Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Bas pobeda!
Sabila je defka.
Pročitala sam Silmarilion, Nezavršene priče, Hobita, Gospodara, i definitivno me se silm nije dojmio. Moguće da je to zato jer sam najpre pročitale Nezavršene priče koje sadrže dosta toga iz Silma. Uglavnom, neko već spomenu, trebalo mi je bogami dosta vremena da se stvarno skoncentrišem na knjigu. Dešavalo se da pređem dvadesetak strana i skontam da sam odlutala, što mi se sa Gospodarom nije desilo (čast Frodovim poglavljima).
Šta mislite ko je bio jači u Silmarilionu Gotmog ili Sauron ?
Zbog Vukajliona sam se ladno registrovao na vukajliju, 5 puta sam je čitao i prvi lupio omiljeno još u septembru prošle godine čini mi se....Konačno imam prilike da kažem:
LORDE TRIŠO KLANJAM TI SE.....Zvuči malo uvlakački al jebiga,morao sam da kažem
Vidi ti to. Hvala :)
Zanimljivo,pročitao sam prva dva dela LoTra i Hobita. Odlične knjige za ulazak u EF žanr (pogotovo Hobit). Inače Tolkin nije pisao Silmalirion,pisali su ga Gavrijel Kej i Tolkinov sin osljanjajući se na njegove spise o istoriji i povesti Srednje zemlje.
Да ли су научно фантастични романи дидактички ?
Procitala, Hobita, Silma, Lotr... prostudirala sve na temu tipa.. Tplkinov prsten, tolkinov recnik.. ima ih jos sila. Definitivno je u prvih pet pisaca za mene, ikada!
za mene posebno fascinantna i privlacna za istrazivanje je istorija Numenora i Numenorejaca.
Numenorejci kidaju... Imali imperiju koja je i Saurona srušila u jednoj bitki. Šteta što ihe j pokvario...
Dvaput sam pročitao sve tri knjige, a moraću u skorije vreme opet. Pročitao i Hobita, a moraću i ostale njegove. Tolkin je pravi master, otkako sam pročitao GP epska fantastika mi je postala definitivno omiljeni žanr i tako će sigurno i ostati.
Vilenjaci su mi omiljeni narod
A ovaj lik mi je najjači lik u celoj knjizi:
http://www.downloadatoz.com/wallpaper/images/ring1.jpg
Jel pročitao neko dodatke A-F na kraju GP? Možda nema u svakom izdanju, jer su kod mene sva tri dela u jednom tomu (malo je nepraktično, ali nema veze).
evo vam da se igrate
http://www.arwen-undomiel.com/elvish/eng_to_elv.html
Mene interesuju Tolkinov riječnik i Tolkinov prsten kakve su knjige. I imaju li kakve dobre ilustracije Silmariliona. Inače Silm najbolja knjiga epske fantastike ikad napisana, dok Hobit najgora.
Како си овде лупио, па остао жив, то није нормално... Реци зашто, барем?
Meni je Silm najslabiji. Valjda zato što je samo hrpa Tolkinovih škrabotina i ideja koja je njegov sin preradio. Nije to to, jednostavno. Kad kažem najslabiji, poredim ga samo sa ostalim njegovim delima koja sam pročitala. Hobit je dečja knjiga, i tako je treba i posmatrati. Nije isto kad čitaš slikovnicu sa dve godine i sa dvanaest, niti kad čitaš Hobita sa nekih desetak i kad si već matora konjina.
Pa navedi koja je bolja. Ipak ona dođe kao original među knjigama epske fantastike. Samo kažem za Hobit da je najgora jer je ovdje spominjana zajedno sa ostalim Tolkinovim djelima.
А тако, ја сам сконтао да кажеш уопште, најбоља и најгора за целу епску фантастику :)
Ja uzo da citam prvi deo i mogu vam reci da je Hari Poter bolji.