Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Nećeš se leba najesti za 12 soma. Međutim, za oko 150-170 evra možeš da nađeš polovnu yamahu pacificu 112. Za nju sečem kurac i garantujem da će da radi odlično, a za ostale ne mogu da tvrdim.

2. Mršći na Fejs Radjarde. Moram te priupitam nešto.

3. Ја сам моју платио рецимо 15 хиљада. Све зависи где узимаш, то мораш да видиш тамо.

4. Nećeš se leba najesti za 12 soma.

Nema to veze, ja sam svoju dobio besplatno, a drug je kupio polovnu za 4000, i zvuči super. Jeste da je jedna čivija pritegnuta gumicom, jeste da su dve najtanje žice pridignute papirićima, ali je gitara KVLT :)

5. ali je gitara KVLT :)

Jedno je da je gitara kvlt, a drugo da radi kako treba. Prvih 150 evra je najteže, posle se otvaraš ko iz pičke za gitarsku opremu. Ako jednom budem imao dobru platu, ima da dajem pola nje za hranu, struju i kafanu, a drugu polovinu na pedale i pojačala i gitare i kabinete. ♥

6. Jedno je da je gitara kvlt, a drugo da radi kako treba.

Pa radi kako treba, samo je ja ne znam svirati kako treba. Sve što je snimljeno na mom soundcloudu je svirano na mojoj gitari, osim nekoliko minuta na drugovom Ibanezu od 200 evra.

7. leela
    planiram sad kad se preselim u svajcarsku da kupim najzad neku finu elektricnu gitaru.

pitanje za vas iskusnije gitariste je sta bi ste preporucili (ajd da kazemo da je gornji limit 500€)? Planiram negde do maja/juna da kupim nesto.

Za 500€ najbolja nova gitara koja se može kupiti, po mom skromnom mišljenju, je Blade Texas Standard Pro. Slučajno ili ne, Blade je švajcarska firma, tako da se izbor ove ljepotice za tebe nameće skoro kao logičan. :)
    Klasičan ton stratokastera + aktivna elektronika + vrhunska izrada. Evo i jedna sjajna recenzija o pomenutoj gitari:

http://www.gitare.info/page.php?id=16345

8. Za 500€ najbolja nova gitara koja se može kupiti, po mom skromnom mišljenju, je Blade Texas Standard Pro.

Daaaa, jebote. Vrhunske sprave, takoreći, SPRAVETINE. Još ćeš ih naći za manju kintu u Švici. Nema greške, ako juriš strata, blejd je sjajan izbor.

9. Drago mi je da se još neko slaže i gotivi Blejd. Ja imam, pa mogu slobodno reći, vrhunskog Fendera (AVRI '57), ali ortak je na moj nagovor kupio Blejd Standard Pro i moram priznati da se svaki put iznova oduševim kad je uzmem u ruke.. Kao što reče ova likčina iz recenzije, da ima glavu i logo Fendera na sebi koštala bi sigurno duplo više.

10. Ja imam, pa mogu slobodno reći, vrhunskog Fendera (AVRI '57)

Da li je to kojim slučajem sunburst strat sa belim pearl pikgardom i belim poklopcima na magnetima? :)

Sad sam se setio da sam svirao jednog od jeftinijih blejdova, čini mi se da je bio oko 350 evra, i za te pare je radio fenomenalno. Ne mogu da se setim koji je model, a ni na artistovom sajtu ga nema više. U svakom slučaju, mislim da ću početi da se krpim za Standard Pro. Ne znam zašto sam ovu firmu smeo s uma.

11. Nije sunburst, volim jednobojne stratove :). Evo moje gitare (da se zna ko voli Petera Green-a):

http://img851.imageshack.us/img851/6882/p6070068.jpg

To što si probao je vjerovatno Texas Classic, ti modeli su bili jeftiniji od Standard Pro-a, oko 30-35 hiljada din, ali za te pare odlični.

12. Skupa igračka. Ali sjajna. Koje je godište? Valjda je bodeš u adekvatno pojačalo. :)

13. Jako skupa za naše prilike. 156.000 din košta ovaj model gitare u Mitrosu, i to je na sniženju, inače je blizu 180 hiljada ako se ne varam. Ja sam imao sreću da svoju pazarim polovnu u pola cijene od ortaka mog prijatelja. Iz Londona je donijeta 2005. a inače je 2002. godište. Još desetak godina i biće to stari kolekcionarski primjerak :)
    Nažalost, dok ne skupim za pravog lampaša bodem je trenuno u VOX patfinder 15R... ok je tranzistorac za po kući. Na svirkama sa bendom prošle godine sam se štekao u posuđenog Peavey Classica 30, to je već imalo pravu tončinu...

14. Ti si skroz moj čovek. Baš sam sinoć listao oglase da nađem nekog polovnog pathfindera za 3-4 iljade, da mi radi po sobi. Ima okrugao, pun klin za tako mali zvučnik. Dovoljno za vežbanje.

Peavey Classica 30, to je već imalo pravu tončinu...

A ovo zamalo da kupim. Imao sam kintu, našao ga polovnog, al reko, em sam klinac, em nisam imao vozačku, pritom retko sviram uživo, i batalim priču. Jednom ću ga pazariti, živo mi sve. Par puta sam ga svirao u artistu, par puta otpanjenog u nekom random studiju i što se mene tiče, to je idealan ton. Meni zvuči kao voksov lampaš na blagim steroidima, sa dosta maršalovskih visokih, ali i sa dosta fenderovog klina. Možda se i tripujem.

15. Naći ćeš Patfindera, samo ne znam da li baš za 3-4 hiljade možda onog od 10W ali taj ti nema Reverb. Ja sam svog iskamčio od lika preko oglasa za 6.500 din, danima nije htio spustiti cijenu sa 80€ i onda popustio... Da, klin je iznenađujući...Nevjerovatno koliko dobro pojačalce za smiješne pare.
    Classic 30 je ponajbolje rješenje za nas sa manjim budžetom, dovoljno je glasan i za klin zvuk na manjim svirkama. Da li mu zvuk liči na vox-ov, maršal-ov ili fender-ov ne bih se usudio da tvrdim, meni je zvučao kao peavey... :)
    samo i njega treba vijati dok se ne pojavi za 400€, koliko je realna cijena polovnog. Ja sam ga imao u ponudi u tri rate za tu sumu, a mogao sam se ispružiti u četiri, i na kraju su pobjedii principi - nismo trgovali.
    Kasnije sam vidio po forumima da ga zovu i "pržač kokica" jer se nenormalno mnogo grije, pa sam se tješio time...

16. Evo pitanja za sve vas, iskusne gitariste. Kako ste naučili da svirate? Pretpostavljam da niste svi išli u muzičku. Dakle, gledali klipove po Jutjubu, objašnjavao neko iz kraja...

17. Ja sam učio sam, iz one knjige gitara za neupućene, malo Jutjub, malo čačkao sam.

18. Ја идем код професора али не учим ноте и то него ми он показује шта треба, помаже око неких ствари и то. Мада ако нећеш да узимаш часова исто имаш и на Ју тјубу мада је лакше када ти неко приватно помаже.

19. Čejk, ček, šta je bolje: akustara ili ova, kako da kažem, električna? Ako se uzme da neću baš svitati "Thunderstruck" a ni neke serenadice?

20. Па електрична ти је лакша. Мада, ако нећеш озбиљно да свираш могао би да узмеш акустичну јер она има леп звук. И јефтиније те изађе акустара јер за електричну ти треба и појачало. Тако да ти је мој сафет акустара, мада је мало теже. Ја имам обе, зато ти кажем.