Веронаука: Друштвени паразит или само стереотип

  1. http://i1103.photobucket.com/albums/g471/dusdan47/milan-2.png

    Ako je vjeronauka IZBORNI predmet, i ako je ponuđena vjerska nastava i drugih religija osim pravoslavlja, onda nije prekršen ustav.

    Mada malo je ipak sumnjivo zbog onog "crkva i verske zajednice su odvojene od države".
    Ako je državna škola državna institucija, a vjerska nastava uključuje učešće crkve, onda je situacija ipak na granici kršenja ustava. Ali dalo bi se i o tome diskutovati.

  2. Inače, kad bi birao između toga da se ukine vjeronauka u školama i da se ukine sekularnost države, izabrao bi ukidanje vjeronauke - zato što je sekularna država vrhunska vrijednost i svako nametanje bilo koje religije je opasno i može voditi u vjerske progone, mržnju i netoleranciju.

    Bez obzira na to, pristalica sam toga da se djeci u školama ipak ponudi vjerska nastava kao izborni predmet i da se nađe neki način da se to uradi bez direktnog uplitanja crkve, nametanja religije itd, i tako da se ispoštuje ustav. Ako su djeca VEĆ pripadnici neke vjere, onda vjerska nastava te vjere nije nikakvo nametanje.

  3. Po popisu iz 2002 85% gradjana Srbije se izjasnilo kao pravoslavno sto predstavlja veliku vecinu i logicno je da u ponudi stoji pravoslavlje kao prioritetna religija.slicno bi bilo da pola razreda zeli da uci engleski a druga polovina francuski a ja i Mirko kineski i sad ce skola samo za mene i Mirka da trazi profesora kineskog jezika i da ga plati samo da nama predaje, jes boli ih.Od izbornih predmeta stoji i gradjansko pa kome je Pravoslavlje mrsko nek izvoli na gradjansko.Islam se izucava u skolama gde ima dosta muslimana sto je logicno,muslimani bi trebalo prvo izmedju sebe da se dogovore koje su vere i ko im je muftija pa tek onda da se infiltriraju u drustvo i institucije.nek budu zadovoljni i time sto im ova drzava pruza jer ih ostatak evrope sikanira zestoko.

  4. kome je Pravoslavlje mrsko nek izvoli na gradjansko.

    A šta ćemo sa islamskim anarhistima
    Pravda za islamske anarhiste

    Ako su djeca VEĆ pripadnici neke vjere, onda vjerska nastava te vjere nije nikakvo nametanje.

    Slažem se jovičiću ali eto ja prvi ne bi isao na veronauku jer me ne zanima al mi bilo glupo da jedini budem na građanskom ,ima sigurno još takvih pa zamisli nekog muslimana kako se oseća kad je jedini iz svog razreda na građanskom samo dodatne podele složio bi se jedino kad ne bii morali da idu ni na građansko ni na veronauku već da ide ko hoće ko što sam ja išao na informatiku u osnovnoj kad nije bilo obavezno

  5. Tako je u Rep. Srpskoj- građansko ne postoji, a vjeronauka je izborna. Tako je bilo u R.S. čak i za vrijeme rata. Jedan mali musliman, išao je sa mnom u razred, i nije išao na vjeronauku. Prosto je imao jedan predmet manje. Nekad mu se znalo desiti da ostane na tom času sa nama. Niko ga nije prozivao zbog toga, niti zajebavao (osim blagog prepucavanja na nacionalnoj osnovi koje je bilo nevezano za samu vjeroauku) Sve u svemu, on je bio solido prihvaćen u društvu. Nije bio najpopularniji lik, ali nisu ga ni izbjegavali. Malo ga je zezalo to što je bio prilično nerd-ish i imao je MNOGO kila viška, pa su ga mnogo više zbog toga zezali, nego zbog nacije i vjeronauke.

    Generalno što se tiče tih koji neće da pohađaju vjeronauku, niko ih ne tjera, mada po mom mišljenju i njima bi bilo dobro da ostanu na tom času koji put, čisto da vide šta njihovi drugovi uče, kakava se gledišta tu šire, kakav je njihov mentalitet i sl. Dakle, da bi bolje poznavali sredinu u kojoj žive, njenu vjeru i običaje, a ne moraju oni lično vjerovati... Tako je i taj mali radio, ponekad. Mada vjeronauka je često bila zadnji čas, pa onda nije imao razloga da ostaje, nego bi jednostavno otišao kući.

  6. BTW, ja sam lično bio dosta dobar sa njim, i družili smo se , sve najnormalnije, i nisam ga uopšte zajebavao na tu temu. Možda smo nekad znali pričati o religiji jednom u godinu-dvije, ali ne više od toga. I ja sam bio malo smotan za fizičko, pa smo nas dvojica znali katkad "bojkotovati" fudbal ili košarku i raspravljat u međuvremenu o razvoju tehnologije, igricama i sl.

  7. @Dušan: Jesi li siguran da to što je neko rođen u hrišćanskoj porodici nužno znači da je i on sam hrišćanin. Besmisleno je detetu koje mnogo toga ne razume nametati neku religiju i siliti ga da je poštuje. Mnogo je veća vera kad neko kao zreo spozna vrednosti koje neka religija nudi.
    Ja sam izabrao građansko, jer sam bio zaprepašćen šta rade na veronauci kod moje mlađe sestre u osnovnoj. Oni su klince koji još uvek crtaju kao u vrtiću terali da crtaju svece. Možete misliti na šta je ličilo kada klinac koji ne zna da crta nacrta sveca i onda mu zabode šestar u nos da bi nacrtao oreol. A da su nešto korisno naučili, nisu.
    Kod nas u gimnaziji, oba predmeta su ubitačno dosadna, ali bogomoljci prolaze bolje jer njihova veroučiteljica često ide na neke seminare pa oni gube časove.

  8. svetce

    svetca

    Је л' теби нешто не штима овде? :)

  9. ТЦ- сажимање сугласничких група, јер Ц је састављено од Т и С

  10. И није веронаука, већ верска настава.

  11. Није верска настава, него веронаука.

  12. Није него верска настава. У администрацији је наведена као верска настава.

  13. Веронаука бре, они га после прекрстили

  14. E šta god da je veronauka, verska nastava, žešće je sranje... Idem na građansko bio sam godinu dana na veronauci i hteo sam da si iskopam oči... sad kad mi dođe prilika (naša profesorka ne dođe) volim da jebem veroučitelje sa pitanjima gde su dokazi i slično...

  15. Зависи од професора све.

  16. Jebiga Džanki ako je neki profesor zajebant ne samo da bih išao na veronauku nego i na dopunsku i takmičenja...

  17. Ма ја имам доброг професора

"Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu)."

Skodin blog | 04. Septembar, 2010.