Prijava

Pa onda i bolje ako je sad ovo dur, to je onda valjda kao prikladnije pjesmi.

Taj rad.

evo isprobao sam, imam neki kao sintisajezer... al slabo to meni nešto znači.
al nađoh na vikipediji da moraš spustiti i E, i A i H

Mislim ima razlike, nije da nema. Ali kad je neka pjesma već gotova, ja tu čujem tu melodiju, izgubim osjećaj da li je u molu ili duru.
Imaš na primjer kod Baha dobro temporovani klavir. Sve i jedan ključ se tu koristi u pojedinim preludijima i fugama. Ali meni svaki suštinski isto zvuči bez obzira na to u kom je tonalitetu, jedino vidim da je drugačija melodija. Da mi neko kaže, aj pogodi jel ovo mol ili dur, veze ne bi imao.

evo isprobao sam, imam neki kao sintisajezer... al slabo to meni nešto znači.
al nađoh na vikipediji da moraš spustiti i E, i A i H

Polako - kakvi A i H? C dur u prvoj inverziji je C E G. U molu ostaju C i G, samo spustiš E.

Zaista nije teško da istreniraš uvo, ja do sada već mogu da prepoznam vrlo komplikovane akorde a ima ljudi koji su bolesnici po tom pitanju.
Bolje sa nekim predznanjem da ideš u AI kafanu ;)

ja tražio C mol, ne znam na šta si ti mislio?
Možda se onda C dur u neki drugi mol mora pretvoriti?

Bukvalno CEG je dur, C sniženo E G je mol.
Možeš C dur da pretvoriš u Amol7 - samo dodaj A ispod njega :-D

Svaka čast tebi, mislim volio bi i ja, ne isključujem mogućnost da se nekad time pozabavim. Ali mogu reći da mi na prvu se ipak čini prilično teško.

Mislim da imam dobar osjećaj za ritam i melodiju generalno... nisam totalni magarac. Samo upola. :D Ovo oko tonaliteta i akorda mi nikad nije išlo.

Ma ovo što ti ja pričam je bukvalno prvi minut prve lekcije, meni je recimo interesantno koliko sam stvari oko teorije sam skapirao dok sam se zezao kako klinac, da bih tek godinama kasnije naučio kako se te stvari zovu i zašto je to tako. To i danas pričam klincima - svirajte samo. Budite loši, zvučite očajno - ali svirajte! Inače nikada nećete da naučite.

Ustvari - najbolji način da čuješ razliku izmedju dura i mola je pesma Creep od Radiohead-a. Cela pesma vrti 4 akorda, od kojih su poslednja 2 prelazak iz dura u mol, (Gdur, Hdur, Cdur, Cmol).