Prijava

Haha kakva edukacija brt, sprovođenje zakona u lepoj našoj je ekstremno selektivno i služi isključivo za popunjavanje budžeta u državnoj kasi naplatom kazni rendom zaslužnih građana, jer, de se dade ekonomija brt

U brat, tu se ne bih složio.

Što se saobraćaja tiče, i mogu samo za grad gde živim da pričam, kazne su dovele do toga da budemo zapadnjaci.

Voziš gradom, svi imaju pojas, svi svetla, pričaju telefonom ali se štekaju..

Jedino nekako što se brzine tiče nikako da ih klepnu po ušima. Radari ne mogu svuda, samo na pravcima.

tilmo promasujes. bas i pricam o tome poenta je da kaznis svakog a ne jednog da ubijes za primer.

Ja bih oberučke prihvatio prepis svih zakona koji važe u EU i kod nas. Ali mnogima se ne bi svidelo to.
Recimo kazna srazmerna sopstvenim prihodima ili automobilu u vlasništvu kojim je počinjeno prekršajno delo i slično. Da ne pominjem sad voziš avto na svoje ime od nekih 64k€ a prijavljen si na neku smešnu platu u stričevoj firmi. Poreklo novca brale, idemo

celt
tilmo promasujes

Brate, ne promašujem milimetar. Sve što se kažnjava to se poštuje.

Stalk to znaci da ja kad idem sa 100 u naselju platim 200 k a ti Jugo Floridom ako ides 100 6500
Hahaha ajde ne zajebavaj

Pogotovo sto auto od 65 k staje za 35 metara pre od krsa nekog sa razlicitim gumama tipa

To bi bilo ko detetu da daš žilet u ruke

Pa da, recimo ni ti ni ja ubuduće nećemo se manijačit jer tebi difoltnih 6500 ne znače ništa recimo, spičkaš npr na voćkice i kučiće za subotnje popodne pred izlazak u grad, dok meni npr to nedeljna plata nedajbože.
E al ako te rebnu 50-70+k, već ćeš da se zapitaš malo.
Kapiram da su kazne i veće, banališem samo

I nedobog kaka florida brt pre bih u juga ozb ako već se mora lolo

Pitaj Kelta za takav način naplate tamo, meni komša to pričo, možda me i lagao nznm nisam se trudio da sad guglam to

https://www.carsifu.my/news/in-finland-speeding-fines-are-indexed-to-income

Ev ga, računaš po deci i po neto plati. U praksi to izgleda ovako:

https://news.err.ee/1608356180/ott-tanak-hit-with-5-000-speeding-fine-in-finland

I nije neka kazna s time da je momčina prekoračila ograničenje za 61.

Da tilmo, sto se kaznjava. To ti i pricam poenta je da se kaznjava ne da kazna bude nenormalna kao pretnja a ne kaznjava se. To sam pricao, kad stavi neko kaznu samo kao pretnju i nekog odvali za primer.

Jeste kazne za saobracajne prekrsaje su definisane u % mesecnih primanja (ide i preko 100% naravno), imaju i neke druge procene ako to da primanjima nema smisla al ne znam koje su.

Ovo kazem za vece kazne, tipa na autoputu ogranicenje 100kmh. Ako te slika do 105, 20fr kazna. 110 100fr, itd a ako tipa 140+ ides kod sudije i dobijes kaznu kao % plate i skoro sigurno neki mesec bez dozvole.
Ova sitna prekoracenja, do 10ak % su mislim manje kazne nego u srbiji, stigne ti racun samo.

To radi ovde jer svi sami placamo porez i muljanje sa tim je isto prekrsaj pa kod vecine radi ovaj princip.

Skoro neko u cirihu bese platio blizu mil kaznu sto vozio kad mu uzeli dozvolu :)

Tipa ako te kamera slika sa 107 na 100kmh stigne ti ono cudo kao tolko si slikan racunamo da kamera moze da se zajebe 6kmh, 1kmh prekoracenje, evo plati 20fr.
To je jebem li ga kako sad da poredim sa srbijom - 2 piva u kafani kazna, eto.

Eksponencijalno rastu kazne posle

Ima i ovde proseravanja gde se skupljaju pare, tipa zatvorena ulica al zamo nedeljom ujutru od 7:45 do 12:34 ako se zaboravis i prodjes slika te i kazni te 200fr. Al cini mi se da je redje, nekako imam osecaj da za manje stvari koje mogu biti i slucajne i iz neznanja vise jebanja sa zakonom u srbiji, a za vece koje su ocigledni nemar i bahatost manje nego ovde.

E da, eksponencijalni rast kazni sam zaboravio, to je baš onako prava stvar, kad se ponavlja prekršaj, alo decxko si normalan de besniš

ne za ove sitne, bukvalno mozes beskonacno da pravis ova sitna prekoracenja brzine i da placas kazne i toliko, mislim za ovo kad ides kod sudije i slicno

kod sudije ima malo i vaganja, dal pravis cesto gluposti, jel si promasio skroz znak pa vozio 80 gde treba 40, ili si resio malo da se kurcis, jel ima i krivice "puta" i znaka jer neuobicajena situacija itd, al kazna ce biti veca.
tu ako krenes da ponavljas, mozes i da dobijes veto na voznju ili da te salju kod psihologa i ostale stvari sto vidis po novinama kao po zapadu.

na to mislim eksponencijalno.

