Prijava · Registracija
72 : 15
16 em plus     16 em minus
73 : 15
72 : 16

Iz istorijskih razloga

Univerzalni izgovor koji sprečava dalja potpitanja.

- Zašto je ortopedija na poslednjem spratu?
- Iz istorijskih razloga.

- Ideš ove godine na more?
- Ne.
- Zbog kinte?
- Jock. Zbog istorijskih razloga.

- Zašto ne okupaš?
- Iz istorijskih razloga.

102 : 14
16 em plus     16 em minus
103 : 14
102 : 15

Zvati

Naručiti piće.

Zovi ovde gajbu milera, stipso gastarbajterska.

52 : 11
16 em plus     16 em minus
53 : 11
52 : 12

Kol'ko nećeš

U nepoželjno velikim količinima.

Poprilično iritantan izraz, sve prisutniji u poslednje vreme, kojim se zamenjuju prilozi "preterano", "previše", "premnogo". Kol'ko hoćeš u drastično pojačanoj verziji.

- A ima li kiše kod vas, rođo?
- A palo nešto malo, rođače, ali nedovoljno. A kod vas?
- Ma ima kol'ko nećeš. Istruli mi sve u bašti.

-------

- I, sestro, je li bilo mušterija za vikend?
- Ma bilo kol'ko nećeš. Navalili ko mutavi...
- Ih, kao žališ se... Bar si se nafatirala.
- Ma džaba to kad sad moram da je stavim na poštedu bar tri dana. I opet sam na nuli...

111 : 8
16 em plus     16 em minus
112 : 8
111 : 9

U roku od odmah

Stavljanje sagovornika u poziciju da ne može da vrda i smišlja opravdanja, zahtevajući momentalno odgovor za novonastalu situaciju.

Majka: "Mali, prestani sa tim svojim besmislenim izgovorima i u roku od odmah da si mi objasnio šta si napravio!"

57 : 13
16 em plus     16 em minus
58 : 13
57 : 14

Lik međuratnog romana

Nosi svijetlo braon kaput i šešir. Ima koštunjave ruke koje prekrivaju vene deblje od same ruke. Ako nije u potrazi za poslom, crnči 14 sati u nehumanim uslovima za rad. Prav stav oslikava mrvice ponosa koji je tu reda radi. Lice je podbulo i povučeno nadolje neprospavanim noćima u kojima nanovo proživljava svoj životni bluz. Svaka bora na njegovom licu je sporna granica velikih sila '20-ih i '30-ih godina, a svaki zadebljali kapilar prosuta krv jednog od njegovih davno zaboravljenih prijatelja.

-Đe ga je Stefan?
-Ma uredio mu otac neki posao mali kao da se nauči da se pare ne beru sa grana, radi 4 sata dnevno i već se pretvara u lika međuratnog romana.

70 : 14
16 em plus     16 em minus
71 : 14
70 : 15

Kidiši

Usklik čoveka koji označava početak odlazka u neku akciju, singl ili čoporativno..

:CS u jeku:

- E ajde raš mid ove čitere?
- Ajde ajde..
- KIDIŠIIIIIIIIIII!! muzika iz otpisanih

:U klabingu:

A: Jao bre eno je ona Jelena iz moje škole što se dopisujemo..
B: Pa kreni jebote, vidi kako ti daje signale!
A: U pravu si dosta sam bio pička uživo! KIDIŠIIIII!!1
B: GO GO GO!!!

155 : 14
16 em plus     16 em minus
156 : 14
155 : 15

Poklanjanje kompjutera cigančetu

Čin koji vrednost emisija "Čudne životne priče" i "Čudne priče života" u udarnom vikend terminu diže na pijedestal novinarstva i nebrojene ručkove zaliva majčinskim suzama čineći da žalimo što Džulija Roberts nije glumila u Titaniku.
Hipocentar emotivnog zemljotresa koji nas u isto vreme uči dvema velikim istinama:
"Loše...hrbrgr...Srbija...hrbrgr...nema se para...hrbrgr...ciganče malo umače buđav Wellness keks u prokis'o džem" i "Ipak ima dobrih ljudi na ovom svetu".

