Najbolje pjesme iz svih zemalja svijeta

1. Па које песме препоручују из Србадије?

2. Evo sad ću ti ispisati rezultat upita "Hello! Could you please list 20 best Serbian songs of all time, in Serbian language?", DeepSeek-u (mada meni ne trabaju AI preporuke što se tiče domaće muzike).
    Ali ovaj tip upita je jako dobar ako želiš istražiti pjesme iz nekih zemalja koje nisu internacionalno poznate.

Važno je navesti i jezik, jer ako samo kažeš da ti preporuči npr. pjesme iz Švedske pola liste će biti naspamovano Abom koja pjeva na engleskom.

Ponekad se desi i da halucinira i izmisli pjesme koje uopšte ne postoje, tako da svaku preporuku treba uzeti s rezervom. Evo šta kaže za srpske pjesme:

"Here's a curated list of 20 iconic Serbian songs in the Serbian language, spanning various genres (rock, folk, pop, and turbo-folk) and eras. While most artists are from Serbia, a few from neighboring ex-Yugoslav regions are included due to their cultural impact and popularity in Serbia. Each song is celebrated for its lasting influence or mainstream success:

1. Toma Zdravković - "Bježi kišo s prozora"
    A timeless folk ballad about heartbreak, often called Serbia's "blues anthem."

2. Riblja Čorba - "Ostani đubre do kraja"
    A rebellious rock classic from the 1980s, critiquing societal hypocrisy.
    (ok izbor, ali promašio temu, riječ je o ljubavnoj pjesmi)

3. Đorđe Balašević - "Ratnik paorskog srca"
    Poetic storytelling by Serbia’s beloved singer-songwriter, blending humor and social commentary.
    (nikad čuo, ali pjesma bar postoji)

4. Bajaga i Instruktori - "Balada"
    A rock staple with introspective lyrics and melodic depth.

5. Šaban Šaulić - "Evo banke lomim"
    A dramatic folk hit about love and sacrifice, beloved across generations.

6. Ceca - "Kukavica"
    A turbo-folk anthem by Serbia’s "Queen of Folk," exploring themes of betrayal.

7. Zdravko Čolić - "Ti si mi u krvi" (Bosnian-Serbian artist)
    A passionate pop-rock ballad from Yugoslavia’s legendary singer.

8. Električni Orgazam - "Igra rock 'n' roll cela Jugoslavija"
    A punk-rock anthem celebrating the regional rock scene.

9. Galija - "Kad bi moja bila"
    A poetic rock song blending traditional and modern influences.

10. Van Gogh - "Pranje mozga"
    A 1990s alt-rock hit with biting social critique.

11. Partibrejkers - "Hiljadu godina"
    A gritty rock track from Belgrade’s garage-rock pioneers.

12. Ekatarina Velika (EKV) - "Par godina za nas"
    Post-punk brilliance with haunting vocals and existential themes.

13. Kerber - "Bolje da sam druge voleo"
    A hard-rock ballad about regret, from a veteran Serbian band.

14. Jelena Tomašević - "Molitva"
    Serbia’s 2008 Eurovision entry, a sweeping orchestral ballad.

15. Željko Joksimović - "Nije ljubav stvar"
    A dramatic 2012 Eurovision entry blending folk and pop.

16. Seka Aleksić - "Gas gas"
    A turbo-folk party anthem with infectious energy.

17. Haris Džinović - "Šta će meni vatra" (Bosnian artist)
    A soulful folk-rock ballad popular across ex-Yugoslavia.

18. Negative - "Samo ti znaš"
    A melancholic rock hit from Serbia’s iconic band.

19. Vlado Georgiev - "Sve bih dao da si tu"
    A heartfelt pop ballad by a beloved singer-songwriter.

20. Ana Bekuta - "Kraljica"
    A turbo-folk classic celebrating resilience and pride.

### Notes:
    - Cultural Reach: Some artists (e.g., Zdravko Čolić, Haris Džinović) are from Bosnia but are deeply ingrained in Serbian culture due to shared language and history.
    - Genres: The list balances rock (Riblja Čorba, EKV), folk (Šaban, Toma), and turbo-folk (Ceca, Seka) to reflect Serbia’s diverse musical landscape.
    - Eurovision: Songs like "Molitva" and "Nije ljubav stvar" highlight Serbia’s modern pop contributions.

This list captures songs that resonate emotionally, culturally, or historically with Serbian audiences. Let me know if you'd like deeper insights into any track! "

Kao što vidite, ima TEŠKIH HALUCINACIJA, ali neke pjesme i fino ubode. Ako je neka scena manja i manje poznata, kao naša, onda puno više halucinira.

3. Baš je mnogo ishalucinirao u ovom slučaju... previše... neke pjesme izmislio, negdje pobrkao izvođače, negdje žanr... slabo.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.