Gospodar Prstenova-J. R. R. Tolkien

1. Pa da, on je ove knjige vezane za LOTR pisao godinama, malo je pauzirao tokom WW 2 i tako :D

2. Ja mislim da je najviše vremena potrošio dok je smišljao ko je kome predak.
    Npr. Arwena je u rodu sa Aragornom po Elrondu i Elrosu, al' to po kolenima ko golub i tiranosaurus...

3. misliš epske fantastike :) ?
    EDIT: malo sam zakasnio sa komentarom.

4. A najviše vremena je potrošio smišljajući jezike, quenya i sindarin. Po nekoj teoriji, Tolkien je napisao knjige da bi imao podlogu za svoje izmišljene jezike. Istina je da se celog života, do same smrti bavio razvijanjem gramtike vilenjačkog.

5. Što je njemu bilo lepo sineeee moj...zamisli da ti je takav život, izmišljaš sopstveni novi svet i pišeš, brate ja bih sve dao za to :D

6. Hahaha, jeste lud, a i ja sam pomalo, ja sam naucio da pisem one rune sa Balinovog groba u Moriji. Naravno dodao sam neke svoje za ova nasa slove, nesto malo prilagodio itd. Dobra je fora kad hoces da pises nesto, a da niko ne zna sta je.

7. Ajde baci neki primer da vidim :D

8. Pa kako sad da pisem ovde, nemam taj font na kompu, jedino da pisem na papiru, pa da slikam, pa kacim na net.. ali me mrzi to sve da radim.

9. ja sam cuo da je koristio finski (ili tako nesto) kao osnovu za vilenjacki...jel to tacno?

10. Valjda... ja mislim da je bilo i malo keltskog tu...

11. hehehe, ja sam isto pravio tengwa (naziv za vilenjacke rune) modus za srpski. sta vise, za srpski je najlakse prepraviti, jer je i vilenjacko pismo fonetsko, kao i nase tj. drzi se pravila "pisi kao sto govoris, citaj....". bavio sam se jedno vreme sa tim, cak sam i knjigu kupio u kojoj je objasnjena gramatika sindarina i quenye. za nekoga ko se bavi jezicima ili lingvistikom jako zanimljivo stivo.

12. @Migza
    Genijalno je sve... Ja sam se ranije zezao i napisao svoje ime na kvenijskom... Uvek sam zeleo da naucim pismo, ali nikad nisam imao vremena...
    Sto se tice te drugarice, pretpostavio sam da je njoj upuceno... :) A klinac ko klinac, bio zeljan bitki, avantura, mitskih bica i sl. ma kakvi da me pevuckanje sa pocetka zainteresuje! Odmah sam presao dalje... Inace, kad sam drugi put dohvatio Silmarilion nista nisam preskakao, sve lagano i natenane. Jedna od fascinantnijih stvari mi je ta sto je on bio pod velikim uticajem hriscanstva, i sto je on to sve genijalno uklopio...
    Inace, kako se zove ta knjiga o gramatici?

13. Vilenjački - doduše, na njemačkom je :D
    Do sada nisam video da ima prevedeno na srpski. Imaš i neke sajtove na engleskom koji se bave time. Moraću da uploadujem ovde moju azbuka-tengwa transkripciju, čisto da uporedim sa ostalima kako su oni rešili problem oko nekih glasova.

14. Čak me inspirisao Silmarilion da napravim definiciju o Vukajliji :
    http://vukajlija.com/vukajlijon

15. Znači, jebao si mu kevu majstore!
    Ovo mi je sad jedna od najomiljenijih defki na Vuki! :D
    EDIT: Sada je počeo još jedan Veliki rat koji nigde nije bio zapisan, opasniji od Saurona, rat protiv klinaca sa fejsbuka!

16. au koja pobeda od definicije :D

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.