Веронаука: Друштвени паразит или само стереотип

  1. Vi se malo raspitajte pa ćete vidjeti da svugdje na Zapadu itekako postoji vjerska nastava i to ne komparativna religija, nego ono što mi nazivamo vjeronauka. Negdje je to orgaizovano u okviru crkava, a negdje u okviru škola. Stvarno ne vidim šta je loše u tome da djeca imaju vjeronauku u školi ako to nije obavezan predmet. Ko neće da to uči ne mora. Ja nikog ne bi tjerao. Po meni ni vjeronauka ni građansko ne bi trebali biti obavezni, a kao što sam rekao trebalo bi i da može više verzija vjeronauke da se uči, ali sam protiv toga da se uče sve religije paralelno. To onda i nije vjeroauka, nego komparativna religija i uglavnom vodi u ateizam, htjeli mi to priznati ili ne.

  2. Pufnice, slažem se ja sa većinom stvari koje si na ovoj temi napisala. :)
    A ne znam ni kad smo se ovako nešto raspravljali debelo, ali nebitno. :))

  3. Ali rnrt, nametanje je, jebo mater. Nije u redu da se dete krsti i uvede u taj svet samo zato sto je rodjeno od roditelja pravoslavne vere. Jebes tradiciju. Nek odluci sta zeli da bude kad poraste.

    Krstenje je samo formalnost, ako 'oces mozes sa punih 18 da odes u dzamiju prsnes se dva puta vodom kazes da je Alah milostiv i musliman si...

  4. Vi se malo raspitajte pa ćete vidjeti da svugdje na Zapadu itekako postoji vjerska nastava i to ne komparativna religija, nego ono što mi nazivamo vjeronauka. Negdje je to orgaizovano u okviru crkava, a negdje u okviru škola. Stvarno ne vidim šta je loše u tome da djeca imaju vjeronauku u školi ako to nije obavezan predmet. Ko neće da to uči ne mora. Ja nikog ne bi tjerao. Po meni ni vjeronauka ni građansko ne bi trebali biti obavezni, a kao što sam rekao trebalo bi i da može više verzija vjeronauke da se uči, ali sam protiv toga da se uče sve religije paralelno. To onda i nije vjeroauka, nego komparativna religija i uglavnom vodi u ateizam, htjeli mi to priznati ili ne.

    Realno tako je ispiranje mozga. Koga zanima moze vrlo lako da se raspita o svemu. I super je fora to- bices pravi hriscanin ako ti se ne ostave druge opcije! Zato treba biti duduk za ostale religije, je li? Ma daj... Nadam se da trolujes.

    Rtrtrnnenn, ili kako ti je vec nick, zasto bismo imali i tu formalnost? Za koga to? Cemu? Nametanje zbog neke glupe tradicije? Budimo konzerve, jej!

  5. To onda i nije vjeroauka, nego komparativna religija i uglavnom vodi u ateizam, htjeli mi to priznati ili ne.

    Значи, свесно признајеш да штовише знаш о религији, то више капираш да је она пуна идиотизама, па на крају постанеш атеиста? :)

  6. Krstenje je samo formalnost, ako 'oces mozes sa punih 18 da odes u dzamiju prsnes se dva puta vodom kazes da je Alah milostiv i musliman si...

    Znači poenta je da popovi utole svoj sadizam dok slušaju kako beba plače

  7. Бљех, код мене у средњој је све то била зајебанција. Ови што су ишли на веронауку би само "опичили молитвицу" на почетку, а остатак часа би се гањали по ходницима и пушили у вецеу. Са друге стране, ја сам ишао на грађанско, где сам учио како је тоооотално кул бити упоран у животу или тако нешто, нисам сигуран, углавном сам гледао кроз прозор полуотворених уста. У сваком случају, гомила беспотребних којештарија.

    Неко рече "кадар је лош". Јесте, то је проблем. Била веронаука у питању или неки други предмет.

  8. Znači poenta je da popovi utole svoj sadizam dok slušaju kako beba plače

    Ah, dete place, nemojte ga roditi jer place pri rodjenju, ginekolozi su sadisti! Jesmo li mi sadisti jer sirimo vrstu koja place do odredjenog starosnog doba jer time iskazuje negodovanje ili zelju za necim?

  9. Значи, свесно признајеш да штовише знаш о религији, то више капираш да је она пуна идиотизама, па на крају постанеш атеиста?

    Mislim da ateisti znaju mnogo više o religiji nego vernici. Tako da, da. Što više znaš, to više kontaš koliko je to glupo.