Uvodni kadar spušta se sa obližnje planine Golije, dok u pozadini tihuje neki Bregović, na trijes dva cigančeta kojima su prethodno rekli da šutiraju svoju loptu od čarapa i da ne gledaju u kameru, Kadar se zadrži taman dovoljno da triguje majčinski instinkt, a onda tragičnu sagu počinje da odmotava dežurni kvadraturač kruga.

Zatim nam pomenuta porodica otvara svoj skromni dom od tri sobe i trijes četiri stanara (od toga trijes dva houm-mejd), a onda roditelji započinju svoju visokocenjenu propoved o porodičnoj etici i nebrizi države za njih sirote vredne pčelice i patriote, dok su deci zapretili krvničkim batinama ako se samo čuju kad ih niko ne zove, pa ovi samo sede oko njih i pokunjenih glava glođu mokar lebac.

Nakon krupnih kadrova plakanja i rupa na krovu kroz koje u glave dece udaraju UV zraci i grad k'o pesnica, u maniru supermena kroz maglu gaca frontmen neke od aktuelnih stranaka i dok on, više biće, grli ciganče i podiže glavicu kupusa s Himenovskom "I have the power" mimikom, u pozadini vorkraftovski krpe njihovu planinsku straćaru.

Opet tužni kadar dece. Roditelji plaču. Majke ispred malih ekrana čupaju kosu. Zajebi ratove i zemljotrese, evo ga ciganče sa okrajkom! Četvorica unose i povezuju kompjuter na instalaciju bez uzemljenja. Svi se grle, slomljeni teškim porodičnim trenutkom. "Naša stranka...brgrbr...zemlja Srbija...brgrbrmrgrbr...nove tehnologije ovim mališanima!".

Deca se smeju u Najkovim patikama. Svi mašu. Lagano kreće Bregović i kadar se diže na Goliju. Prejebana kvadraturaška konkluzija. Gase se kamere i žgadija se razilazi. Političar pali cigaru i psuje sitnu zvezdu što se toliko zadržao, a stanovnicima Gorskog Gvozdengrada se vraća ona iskonska oprezna zloba na kakvu te samo nemaština nauči.

Pada zavesa.

94 : 6
16 em plus     16 em minus
95 : 6
94 : 7

Konačiti

Odveć zaboravljeni izraz.

Taslačiti u gostima. Pokupiti sva tri boda i izgubiti se u nepoznatom pravcu sa povelikim brusem uzetim za trofej. Iskvariti žensko čeljade u toplom porodičnom gnezdu. Taštoliku staramajku na pranje čaršava nagnati.

-Što s' se pogrbio batice, jesi li ti to opet jugiću amortizere zlopatio?
-Konačio, brate moj, konačio.
-U, alal ti vera, častiš vopi.
-Žemo.

58 : 4
16 em plus     16 em minus
59 : 4
58 : 5

Betonske cipele

Odevni predmet kojim su oldskul mafijaši pretili onima koji im stanu na žulj. Tadašnja mafija je prilikom likvidacija ostavljala nepodobne pojedince da uz nadzor stoje nogama u većoj kofi koja je bila napunjena cementom, peskom i vodom. Kada se smesa stegne vađeni su sa tih par desetina kila tereta i ubacivani u vodu bez mogućnosti da isplivaju, ili da budu pronađeni.

Danas se pretnjom obuvanjem betonskih cipela služe uzorni građani poput poštenih preduzetnika, pripadnika specijalnih jedinica, lokalnih političara...

- Kakva bre transparentnost prilikom tendera za krpljenje trotoara, jesi li ti normalan? Oćeš da obuješ ti betonske cipele malo, a? Taman će, prema netransparentnoj proceni, da nam prelije toliko materijala kad završimo.

106 : 15
16 em plus     16 em minus
107 : 15
106 : 16

Nitroglicerin

Poslednja kockica čokolade, koja se baci pod jezik, da se topi lagano i potraje što duže.

Dok ne nestane potpuno, nema priče, samo mmm, a-a, mhm.