Prijava

Mislim da nisam postovao do sada na ovoj temi pa evo sad ću da probam da približim moj način. Pre svega to je subjektivna stvar i svako treba da nađe način koji mu najviše pasuje, ja ne mogu da učim bez papira i olovke. Dakle, samo čitanje i ponavljanje kod mene ne donosi dobre rezultate, za sve što ima više od deset strana pravim sopstvenu "skriptu" na kojoj lakše mogu grafički da razgraničim strukturu gradiva koje moram da spremim. Uz to, samim zapisivanjem odnosno prepisivanjem podataka iz udžbenika raste kvalitet memorisanja tako da meni taj proces predstavlja oko 70% celokupnog spremanja. Ostalih 30% je prelaženje te lične skripte i poneko preslišavanje.

Страјо, користимо исту методу.

iz ličnog iskustva mogu da kažem da je strajin predlog dobar, a i sam učim slično.
ja prvo čitam sve. onda čitam i podvlačim bitnije činjenice. onda one još bitnije činjenice, nešto kao smernice izvlačim na papir i onda učim. recimo svaku lekciju pročitam 2 3 puta i onda se preslišavam, pričam sebi sve što znam o tome, i tako. kasnije, pred ispit samo se preslušam sa papira i to je to. veoma se lako uči. veoma obimne stvari sam učio za 2 dana. još pošto studiram istoriju, gomila imena i godina se veoma lako zapamti. onako fotografski.

Da, prepisivanje, podvlacenje i razgranicavanje jeste odlicna metoda, i kod mene bi sjajno uspevala kada ne bih imao nalog na Vukajliji.

sofist, pa možeš uporedo, ja radim to uporedo, jer kada samo čitaš a ne pišeš potrebno ti je više koncentracije a kada imaš olovku u ruci, to ti povećava koncentraciju pa možeš i malo da je smanjiš buljenjem u ekran. Ja stvarno to često radim, jer to nije učenje napamet pa onda možeš da daš sebi malo oduška.

Прво прочитам једном брзо градиво, да се упознам, па после подвлачим. Кад има подела, к'о што има, користим оне формуле са почетним словима, али их ретко запамтим, него док то покушавам научим поделу онакву каква је. Преслишавам се. Обично у неком тренутку налетим на реч која ме подсети на неку песму коју волим. Тад кренем да размишљам о тој песми и обавезно о неком њеном лајв извођењу, шта је уметник користио од опреме и слично.

Uroše, a šta studiraš kad te reči podsećaju na pesme? Sigurno ne ETF? :)

Ma znam, posebno sada kad spremam prijemni, mislim da bez izdvajanja i prepisivanja ne bih mogao da sazvacem celu knjigu iz sociologije. Strajo, tebi i ostalima, koji su na faksu verovatno ta brojka izgleda smesno ali meni je ovo prvi put da spremam 250 strana (ne racunajuci istoriju i ustav) i nije nimalo lako.

Права Страле, али подсећају ме у ширем смислу, чудне асоцијације :)))

Ma ok sofist, srednja škola je uglavnom zezalica, ja sam išao u najtežu srednju u Kg-u, najteži smer a opet mi deluje po obimu smešno u odnosu na faks. Srećno ti sa prijemnim i kaži ako treba nešto iz sociologije, tu dominiram. :)

EDIT pjaf: Uroše, nisam ni prava očekivao, pre neku književnost. :)

Уроше, па ти, благо мени, имаш поремећај пажње. Јааадан :))

U koju si isao? Meni je tesko jer sam farmaceutski smer a spremam se za politicke nauke pa treba to da uskladim. Dominiras? Pa sta studiras? Ekonomiju?

Пре бих рекао да ми се факс меша у пажњу ка другим стварима.

Uroš je prsotina.

mnogo je lakše učiti sa razumevanjem. jer čak i kad ne znaš nešto. moš malo srati. ja recimo volim usmena odgovaranja. ispovežem nešto, malo se iserem, izbegavam detalje i sl. zapnem za neku zanimljivu priču, anegdotu. mada, to pali kod mene, jer jbg. taka mi struka. sad ko što straja veli, teško da bi to pomoglo prirodnjacima, a i za pravo sumnjam.

ne učim. ja sam prirodno pametna.

А добро, жив човек па погреши. Свима се то дешава. :)

Išao sam u Prvu kragujevačku gimnaziju, prirodno-matematički smer. A ekonomiju studiram nego sam imao zajebanu profesorku iz sociologije pa sam morao kvalitetno da spremim, na kraju me iz nekih samo njoj znanih razloga zakinula za ocenu i dala mi 9 umesto 10, ne mogu da prežalim. A dominiram jer mi generalno društvene nauke idu baš od ruke iako vidiš koji sam smer u gimnaziji bio.
Kaname, pali i kod mene samo tako, usmeno uvek bolje prođem za dva koplja nego pismeno.

Slicno kao i kod mene, mada moji profesori strucnih predmeta nikako da shvate da zakidaju buducceg diplomatu...

pa većina koji tako uče. jer obraćaju manje pažnje na detalje a uče neke druge stvari. mene to jebe na kolokvijumima. naučim, al se redovno sjebem.
ovako, kad uletim u razgovor sa profom, pošto sam i prilično opušten, raspričamo se i sve bude ok, bukvalno iscedi znanje iz mene. ovako gledam onaj papir i zabodem.

Књижевност Страјо? :))) Због ових песама?
Занимљиво.