide zima, a ovi su im već porušili tipa 40% kapaciteta (elektrane i ostalo). Nije isključeno da će im opet izbombardovati kojekakvu infrastrukturu i ostaviti ih u mraku i hladnih radijatora. Ono što ne znamo je to koliki procenat naroda zaista podržava Zelenskog tamo, no ono što svakako znamo je da sve puca pod pritiskom, pa i volja jednog naroda, makar bio slovenski. Zima je najjače rusko oružje i ne sumnjam da će ga obilato koristiti.

7. ok, i sta ce se desiti? iz ovoga sto pricas, kapiram mislis ukrajina ce na drzavnom referendumu izabrati pro-ruskog vodju? sad?

8. inace za svajcarsku sad si me podenuo da pogledam sta i kako, i imaju ovakav plan:

ako ponestane struje, mere stednje, po nivou kojim ce se koristiti:
    1. apel drzave za smanjenje potrosnje (to radi ovde)
    2. iskljucivanje nepotrebnih aparata (saune, sto ti rece frizideri za pivo, svetlece reklame itd), tj kaznjavanje ovih sto ne slusaju 1.
    3. ogranicavanje velikih potrosaca energije (industrija)
    4. restrikcije stanovnistvu

a mere kontrole su da se centralno pocnu kontrolisati elektrane (koje su trenutno nezavisne) i da se zabrani izvoz

ima i za gas plan.

9. To je dobar plan, da. Kaka je industrija švajcarska uopšte? Gledao sam sad, iz više izvora koje treba uzeti zaozbiljno, da je u suštini cilj američka okupacija Nemačke. Što zapravo nije nikakvo čudno, Švabe su najveće i najjače i ko ima uticaj na njih drži praktično celu Evropu. Oni će se već teže boriti sa ovim, jer je industrija veća i troši daleko više gasa, ne bi smela da stane ni slučajno. Ne znam, biće zanimljivo svakako, videćemo.

Što se tiče naroda Ukrajine - ovaj mora dosaditi pre ili kasnije, a već im je dosadio poprilično čini mi se. Nemamo baš nikakav uvid u to koliko ga naroda voli a koliko bi ga se rešilo koliko sutra, i kako se ovaj bori protiv njih (jer i tamo postoi nekakva opozicija valda). Odbio je da pregovara milion puta majmun i, kad stisnu zima i glad, ljudi će se toga setiti. I slikanja za vog. I činjenice da tamo ne ginu nato vojnici već braća, očevi...Vreme je na Putinovoj strani svakako, bar narednih par meseci.

10. A koliko je tek Rusima dosta Putina,vlada od 2001.

11. Kaka je industrija švajcarska uopšte?

hemija, farmaceutska, masinerija i elektronika cine 95% industrije i najzad satovi, kafa, cokolade i ostalo sto je svajcarska ko poznata. oko 25% ekonomije.
    74% su usluzne delatnosti (za sopstvene potrebe a i za druge drzave) i oko 0.7% poljoprivreda i sirovine
    https://www.eda.admin.ch/aboutswitzerland/en/home/wirtschaft/uebersicht/wirtschaft---fakten-und-zahlen.html

12. u principu zivim u zemlji koja je svesna da sama sebe ne moze da nahrani i celo svoje postojanje bazira oko toga da drugima daje neke usluge kako bi dobijala hranu.

kako stoje stvari, to je poprilicno isplativo da se radi. uvek su seljaci i oni sto daju sirovine oni sto najebu u razmeni, oduvek bilo tako.

13. Samo pratite novac.
    Pametnom dosta.

14. Pametnom dosta.

Da firme su poznate po tome da ne zele da se okoriste ako im neka situacija dozvoli to. Ovi sto se bave naftom, oni su posebno dobri i nikad im ne pada na pamet cak i da izazivaju te situacije.
    ovo je vise na foru "ups jbg, desilo se" :)

15. Dobro prvo je stotinak najbogatijih udvostručilo bogatstvo do polovine 2021. pa su se farmaceutske kuće nadovaćale opasne love, sad su ovi na redu. Ko je još ostao? E da i oružari su baš baš zaradili, da ih ne preskočimo.

16. farmaceutske kuće nadovaćale opasne love

osim ovih manjih (moderna) koje su se pojavile niotkuda, ali su ipak i dalje sitne, nisu toliko. jeste, ima profita od vakcina, ali i dalje je to neuoporedivo sa standardnim lekovima, veca ulaganja, ne sme ni da bude skupo kolko bi oni rknuli i tako to.

ne znam za kineske, mozda su one, fajzer nije. cene akcija mu isle kao i ostatku ekonomije - na gore zbog inflacije.

nije bas zahvalno porediti farmaceutsku industriju i sirovine. da ne kazem neinformisano.

17. čitaj berzu melch

18. I prodaja lekova je otišla gore vrtoglavo, nemoj tako. Apelovalo se na ljude da bustuju imunitet, kupovali su se vitamini, suplementi, koncentrati...Sve za šta bi prosečan potrošač čuo od prosečnog potrošača da valja i da je dobro. Svi su zaradili, i ovi sitni. Nemoš očekivati sad od tamo neke moderne da pretekne fajzer, niti je to ikome i plan lol.

19. U Kini ojačala diktatura najviše, vrv i ekonomija.