Dž.R.R. Martin - Pesma leda i vatra + Igra prestola (puno opakih spojlera)

1. Сеинте, лепо пише у наслову теме "опаки спојлери". :)

2. Mo'š da dodaš u naslov i nešto tipa "ako otvoriš temu a nisi čitao knjigu nemoj posle da kukaš", crtanja nikad nije previše. :)

Inače, ja sam lepo u Gugl ukucao game of thrones episode 1 torrent, i u linkovima na prvoj strani našao šta mi treba. :)

3. Ali ja veze nemam sa torentima i šta kako koj kurac ide sa tim skidanjem. Objasni.

4. Vako, prvo treba da skineš i instaliraš neki od BitTorrent programa, na primer ovaj http://www.utorrent.com/

Onda na netu pronađeš i skineš torrent fajl za fajl koji ti zapravo treba. Bit Torrent program može da otvori taj fajl, koji je jako mali, i da ga koristi da prepozna druge korisnike slične tebi sa kojima će da razmenjuje delove glavnog fajla, u ovom slučaju videa, sve dok na kraju ne dovuče celokupan fajl.

Kada skidaš torrent fajl, treba da obratiš pažnju na broj seedera, to su korisnici od koji na kompu imaju video ili njegove delove koje možeš da crpiš, njih treba da bude što više. Pored broja seedera imaš i broj leechera, to su korisnici koji crpe fajl.

Sa'ću ti pošaljem PVT.

5. Oxe, Oxeeeeeeee!!!
    http://bobrelease.blogspot.com/
    ukucaj u search "game of thrones". Ne skida se preko torenta, vec preko file hosting sajtova. Ja skinuo i odgledao, nadam se da mi nece Kripo zakucati na vrata narednih dana.

I mani se torenta, to ti ovde (kod nas) u Svabiji zajebata stvar. Kad skidas sa file hosting sajtova ne mogu da te gone, vec samo da ti zatraze da izbrises ilegalni fajl sa kompa. Kad skidas preko torenta, ujedno i share-ujes to sto skidas, sto znaci da distribuiras ilegalne fajlove, a za to vec slede vece kazne. Drugar se zajebao, skinuo nesto preko torenta i sad mu dosla prijava da plati 700e. Najcrnje od svega, kaze neka propala advokatska firma ga goni, ne mogu da zarade pare normalno, pa u saradnji sa provajderom jebu pirate i nas male, sitne gusare.

6. Ajde malo da vidim utiske vas koji ste i čitali, a i gledali.

1. Urađeno je do jaja, vidi se da je ozbiljan budžet iskamčen. Kada sam u prvoj sceni video zid, zamalo suzu da pustim. Vrhunski. One seče glava takođe. Vidi se da je Martin radio sa njima - barjaci, Džejmijev i Psetov oklop, mač Led - sve kako treba.

2. Izbor glumaca: bolje nego što sam ja zamišljao u glavi. Jedine zamerke idu na Džejmija koji kao da ne pripada tom vremenu. Očekivao sam nekog još boljeg frajera. Tirion mi nije mnogo ružan - nema dva raznobojna oka. Za Targarjene im svaka dala - baš onako kako treba. Posebno Deni :) Robert je bolji nego što sam zamišljao, Sersei je do jaja, a mislim da smo za Edarda svi znali ko će da ga glumi jop dok smo čitali knjigu :)

3. Najveća zamerka je što stvari idu prebrzo - moja žena ne bi mogla da poveže da joj ja nisam objašnjavao. Nabili su tačno 10 glava + prolog u jednu epizodu.

4. Odstupanja od knjige: U knjizi sa zida nije dezertirao onaj mladi Vil, nego matori Gared, a Vila su zadavili Tuđini. Ovako ispada kao da su ga pustili što ne bi smelo da se desi. U knjizi je, dakle, Edard pogubio matorog brata Noćne straže, a ne mladog.

U knjizi je Kal Drogo pre seksa pitao Deneris da li to želi, jednim upitnim "ne?" Ona je rekla da želi - mislim da to bitno menja stvari, ovako je moja žena recimo mislila da je Drogo silovao i da je neki manijak.

Ovde su decu načinili starijom - što je ok. Čuli ste da Bren kaže Džejmiju da ima 10 godina iako bi trebalo da ima sedam. Ali to je dobro jer je i realnije da Rob ima 18 nego 15.

5. Koliko eksplicitno jbt.

Šta vi kažete?

7. Си, усраше ону сцену са Дрогом и Дени. Његово "не" је уствари "не?", јер тако Дотраци причају. Ал добро, ваљда ће га искупити у следећих пар епизода. Ово за старију децу је збиља кул, мислим да је и сам Мартин у пар наврата изјавио да жали што им није додао коју годину. Не знам због чега заменише Гареда и Вила, сигурно постоји неки разлог. Туђини делују ко да су свесни, а не безумне машине за убијање. Што би она сбодоба бацила Гаредову главу пред Вила? Сцена где Вил угледа ритуално раскомадана тела не постоји, треба да види само гомилу лешева. Есплицитност ми делује усиљено, ал јебига, ипак је то ХБО. Ал, све у свему, до јаја је. :)

8. Ustvari jeste najgore što Tuđini deluju kao neki Predator - on kao njemu baca glavu i pušta ga da pobegne da bi proneo vesti. A ovo za ritual takođe narušava sliku o Tuđinima, u pravu si. Trebalo je da leševi izgledaju kao usnuli ljudi.

