Automobilizam

  1. A da li mogu sada da vas pitam, po vasem misljenju koliko bi bilo idealno odrzavanje auta koji je nov kostao oko 30k€, vi ste ga uzeli polovnog starog oko 6-7g lupam za oko 10k€ (to je realna cena koja se dobije racunicom da vas ne smaram kojom). Koliko mislite da bi odrzavanje auta u ovlascenom servisu sa originalnim delovima sa garancijom na uradjeno, ne u servisu gde radi ,,iskusni" majstora brka odoka?

    Pa pazi, meni je najbolji auto koji sam imao bila opel vektra b 2.0 dti i mali servis joj je bio 60 eura, a veliki skoro i da nema pošto ima lanac na motoru, a ne kaiš. Pre toga sam kratko vreme imao Alfu 156 1.9 jtd koja je zaista fenomenalna, ali su majstori idioti i za običnu donju viljušku drže auto 6 dana u servisu. Ovom BMW-u sam uradio mali servis za 70 eura, mada su sve to matora kola (opel 13 i bmw 17 godina).

  2. http://www.fiatbogunovic.com/cenovnik-servisa

    Pošto nema za Alfu 159, kucaj na Stila pa dodaj još koju hiljadu.

  3. Nemoj sad da ispadne da branim lopove po ovlascenim servisima, ali da bi ovlasceni servisi odrzavao model automobila koji se vise ne proizvodi. Fabrika pravi delove koje nece ugradjivati u vozila u svojoj fabrici (a taj model auta ne mora da buse stariji od 4-5g, znate i sami da se sasa sve brze izbacuju novi modeli) vec ce samo prodavati servisima. Servis mora da kupi taj deo od fabrike, taj deo da ugradi u vozilo da nama da garanciju i da pritom zaradi. A taj deo mora da prodje cariinu gde opet poskupi taj deo. Zato se za azijska vozila cekaju delovi dugo jer se veoma malo skladiste jer bi onda jos bili skuplji. Plus to smo mi imamo visoke marze....

  4. Znaš šta je najgore sa svim ovlašćenim servsima? To što ne ugrađuju originalne delove nego neke kineske, turske, rumunske.... npr. crevo turbine za lagunu 2 1.9 dci košta u rumuniji 50 eura, a u našim servisima traže i po 300 eura za taj isti deo. Ja sam se za opela snalazio za delove sa voksala što ih rasturaju pa ima puno delova. Doduše i za bmw znam dobar auto-otpad.

    Nego osim kvačila koje je sad dosta jeftinije nego pre (sad je do 400 eura sa ugradnjom) šta mislite o mondeu mk3 2.0 tddi ili tdci 116ks?

  5. E hvala za link, znam da cete sad da me lincujete. Ali grubo racunam 200€ za servis + 250€ za registraciju godisnje nije puno. A to rezervni delovi nesto dodatno ne znam nece valjda svaki godine da ti riknjava pola automobila, a i sve sto kupis i/ili ugradi u kola po zakonu o zastiti potrosaca imas garanciju od najmanje 24 meseca OSIM ako ti ne pristanes na druge uslove. Pricao sam sa tatom koji je oduvek kupovao nova kola i odrzavao redovno samo u ovlascenim servisiam (jbg srecna vremen) ne zna kada mu je nesto riknulo, osim nekih limarskih radova zbog cukanja nije isao nizasta drugo u servis. A imao je i nemca i francuza i japanca i italijana i korejanca...

    Zato ja i slabo nesto obracam paznju na delove koje se menjaju na nekom duzem vremenskom intervalu....

  6. Jebiga, bolje je sa novim kolima. Ti 6-7 godina stari dizeli su dosta kritični (ako ne uzimaš od nekog poznatog nego sa placa). Zamisli 6 godina puta 50 do 70 000 km. To je stvarno solidna kilometraža za određen tip auta. Na zapadu se ne isplati uzimati dizela za ispod 40000 km. Moj deda je i pre skoro 30 godina u Nemačkoj pičio i po 70 000 km godišnje. Em je putovao na posao dosta daleko, em je često dolazio ovamo. Na takvim kilometražama sa kakvima dolaze kola ovde stvarno treba da menjaš pola auta.

  7. A jebemu mater ima svasta, a npr. ta neka starost za kola koja su ovde kupljena ona su sigurno manje presla?

    Znas sta ja ni tako ne razmisljam u vezi predjenih kilometara. Jer kola koja su bila u posedu mojih nikada nisu prelazila mnogo godisnje jer je tu uvek bio sluzbeni auto koji se vozio po gradu i on isto koliko se ja secam uvek je bio tu ispred gajbe. Tj i oni su odlazili sam na redovne servise posto nisu bili gazeni jer tat nikada nije zahtevao da ima vozaca posto ovako ima vecu slobodu odnosno uvek nam je raspolaganju. A nasa kola su vozena vikendom, zimi neki put na planinu i godisnje na more. Tako da nije prelzaio preko 15-20 hiljada godisnje.

    A video sam i to po sajtovima za polovnjake da tamo ima automobila koja sa veoma malo staza imaju astronomsku kilometrazu.

  8. Ču Golfa, normalan čovjek x)

    Vidite nešta. 200 eura za mali servis ne može biti normalno. Ovlašćeni servis je tu samo da krade i ništa više. Jedino je nužno zlo kad su ti kola u garanciji. Pa dva klipana što ne znaju đe su šuplja neće bolje zamijeniti ulje od nekog random čovjeka.

    Doš'o sam do nekih para, a trenuto nemam ulaganja. Odlučih da uložim u kola i sat vremena lutah i nađoh ovo:
    http://codedradio.info/pics/VW/gamma_cd.jpg
    Jedini radio CD plejer što se fabrički ugrađivao u Golfa dvojku. Jako rijedak i jako skup (60 eura). Sad je ful fabrika osim felni, naravno.

  9. Боље да није помињао колико је платио фелне. :Д

  10. Jasno ko dan. Rntrntr, kaži ortaku da je lud ako je dao 850 evra za one felne.

  11. @skoćimiš nisu to bilo kakvi bosanci to su ekspert majstori za opravku svakog nemackog auta pogotova golfa mark II :D

    EDIT:
    Da zaboravih da napomenem da su to majstori sa ogrominm iskustvom, jeftini, pouzdani, majstori od reci i sto je najbitnije dobijas pismenu garanciju na izvrsene radove :D

  12. Viđi kako popravljaju.

    Taj Golf 1.4 je trom i mnogo troši, a motor je slab za toliko auto. Ima grdne felne i ja bih prije kupio dobrog Golfa 4.

    dobijas pismenu garanciju na izvrsene radove :D

    Završila garancija školu, pa je sad pismena.

  13. i ja bih prije kupio dobrog Golfa 4.

    Moram reći da se slažem ovde sa tobom potpuno.

  14. Kako cenite Golfa 4 1.6 16v? Posto sam vozio danas jednog sa placa vidim da je solidan, nije neki trkac, ali dobro. 2001 godiste je 3200 eura.

  15. Ja sam imao priliku da vozim takvog golfa, bio kod druga ovde mehaničara na servisu, tek bio uvezen. Auto ide kao raketa sobzirom da je 1.6. Benzinac bez plina naravno.

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.