U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
Ma reci ti meni. Jel ti se ne sviđa, onako, ili mnogo? :)
aj mi navedite ako nije problem sve knjige vezane za lotr....pa da se i to stivo predje
Silmarilion
Hobit
Družina prstena
Dve kule
Povratak kralja
Toliko ima koliko ja znam :)
Pocnes sa Hobitom, onda uzmes Silmarilion i tek posle ova dva krenes sa triologijom Gospodara (Druzina Prstena, Dve Kule, Povratak Kralja). Ima jos stiva posle toga, ali to je samo za daj hard fanove, jer te knjige nisu od strane Tolkina dovedene u takvu formu da predstavljaju zatvorenu pricu.
EDIT: Silmarilion i Hobit mozes da citas redosledom kako ti drago, ali preporucuje se da ove dve knjige procitas pre Gospodara.
zahvaljujem :)
Nije neophodno, ja sam prvo procitao gospodara, pa tek onda Hobita pa Silmarilion... Cak mi je bilo interesantnije ovako nego da sam prvo procitao uvodno stivo. Jeste da si vec upucen u pricu kad procitas Silmarilion, i lakse ti je i sve to, ali... Ne'am pojma, sad mi stao mozak, ima juce da se setim sta sam hteo da kazem. Uglavnom, Kad sam prvi put dovatio Silmarilion pod ruke bio sam klinac pa preskocio sam maltene celo prvo poglavlje, bilo mi tesko da citam, previse me smaralo ono pevanje Ainura, ali sam se bukvalno osecao kao da zaranjam u jedan novi svet potpuno drugaciji od gospodara, toliko novih stvari i dogadjaja, a da sam prvo procitao Silmarilion ne verujem da bi mi bilo toliko interesantan gospodar koliko mi je bio(a i sada je) onda dok sam njega prvog citao, a ne bih ga ni skapirao (Silmarilion) jer sam bio klinac 5, 6 razred...
ja sam procitao trilogiju odavno...al sam hteo da procitam i te ostale, znao sam za hobita al nisam za silmarilion
Jebote, ladno dok sam isao gimnaziju, drug mi doneo knjigu i neka riba iz razreda dohvati se tih prvih strana, okrene se prema meni i onako podrugljivo "A sta je ovo??? Jel' to nešto o muzici?". Šupičkumaterinu! (upućeno njenoj mentalnoj slici u mojoj glavi, ne tebi)
Ja bih joj lepo rekao da mi pojede sveže ceđeno govno, ko je jebe kad ne čita ništa...
Ja sam citao prvo sva tri dela Gospodara, u osnovnoj, i to na zimskom raspustu, procitao sam sve tri knjige za jedno 4-5 dana, bukvalno bez prestanka, osim pauza za jelo i wc. Kad sam zavrsio treci deo, ustao sam i pitao kevu: "Jel sve ovo stvarna istorija?" :) Posle sam procitao Hobit, pa Silmarilion. Svaka je do jaja!
Po meni je hobit bolje napisan od gospodara.
Jel se u Silmarilionu spominje Numeron? Numeron mi je zanimljiv, pa bih želeo da pročitam nešto o toj zemlji.
U silmilarionu se pominje od svega po malo.
Hobit je pisan kao dečija knjiga, i relativno je gej dok je Gospodar KVLT klanica! Kako Hobit može da bude bolje napisan od Gospodara?
Ne kažem da je hobit bolji - gospodar ima bolju priču,i osećaj epskosti koji je posle tolkina prerastao u žanr epske fantastike,ali hobit je zanimljiviji dok se čita.
Jeste, ima ZMAJ!!! Ali i LOTR je napisan jebački :)
Ma jebo zmajeve, ja kad oću zmaja da vidim, ja skinem gaće.Poenta je u načinu pisanja. Hobit je mnogo dinamičniji.
Zajebavam se bre :)
Imate jos i Hurinova deca i Nedovršene priče. Generalno nisu loše, ali se više osvrću na Silmarilion i na priče iz njega... Pa ko šta voli, nek izvoli! I svih 5 knjiga rasturaju koliko su dobre, svaka na svoj način... Nije za džabe osnivač celog žanra epske naučne fantastike
Obične epske fantastike - nema tu svemirskih brodova...
Uglavnom na svakih deset-dvadeset godina otkriju neko novo Tolkinovo delo koje izvuku iz tavana...