Prijava

ustavom zabranjeno nametanje

Jeste, veronauka je izborni predmet, ako 'oces moze, ako ne, ne moras... U ostalom, u osnovnoj a i u srednjoj se prica i o drugim religijama, jedan veroucitelj je procitao Kuran i pricao o njemu, povlacenje paralela iz drugih religija sve je sastavni deo veronauke...

Znao sam da će neko pomenuti kako je veronauka izborni predmet. Izborni predmet koji nema alternativu. Pročitaj post pre tvog RR.

Ja rekoh gambi, svako dijete ili njegova porodica treba slobodno da odluči koju verziju vjeronuke će da uči, a ako hoće može da ne izabere ni jednu i da uopšte ne uči vjeronauku.

A ako već oće da uči vjeronauku, mislim da je za djecu bolje da im se onda predaje vjeroanuka jedne vjere, a ne neki bućkuriš u kome bi mu se govorilo o svim religijama ravnopravno.

Ko zaista misli da bi djeci IŠTA bilo jasno kad bi im se u osnovnoj školi naširoko predavalo o svim mogućim vjerama i religijama?

Realno u njihovoj glavi bi nastao haos i oni:

1) ne bi ni jednu konkretnu religiju shvatili kako treba
2) ne bi se kod njih razvio nikakav duhovni život
3) vjerovatno bi uslijed tolike zbunjenosti odbacili bilo kakvu religiju, tj. sve što ima veze s religijiom bi shvatali površno, neozbiljno i na kraju u potpunosti odbacili.

Čak i da se to ne desi bili bi sledeći problemi:

Šta ako se kojim slučajem neka religija preskoči? Nedovoljno lekcija o Taoizmu? Preskočen Zen Budizam? Preskočen Šintoizam? A nisu ni Mormoni dovoljno dobro obrađeni?
Kako da ustanovimo kojoj religiji koliko prostora da posvetimo i koje vjere da uopšte uvrstimo u program. Šta god odlučimo vršimo UŽASNU DISKRIMINACIJU nekih vjera...

Dalje, atmosfera u razredu - zamisli neki mali oće da bude budista, neki drugi musliman, neki treći konfučijanac... pa ih onda ostala djeca zajebavaju

Ili pak, svi hoće da budu pravoslavci... pa se onda bune i kažu vjeroučitelju," Daj ti nama pričaj o pravoslavlju čovječe kani se budizma i afričkih crnačkih religija..."

I prerano je uvesti veronauku od prvog razreda u skolu, teska je to tematika za razumevanje, jednom kad se usadi u glavu da su sve naucne teorije netacne i da je sve nastalo jer je Bog puko prstima, e onda se tesko vraca zdravorazumskom razmisljanju.

kako mogu da se spoje reči vera i nauka

Zavisno od tacke gledista...

Joj bre, Jovicicu. Umes biti konzerva.

Kao prvo, građansko nije ALTERANTIVA veronauci. Na građanskom učiš šta su ljudska prava, šta je demokratija, kako da napišeš CV, i tako neke manje ili više korisne i praktične stvarčice.

Veću glupost odavno nisam čuo pa čak i veroučitelji kažu ako nećete ovo idite tamo
a nauči se isto koliko i u jaslicama

Dusane, ako je tvoj profesor bio retardiran nisu svaciji, jebiga.

Jovičiću:

Lako rešimo, ukine se veronauka kao predmet ako je neizvodljivo da se sprovede u delo. Ako je nemoguće da je osnovci shvate, neka bude samo u srednjim školama.

Dalje, atmosfera u razredu - zamisli neki mali oće da bude budista, neki drugi musliman, neki treći konfučijanac... pa ih onda ostala djeca zajebavaju

Pa toga ne bi bilo da se ne nameće pravoslavlje kao jedina ispravna religija i da se ne krste deca nakon rodjenja dok ne umeju da misle svojom glavom.

li pak, svi hoće da budu pravoslavci... pa se onda bune i kažu vjeroučitelju," Daj ti nama pričaj o pravoslavlju čovječe kani se budizma i afričkih crnačkih religija..."

Jeste, a u geografiji da kažu 'Koji kurac učimo glavne gradove evropskih država, predaj ti nama Beograd, tačnije Sremčicu.'

Realno u njihovoj glavi bi nastao haos i oni:

1) ne bi ni jednu religiju konkretnu shvatili kako treba
2) ne bi se kod njih razvio nikakav duhovni život
3) vjerovatno bi uslijed tolike zbunjenosti odbacili bilo kakvu religiju, tj. sve što ima veze s religijiom bi shvatali površno, neozbiljno i a koncu u potpunosti odbacili.