Na eksplicitnost se ne žalim. Ni na ubačenu scenu gde Džejmi dovodi Tirionu još tri gole kurve :) Ni što Deni ulazi gola u vrelu vodu. Ali je do jaja detalj kad joj sluškinja kaže da je voda vrela, a ona samo uđe. (Ovi smrtnici ne znaju zašto je to tako:)

Žena me moli da joj kažem da li je Bren preživeo. Neka čeka Ceca... :)

9. U utorak će valjda raditi biblioteka uzeću prvu knjigu iz serijala...
    Već dugo sam imao to u planu, ali kad sam video prvu epizodu serije odlučio sam da moram što pre...
    Samo imam jedno pitanje, jer će oni vuci što su ih uzeli pored leša mrtve majke da budu značajni u daljoj priči?
    I još jedno pitanje, je l' se priča u knjizi koncentriše na jednog lika? Naravno ima mnogo priča sa strane, ali jedan je glavni lik?
    I još jedno :) Je l' ima neko ko je baš zajeban a dobar lik? ( ako ste čitali Točak vremena, onda kao Met u kasnijim knjigama)

10. Ja bih ti preporučio da ne tražiš odgovore na ova pitanja, da ti bude zanimljivije. Ako ipak hoćeš, odgovoriću ti u sledećem postu.

11. Da, vukovi su neizmerno bitni, nekoliko puta menjaju situaciju.

Ne, u prve četiri knjige serijala nema glavnih glavnih likova, ali se polako kristališe jedna osoba. Videćemo u julu.

Ovo poslednje ne znam da ti odgovorim. Tirion Kepec je najkulji lik koji je na lošoj strani. Ili bar tako izgleda.

12. E pa imam još jedno pitanje!
    Gledao sam prvu epizodu, pa me zanima da l' sam skačio...
    U poslednjoj sceni se jebu kraljica i njen brat?
    Da li je on njen brat?
    Odgovori mi samo ako se u knjizi to saznaje ubrzo nakon te scene...

13. To se saznaje još i pre. Da, to joj je brat blizanac. A kepec je njihov brat. Oni su od kuće Lanistera iz Livačke stene, potraži mapu Sedam kraljevstava na netu, biće ti lakše da pratiš.

14. Pa, koliko sam ja shvatio oni planiraju da dođu na presto...
    Ja sam pomislio da možda nisu rod, nego se samo pretvaraju... A ovako je baš gadno, ima možda malo previše incesta?

15. PavleKZN
    jer će oni vuci što su ih uzeli pored leša mrtve majke da budu značajni u daljoj priči?

Ox ti je vec sve rekao, ja sam samo hteo nesto drugo da kazem, bez ikakvog prozivanja, vec krajnje dobronamerno. "JER" ne postoji u upitnoj recenici, mislio si na "jel'" ili "je l'". Izbaci to "jer"! Em sto je nepravilno, em ako nastavis da koristis tako pogresno, smejace ti se ljudi.
    ;)

16. E to ne znam odakle mi i ja stalno ispravljam ljude...
    Verovatno sam prepravljao rečenicu, pa sam se zajeb'o, kasnije nemam to...

17. @wojtek

Mislim da nije pisalo kad sam stavljao post :)))

Moguće da nisam gledao ceo naslov teme... Uglavnom, baš sam zadovoljan prvom epizodom, a na IMDB-u sam video da se glumac koji glumi Brena pojavljuje još, tako da bi trebalo da je preživeo, morao sam da se snađem :)

18. Павле, још на почетку, кад се појави краљица на оном бдењу, он јој каже да јој је брат.
    Него, ко је онај лик коме кепец каже да је бастард? Недов син, или?

19. John Snow, kopile lorda Edarda Starka. Imas u dijalogu

Kepec: You are a bastard tough, bastard.
    John: Lord Eddard is my father.
    Kepec: And Lady Kaitlin si not your mother. Which makes you a bastard.

Ne bi da odajem previse, mozda cuvaju neke informacije za sledece epizode, pa je ipak zanimljivije da vama "gledaocima" koji niste citali knjige ne ispricam bas sve.

20. Ne bi da odajem previse, mozda cuvaju neke informacije za sledece epizode, pa je ipak zanimljivije da vama "gledaocima" koji niste citali knjige ne ispricam bas sve.

Ko ih jebe, kad nisu čitali, a mi smo opaki spojleri:

Svi će dizginu, a zmajevi će pobiju plavooke Tuđine i onda će Vesteros upasti u 200 godina mira i napretka.

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.