Prijava
   

Sveti Ranđel se popeo na prasku

Vrlo čudan izraz. Pojavio se osamdesetih godina prošlog veka na prostoru spoja dve Morave u Veliku Moravu i vrlo se kratko zadržao u upotrebi. Pravo značenje je do dan danas ostalo nepoznanica. Pretpostavlja se da je nastao iz pežorativnog odnosa tadašnjeg komunističkog sistema prema crkvi i crkvenim vrednostima. Naime, po svemu sudeći Sveti Ranđel je, u stvari, Sveti Anhangel Mihailo, koji predstavlja zaštitnika crkve i zapovednika nebeske vojske. Samo njegovo postavljanje na prasku, koja je u stvari vrsta drveta sa plodovima sličnim breskvi, na vrlo eksplicitan način opisuje odnos režima i običnog naroda prema crkvi i Bogu.
Iz tog perioda postoje još neki izrazi kao što su na primer:
''Sveti Jovan Krstitelj upao u krečanu'' i ''Jebem ti panaiju ladnu'' itd.
Na žalost, mi Srbi uvek idemo iz krajnosti u krajnost, ali na svoj specifičan i licemeran način. Danas, mnogo godina nakon tog vremena, ovaj izraz nije više u upotrebi. Smatra se bogohuljenjem. Iako, u današnje vreme, u redovima posećujemo crkve i manastire, u samoj našoj biti se praktično nismo izmenili.

Komentari

pajsad i ja sam čuo za taj izraz, kod mene u zapadnoj Srbiji, samo kod nas je praskVa...
Dao sam ti motivacioni plus, mada nisam zadovoljan odsustvom načina i tajminga upotrebe.

ОК. Хвала. Вероватно да постоје слични изрази, а вероватно и исти. Ово ми је прва дефиниција. Покушавам, па ако ми не иде батаљујем.

ma za prvu je super! xD joj da vidiš moje groblje, kada sam počinjao da pišem, sama tuga i užas, a niko da mi kaže: ''Slušaj dečkonja, to treba ovkao i ovako i malo ovoga''. Čitaj odabrane, čitaj Agilnog, Kurajbera, Glavnog, Bruca, Motiku i tako neke dojajne autore... (neka izvine neko ako sam ga izostavio i onako se sad osećam ziljavo :))

А ја брже, боље избацио и другу. Послушаћу твој савет. Хвала ти.

Ko me zvao? Dobro je, samo malo pažljivije pregledaj defku pre objavljivanja jer sumnjam da ti je u naslovu namerno Seti (umesto Sveti) - praska je vinogradarska breskva, veoma otporna i veoma česta kod nas, a sadila se po vinogradima jer je jako slatka pa ose idu na nju umesto na grožđe.

Samo piši, dobrodošao i ne sekiraj se ako ti poneku i obrišemo :))

I ja htedoh da ti kažem da ispraviš naslov.
:+)

Ko me zvao?

Ma ja, rekoh, da mi vratiš pertle :) Da to je vrsta breskve a ne kajsije, tačno, na nju se kalemi većina koštunjavog voća baš zbog te otpornosti koju si pominjao...

Nikad čuo, lepo što sam se informisao. +