Ovo je, što bi Englezi rekli, cop-out. Stvarno ne znam koja je odgovarajuća srpska reč. Možda "zajeb". Ili "moša". Ili "pokušaj argumenta koji u stvari nije ni A od argumenta i s toga ne treba obraćati mnogo pažnje na njega i tako mu davati kredibilitet".

Ako je nemoguće da je osnovci shvate, neka bude samo u srednjim školama.

E tako moze, izvodljivo je ali je religija preteska materija za prvake, od srednje pa udri, ako hoces, ako se daje od prvog razreda osnovne onda je pogresno, ne krsi se ustav jer je rec o izbornom predmetu, ali se ubija mogucnost religijskog opredeljenja, u prvom razredu deca ne znaju ni sta je veronauka ni sta je gradjansko, to obicno odaberu roditelji, a to vec moze biti nametanje.

Pufnice možda i nisu al to ne menja činjenicu da svakakve budale predaju taj izmišljeni predmet
Aj objasnite mi što ne odu kod popa ako ih interesuje veronauka a ne da se nameću predmeti bez potrebe
Nisam znao da je uvedeno i za osnovce sramota od malih nogu ispiraju mozak da sam ja roditelj zabranio bi detetu da ide na građansko i veronauku uzimaju deci vreme jer je njima prdnulo da propovedaju

Koliko sam ja skonto - religija, a naročito ozbiljnija teologija, je krajnje kompleksna stvar - i 90% djece u cijeloj osnovnoj školi ne nauči kako treba čak ni osnovne stvari vezane za hrišćanstvo.

Zamisli tek koliko bi znali da se to sve razvodni na 20-30 raznih religija. Na kraju bi samo znali nabrojati, i eventualo ono što i onako znaju iz opšte kulture.

A sto su ponovo uveli kog kurca veronauku?

Pitaj Đinđića pokojnog.

Koliko sam ja skonto - religija, a naročito ozbiljnija teologija, je krajnje kompleksna stvar - i 90% djece u cijeloj osnovnoj školi ne nauči kako treba čak ni osnovne stvari vezane za hrišćanstvo.

Zamisli tek koliko bi znali da se to sve razvodni na 20-30 raznih religija. Na kraju bi samo znali nabrojati, i eventualo ono što i onako znaju iz opšte kulture.

Koliko puta treba da pišem da bi ukapirao? Ako je preteško za klince nek se izbaci iz osnovnih i uvede samo u srednje škole. Ni astrofizika se ne predaje u predškolskom. Zašto su ubacili ako deca ne mogu da savladaju? Nije valjda da mi treba da učimo ministarstvo prosvete svom poslu i zakonodavno telo ustavu. A bre, jebem ti državu.

Ја се сећам да су нама хтели мучки да наметну да идемо на грађанско или на веронауку и рекли су да је обавезно (ваљда да би професори имали довољан фонд часова, чуо сам да су директори многих школа тако лагали). Из целе генерације, само ја и мој најбољи друг се нисмо примили на ту лаж и нисмо хтели да идемо ни на једно, ни на друго. На крају смо се сморили и кренули на веронауку, јер смо сконтали да је у учионици много топлије, него напољу. :)) А и професор веронауке је био скроз кул, малтене није била веронаука, већ причање о свему и свачему.

Али знам да није тако у свим школама. Тако је било у мојој гимназији, али знам да је у техничкој школи у мом граду био неки поп фанатик који је терао ученике да се крсте кад се зачује звољава црквених звона из оближње цркве. И није тачно да се подједнако изучавају све религије. Можда у малом броју школа. Углавном професори (најчешће попови) фурају православље као једину прихватљиву религију.

У сваком случају, губљење времена. Религија би требало да се проучава из предмета ФИЛОЗОФИЈА, а требало би да се уведе неки користан предмет, типа моделарство или сексуално образовање, или домаћинство, као у америчким школама.

Da ali ako se počne predavati tek u srednjoj školi onda je to svjesna odluka države da djeca treba do 15. godine da budu manje-više bezbožna.

A isto tako, ni u 4 godine srednje škole, OPET NE BI UKAPIRALI.

Kod nas se racunalo kao neopravdani, pa ti izracunaj fond casova u godini i eto godine vise.

Kod nas se racunalo kao neopravdani, pa ti izracunaj fond casova u godini i eto godine vise.

Нису имали право на то. Могли сте опуштено да их тужите.