Agnosticizam- vaše mišljenje?

1. Strogo uzevši, svaki čovek je agnostik, jer niko ne zna da li Bog postoji il' ne. Da se zna, jelte, ne bi ni bilo stvar vere. Vernik, dakle, ne zna da li Bog postoji, već veruje u božju egzistenciju, dok ateista takođe ne zna da li Bog postoji, ali on ne veruje.

A agnostik po opredeljenju mu dođe nešto kao 'možda i jeste, možda i nije'. Meni je to prilično glupav stav.

Ja sam agnostik ateista (svi su agnostici, kao što rekoh). Ako ti dođe lik sa skupljenom šakom i kaže da u njoj ima slona, imaš opciju da mu poveruješ i da ne poveruješ. To da on ima slona u šaci, približno je analogno tvrdnji da Bog postoji, jer, otprilike postoje dokazi istog (ne)kvaliteta u oba slučaja. I, naravno, rećiću liku da sere i da odjebe.

2. Vau. Ovo je česta zabluda da je agnostik nešto između teiste i ateiste, nešto kao "može, a ne mora biti", zlatna sredina i tako to. To je čista glupost.

Dozvolite da vas prosvetlim koristeći moju superiornu logiku.

Agnostik znači "bez znanja", tj. osoba koja tvrdi da ne može empirijski ili logički da sazna da li bog postoji ili ne postoji.
    Sad, pošto znamo da koncept deističkog boga ne podleže falsifikaciji, je l' tako - tako je, to znači da su agnostici u pravu: postojanje boga se ne može dokazati niti osporiti.
    A to opet znači da su ateisti + teisti = agnostici đuture.
    Dakle, ni ateista ni teista ne mogu empirijski ili logički da dokažu postojanje ili nepostojanje Boga (mada logički negativ ni ne može da se dokaže, a teret dokaza je na vernicima, ali da ne cepidlačimo).
    Dakle, ne postoji neki "treći put" u vidu agnosticizma: svi smo mi agnostici kada je u pitanju deistički Bog, bilo da smo ateisti ili teisti. Isto tako smo agnostici po pitanju letećeg čajnika, ili nevidljivog zmaja iz garaže, ili letećeg špageti čudovišta...
    Jedina razlika je koliko je VEROVATNO da postoji svemogući i sveznajući tvorac univerzuma pored svih naučnih saznanja koje nam moderna fizika pruža danas? Tako je, mikroskopski mala verovatnoća. Na tome ja zasnivam svoj ateizam. I svoj ačajnikizam, i azmajizam i ašpagetočudovištizam.

http://www.velikiprasak.com/wp-content/uploads/humor4vp1.jpeg

3. Upravo to rekoh, SVI su agnostici.

http://bezboznik.com/2010-12-18/ja-sam-agnostik-nisam-ateista/

Gosn. Predrag Stojadinović iz 'Ateista Srbije' je to lepo objasnio.

4. Hvala Bogu, ja sam agnostik.

5. ovi agnostici mu dođu ko one ribe što bi da se jebu al da im ne uđe.... ne može to tako!

6. ovi agnostici mu dođu ko one ribe što bi da se jebu al da im ne uđe.... ne može to tako!

Nadam se da je ovo namerni spam napisan s predumišljajem, u suprotnom izražava tvoju ignorantnost. Ili jednostavno nisi pročitala moj genijalni post.

7. Држим да смо сви ми агностици по питању агностицизма.

8. Kakve gluposti. Ja što se tiče kvantne fizike mogu samo verovati ili ne verovati onim čikama sa hadronskim sudaračima, a i njihove teorije zasnivaju se često na na agnosticizmu: ne možemo da izmerimo prečnik kvarka: ergo, kvark je nuladimenzionalna čestica. Ili: nemoguće izmeriti poziciju i momenat čestice: ergo, čestica je i tamo i vamo. I eto, to je samo što se tiče najsitnijih čestica. E, sad, ja moram imati mišljenje koje će obuhvatati ceo univerzum, i da budem siguran u tome? Dajte, ljudi. Pošten čovek u glavi mora biti agnostik. U srcu već može biti ili ne biti vernik.

9. JEBEM TI SVE ŽIVO I MRTVO!

Hahahah. :)

10. Pošten čovek u glavi mora biti agnostik. U srcu već može biti ili ne biti vernik.

FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
    Svi smo agnostici!
    I šta ti, dođavola, znači to u srcu?? Srce je mišić koji pumpa krv. 'Ajde ćuti.

11. I šta ti, dođavola, znači to u srcu?? Srce je mišić koji pumpa krv. 'Ajde ćuti.

Izgleda da kod nekih taj mišić nema dovoljno snage da upumpa dovoljno krvi naviše uz vrat, pa ono štagod se nalazi gore trpi usled nedostatka kiseonika. Pročitaj još jednom ovo, moram da citiram sebe:

Ja što se tiče kvantne fizike mogu samo verovati ili ne verovati onim čikama sa hadronskim sudaračima, a i njihove teorije zasnivaju se često na na agnosticizmu: ne možemo da izmerimo prečnik kvarka: ergo, kvark je nuladimenzionalna čestica. Ili: nemoguće izmeriti poziciju i momenat čestice: ergo, čestica je i tamo i vamo.

Šta je to ako ne uzdizanje sopstvene nemogućnosti spoznaje na pijadestal fizičkih zakona univerzuma?

12. Da, pametnice, ali dimenzija kvarka i položaj čestice su stvari koje imaju uporište u realnom svetu i čak i kada nismo u stanju da ih do kraja dokučimo, ipak imaju više smisla od kompleksnog, inteligentnog, svemogućeg, kosmičkog bića koje stvara svet puckajući prstom.
    I ono za srce ti je i dalje glupo. -.-

13. valsinarb, oladi malo s tim Pričardom dokinsom, isprao ti je mozak načisto, čitam tvoje postove i bukvalno ko njega da slušam. sve je to ok, kaže i on po koju pametnu, ali razmišljaj malo i svojom glavom

14. U pravu je. Ja cenim Dokinsa i vrlo je inspirativan čoek i mnogo sam od njega naučio. Al' malo pravi nauku religijom. Paz'te, i nauke počinju hipotezama i stoje na neupitnom tlu, tako da i one uzimaju 'dogme' u najstrožem smislu.

15. Bogotac.
    Liči na Džimija Pejdža.

16. Valsinarb

ovo mora da je s neke konferencije u Iranu, eno ga Ahmadinedžad s njegove leve strane

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.