Religija

1. Ljudovi ja imam samo ovo da kazem!
    Ja sam vernik i verujem u Boga ali nisam fanatik!U ckvu idem dva do tri puta godisnje!
    Ja smatram da ako verujem u Boga to mora biti iskreno,i kada se pomolim to mora biti iskreno i od srca!
    Takodje smatram da 10 bozjih zapovesti ne smeju da se prekrse ne radi toga sto ce te Bog kazniti,nego radi sebe i svoga dobra moras postovati deset zapovesti!
    Dobro trebas ciniti iskljucivo radi sebe i drugih i da bi se ti i drugi osecali lepo,a ne zato sto cete zbog toga Bog nagraditi.
    Smatram i da su svi postovi u svakoj religiji izmisljeni ne da bi mi velicali Boga i prinosili mu neke zrtve nego da bi sacuvali svoje zdravlje i zdravo se hranili u to doba godine kada se posti i kada su pravo cudo posna jela u to doba potrebna nasem organizmu.
    Dete kad se rodi radja se ni dobro ni lose,posle kucno vaspitanje,skola i ostali faktori oblikuju coveka i na osnovu toga mozemo zakljuciti da li je covek dobar ili los.
    Ateisti su samo ljudi koji ne veruju ni u sta,ali to ne znaci da su oni zlo i da su oni satanisti.Satanizam je neso sasvim drugo!
    Satanizam je ucenje koje ima za cilj da od coveka napravi zlo bice koje ce zlo ciniti ali i zlo primati.Satanisticke sekte takoreci uce coveka da bude destruktivan i samodestruktivan.
    To sto je neki covek dobar ne zavisi od vere,ali i to sto je covek los ne zavisi od nevere.Covek je onakav kakvim ga uce da bude!!!
    Ja verujem u oprostaj i verujem u onu izreku:"velicina coveka je u tome da li ume prastati"!Treba prastati,ali NE i zaboraviti zlo koje ti je naneto!
    Svesna sam da puno filozofiram i mozda cete hteti da se raspravljate sa mnom,mozda cete reci da sam sektasica,ali mene iskreno nije briga!
    Meni je cak i lepo sto imam ovako misljenje jer sam oslobodjena svega sto me koci!

2. sa većim delom se apsolutno slažem(iako nisam istog mišljenja), i nadam se da sada ostali mogu da vide da nisi mislio direktno na njih, već na ateizam kao pojavu.

imao sam osećaj da zastupaš ovakvu nekakvu teoriju i sada sam srećan pošto sam to i čuo.

nadam se da se slažeš da ovo što si rekao za hrišćanstvo u potpuno istoj meri se odnosi i na sve ostale religije.

bogobojažljivost je izuzetno bitna stavka u kontrolisanju ljudskog besa i naravi koja lako može da pošandrca.

problem je što iz godine u godinu, iz generacije u generaciju taj strah predstavlja nešto loše, nešto što nije kako treba. nije poenta božija kazna, božija kazna je samo slikovito prikazano: "nemoj to da radiš, to nije lepo, povredićeš druge i sebe".

žao mi je što sam i ja zatrovan ovim prokletim individualizmom i što nemam želju za bilo kakvom pripadanju religiji. opet, gajim duboko poštovanje prema ljudima koji daju sebe kako bi sprovodili "božije reči" u delo, samo što, nadam se da ti neće zasmetati, moj pogled na crkvu uopšte nema veze sa postojanjem bilo čega, već ima veze sa usađivanjem nekih osnovnih učenja i odžravanjem ravnoteže između uzdržanosti i pohlepe.

problem je što crkva dosta dugo ne menja ništa u učenju, a svet se vrtoglavo menja, tako da većina stvari koja je pila vodu pre 1000 godina više to ne radi. i svaki put kada je pokušala da reši problem, crkva je blago rešeno zasrala (pričam o ratovima, ne samo u srednjem veku već i sada, inkviziciji i ostalim sranjima).

3. Браво роки, за све од А до Ш! лепо је видети овако здрава схватања...

4. Hvala Surovi na razumevanju. Naravno da nisam govorio njima da su zli, ali oni su jednostavno tako zeleli da procitaju. I naravno da se slazem da su sve religije politizovane jer vladaju covekovim ocajanjem i saznanjem da je smrtan

5. Lija Vujak pogledaj ovu temu i poslednji post!Cestitam od srca!
    http://vukajlija.com/forum/teme/414

6. Vera je stvar izbora, Lijo. Nije stvar u Bogu ili ne-Bogu, stvar je u cistoj ljudskoj svesti.

7. nema na čemu, samo me je zanimalo šta imaš da kažeš, pošto me je mrzelo sve ono da čitam.

sada ako neko drugi ima nešto da kaže, mogao bi to i da uradi, ali bilo bi lepo ako to ne bi bilo u formi odgovora na lijin post, već sopstveno viđenje.

kada se svi izjasne, onda uporedite razlike u vašim izlaganjima i onda diskutujte, a ne ovako da se ne zna ko šta priča i ko šta zna i koo šta želi da kaže...

8. Bravo shiva i da dodam stvar je i u vaspitanju!:D

9. Сурови, прави си паладин :)

П.С. ја сам данас бацала коцкице за фрп... виздом ми испао 18, и уопште супер коцкице су ми испале, могу и да тепам, имаћете доброг клерика! :)

10. Jedan savet za tebe Lijace.Radi i pisi ono u cemu si jako dobar u stvari u cemu si najbolji!Evo ti si jedan od rekordera na Vukajliji,obaraj jos rekorda ispuni moju temu sa rekordima i fenomenima i dalje!Bodrim te da se idalje takmicis i obaras rekorde!ti si nas rekorder i sampion!Mani se onoga sto ti ne lezi!moj iskren savet!:D:D:D:D

11. Ај молим те немој да га бодриш, умало је оборио рекорд у вређању! :)
    Тандрљача би се наљутио :)

12. :)))
    wise one here we have, master Obi-Wan.

13. Naravno Shiva ja sam i rekao samoinicijativno, slobodnom voljom, meni su roditelji ateisti, nisu me oni upoznali ni sa bogom ni sa crkvom, vec unutrasnja potreba mene da verujem u dobrobit novozavetne ideje

14. Bas me briga dal ce da se ljuti il nece on je rekorder i tacka i moja tema se bavi rekordima i fenomenima!Kad se rekord obori ili se pojavi neki fenomen to mora da se pribelezi i tacka!

15. Pa Andjelka zasto ne bih bio i rekorder u broju komentara na forumima? :-)

16. nije nemoguce ako nastavim ovako

17. @ rockangel: onda nemoj da oftopikuješ ovde, nego to prijavljuj na svojoj temi. I TAČKA.
    :) :*

18. Ljubim i ja tebe Surovi(u obraz):*
    Morala sam nekako da skrenem diskusiju u drugom pravcu!:D

A ti Lijak ako zelis biti rekorder ili fenomen tj. oces samog sebe da prijavis dodji na moju temu i prijavi se tj. daj predlog i mi cemo glasati.Surovi je u pravu:D

19. Lijo, sve ja to podrzavam, ti si tako hteo, neko tako nece.
    A osecam da imam najmanje prava da pricam o hriscanstvu, ja koja se predstavljam sa nadimkom u vidu bozanstva hinduizma, a krstena sam po hriscanskoj crkvi, pa opet sebe ne smatram hriscankom i imam neke svoje poglede i shvatanja, ali necu sad o tome, bitno je da verujem u nesto. I smatram da je vera jako lepa stvar, ujedinjuje ljude, i treba verovati, ali opet, sve je stvar izbora i shvatanja.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.