Psiholog, da
Znam par njih što se tiče takve vožnje, gastozi inače :)

Boh, nisu te kazne napravljene za tog sa Jugo Floridom. Baš obrnuto, ciljaju o e sa mnogo para.

Tipa zarađuješ milione eura, kazna za nepropisno parkiranje 5000din. Pa parkiraćeš se gde hoćeš, boli te kita, nek se razmišlja ovaj što vozi krša i te pare nema.

Zato tebe za isti prekršaj kazne 100-200k dinara, da te zaboli. I to ima smisla skroz.

Od kuma ćale, klasična srbenda, pije, vozi, on najbolje vozi kad je pijan bla bla..

Skoro ga zaustavili, u sred bela dana sa 2.4 promila.

Odmah na trežnjenje, pa kod sudije, 120 hiljada kazna, 9 meseci zabrana i mesec dana zatvora.

Eno ga pije sok na rastvaranje i usro se od zatvora, a odakle će da plati kaznu, to je tek pitanje.

Takoe Ćilmo. Evo još jedan primer iz inostranstva kad napraviš zakon i sprovodiš ga da prevaspitaš budale.

Ortak inženjer zaštite na radu. Išao poslom u USA da rade neke vetroparkove u Pensilvaniji. Pa na kraju posla odlučio da ostane još nedelju dana da ode da vidi Njujork. Uzeo rentakar, došao do Njujorka, kao klasičan srbenda preticao cik-cak po autoputu što je kod nas narodni običaj, u jednom trenutku skontao da će da promaši isključenje, smotao desno, sa desne strane naišao kombi koji se pravilno isključio, on da izbegne kombi smota levo i zabode se u barijeru, buriće sa vodom. Ništa mu nije bilo osim što ga je erbeg malo opalio po nosu. E sad, kako je u Amerikama...

U roku od odma se stvorio the most officer looking officer stereotip na motoru. Pa prvo duvaj u frulu dal si pijan, pa malo da vidimo dal si drogiran, pa hodaj po liniji, pa jel ti dečko ideš možda kod psihijatra, niko normalan i prav to ne radi. Dođe patrolni auto, lisice, zbembaše ga i ajd u kaunti džejl. A lepo bila subota, pa ne možeš kod sudije do ponedeljka. Bar su panduri, jer je stranac, imali obzira da ga stave u zasebnu ćeliju sa nekim klincem koji je malo popio, pa takođe napravio pičvajz u saobraćaju. U susednim đankoze, kurave, ludaci, ombres, nigas, ma sve ono iz filmova. Nije pošteno spavao ceo vikend, za hranu imao razređen instant pire, nešto što bi teoretski trebalo da je meso i slično. Da ne govorimo o stresu od ovih iz susednih ćelija.

E onda u ponedeljak kod sudije. Kod sudije za prekršaje ih doveli autobusom, sedeo u hodniku i čekao preko 5 sati da ga prozovu. Nije smeo ni do WC-a, jer ako ga bejlif prozove i on se ne javi preskoče ga, pa mora da čeka pun krug opet. Kad je došao sudiji na oči prvo što ga je sudija pitao je bilo zašto je to uradio. Kamere su ga snimile šta je radio dužinom od nekoliko km i to što je radio prvo nije lepo, drugo nema smisla. I on naravno nije mogao da čoveku da razumno objašnjenje. Onda ga sudija odrapio sa 1800 dolara kazne, jer su mu nakamarali sve živo što su mogli, morao je kod sudskog psihijatra na jednu sesiju da se uvere da je normalan i izrekao mu zabranu upravljanja motornim vozilom na teritoriji države Njujork od 6 meseci i još mu održao predavanje iz lepog ponašanja u saobraćaju na takav način da se osećao kao najveća gluperda u sudnici. i još mu opet sudija progledao malo kroz prste jer je stranac i nije bio pijan ili drogiran.

Koliko je bilo efektno govori činjenica da i u Srbiji poštuje sva pravila i ograničenja. Ostavilo mu traumu i uslovljeni refleks kao kod onog ruskog kera.

Šta ti je država Sale. Ipak mislim da ni tamo ne kažnjavaju baš pešake zbog ovakvih stvari

sale, samo mi kazi, jel su znali sve to sto radio, tu divljacku voznju pre nego sto su ga strpali u zatvor za vikend?

ako jesu, i nesto je sto je totalno van normalnog, onda ok.

ako te tipa ubace u zatvor svaki put kad napravis saobracajni prekrsaj pa se zakucas u nesto, onda nije bas dobar primer niti ono sto bi navodio "e tako treba"