  10. A rnrt, objasni nam onda sto taj plac toliko lozi popove zapravo?

  11. Значи, свесно признајеш да штовише знаш о религији, то више капираш да је она пуна идиотизама, па на крају постанеш атеиста? :)

    Ne radi se tu o znanju nego o zbunjenosti. Samo nabrajanje činjenica o svim mogućim religijama izaziva zbunjenost, a da pri tome nikakav duhovni život u djetetu nije ni počeo da se razvija. I po prirodi stvari, dijete da ne bi bilo zbunjeno, na kraju odbaci sve i postane ateista.

    Ne razvija se vjera samo kroz znanje, već i kroz duhovnost, religijski doživljaj itd.

    Osim toga, ko bi bio taj predavač koji bi djeci predavao komparativnu religiju? Po svoj prilici neki sociolog! A sociolozi su VRLO često ateisti. Na primjer kod mene u gimnaziji profesor filozofije je bio vjernik, a profesor sociologije zadrti ateista. Skoro militantan. Neko ko je ateista, a predaje djeci o religiji, skoro sigurno će uticati na njih da i oni budu ateisti.

  12. Jovicicu, priznaj da trolujes. Trol ti je za medalju, savrsen.

  13. Znači poenta je da popovi utole svoj sadizam dok slušaju kako beba plače

    I da uzmu pare. Krštenje se plaća, jelte.

    Mislim da ateisti znaju mnogo više o religiji nego vernici. Tako da, da. Što više znaš, to više kontaš koliko je to glupo.

    Tačno. Dobro, uglavnom tačno. :)

  14. Ja sam sa vjeronaukom završio.Da budem iskren boli me kurac za sledeće generacije.
    :jede kikiriki:

  15. Ah, dete place, nemojte ga roditi jer place pri rodjenju, ginekolozi su sadisti! Jesmo li mi sadisti jer sirimo vrstu koja place do odredjenog starosnog doba jer time iskazuje negodovanje ili zelju za necim?

    Roditi se mora valjda nisam siguran,ali mučiti dete zbog formalnosti kako si naveo je krajnje glupo
    EDIT i ovo što gambi kaže i genge su u pitanju

  16. Samo sto se neretko ateisti usudjuju i da saznaju nesto vise o drugim verama, a, sudeci makar po Jovicicu, vernici se ne usudjuju jer bi ih zle sile mamile u neveru;)

  17. Ja ne mogu više da odgovaram na Jovičićeve postove. Ne mogu brate. Stalno lik vrti jedno isto i nikako ne možeš da mu utupiš u glavu neke stvari. Takvi su svi zadrti, ekstremno verujući hrišćani. Eto čemu vodi veronauka. lolo

  18. Крштење није наметање религије ни најмање... Само постанеш хришћанин у том тренутку и ништа више. Шта је ту наметнуто?

    Цитирам:
    "Коначно сам отишао пре неки дан да се крстим са својих 24 године. Поп је ми је пришао и рекао ми је да му је уживање да крсти зрелог човека а не бебу која не зна ни шта јој се ради, ни шта "постаје" ни да ли је то оно што она жели".

    То је свештеник. И то је здраво ПАВЕРСЛАВНО размишљање.

  19. Ne radi se tu o znanju nego o zbunjenosti. Samo nabrajanje činjenica o svim mogućim religijama izaziva zbunjenost, a da pri tome nikakav duhovni život u djetetu nije ni počeo da se razvija. I po prirodi stvari, dijete da ne bi bilo zbunjeno, na kraju odbaci sve i postane ateista.

    Не видим зашто изазива збуњеност. Треба бити макар мало упућен у све.
    То је као кад би рекао да из енглеског треба учити само past simple, јер остала прошла времена изазивају збуњеност. :)
    Јовичићи, да не знам да си озбиљан човек, помислио бих да се зајебаваш. :)
    Као онај пут кад си говорио о сублиминалним порукама кад се Стервеј ту хевн пусти уназад. :))

  20. A rnrt, objasni nam onda sto taj plac toliko lozi popove zapravo?

    Ja nikad nisam cuo da plac lozi popove,najgori argument za zabranjivanje krstenja je "dete place" sto pisete o tome kad ni ne znate sta nekrstavanje znaci za hriscane, kad vec pisete o tome bar se uputite, i ja sam procitao sva nacela satanizma i pravila, proveo skoro dve nedelje citajuci ga i na kasicicu uzimao informacije pa tek onda diskutovao...

"Na jednom od omiljenih sajtova za duhovite, vukajlija.com, stanoviti „Ludi Cak" nedavno je napisao: Ultra, to je TV kanal za degenerisanje dece. Jedino što valja na njemu je emisija o automobilizmu „Top gir" koju vode Džeremi Klarkson, Ričard Hemond i Džejms Mej, trojica najvećih likova i hejtera na britanskoj televiziji posle Sajmona Kauela. Takođe, tu je i njihov „tamed racing driver" - The Stig..."

Press | 09. Decembar 2010.