Religija

1. Шива, понекад вера није ни ствар личног избора.

Ево мој пример. Пишем јер ме занима шта ће рећи Сурови као агностик, не знам колико ће се пронаћи. Могу да коментаришу и атеисти, и хришћани наравно. Коментар господина Вујака (пошто је Бог) ме не занима.

Ја сам агностик. Нисам агностик по својој жељи. Ја желим да верујем у Бога, звао се он Брама, Вишну, или како год, али ја уопште нисам у стању да верујем у тако нешто. Веровати значи прихватити као истинито, а ја не могу да прихватим као истинито нешто за шта немам доказе. Тако да нисам у стању да верујем... :(
    Пролазим кроз унутрашње борбе већ годинама. Немам душевни мир, депресивна сам већ годинама, преиспитујем се у себи од своје шесте године. Неко иде кроз живот у рај или пакао, ја верујем да идем у празно. Мислим да ништа не може да ужасне људско биће као Ништавило.
    Мој ћале је хришћанин, али само формално, крсти се за Божић и то је то. Моји исто не славе славу. Кева верује у "нешто, неку правду". Замисли дете од 5-6 година које пита мајку шта има после смрти и зашто мора да умре, а она му одговори како то мора, како нас после једноставно више нема, како треба да се помирим с тим и како ћемо сви да умремо. Нисам се помирила до дана данашњег.

2. Gospodžo, rasplakaćeš me. Najozbiljnije.

3. slazem se gospodzo.
    imam i ja slican problem i eto tako lutam da se pronadjem... i pokusavam da objasnim sebi i da nadjem logiku u necemu kako bih verovala, mada sve nekako natezem. dosad sam uspela da sebi razjasnim par stvari, ali i dalje se bunim... tako da znam kako ti je.

4. A evo kako je to neko pokusao da objasni:
    "- Postoji li Bog?
    - Ne.
    - Zasto?
    - Zato sto se to ne moze dokazat.
    - Zasto se ne moze dokazat?
    - Da bi se nesto dokazalo moras da koristis logiku, a ako postoji logika onda ne postoji Bog.
    - Zasto ne bi mogli postojat i Bog i logika?
    - Zbog toga sto logika nalaze da sve ima uzrok i posljedicu. Drugim rijecima, sve ima svoj uzrok. Ako sve ima svoj uzrok, onda je uzroka beskonacno. Posto se vjera u Boga zasniva na teoriji da je on pocetak svega i samim tim implicira da uzroka nema beskonacno onda je ona kontradiktorna sa logikom."

5. Gospodzo i Shiva imam jedan logican odgovor na vase dugogodisnje pitanje i smatram da cete me razumeti.
    Neka sila,mi je zovemo Bog,nam je udahnula zivot na Zemlji.Sve ima neki cilj!zasto bi kada covek umre otisao u nistavilo ili bilosta da umre zasto bi otislo u nistavilo???!!!Ako bi sve sto umre otislo u nistavilo onda to sto umre i kad umre nece biti svestan sebe i da je nakad postojao!!!Zasto bi uopste i ziveli,a da posle necemo biti svesni toga da smo nekad postojali.
    Eto zato se i pored Boga veruje u ono sto se zove DUSA.To je ono sto ostaje posle bioloske smrti.Dusa je takodje neka sila ili bioenrgija,a mozda i nas mozak za vreme zivota i funkcije stvara neko bioenergetsko polje,da ne bismo otisli u nistavilo posle smrti nego da bi imali neku bazu podataka o svom zivotu.Shvatas?

6. "Kroz strasan zrvanj smunje proslo je moje osana (pozdrav Hristu)" reka je Dostojevski. Molim te gospodzo izvini ako sam te uvredio i nemoj se ljutiti :-)

7. 2 Вујак: такав коментар ме не вређа наравно, изражаваш само своје веровање и то је ок. Али не желим да расправљам са тобом, немам живаца.

2 рокенџел: а што би све морало да има неког смисла?

2 Шива:
    Познато ми је то што причаш. На зиду собе дуго ми је стајало Artemis, огромним словима. Jер се јако проналазим у том архетипу. Лутам, да... интересовао ме је и хиндуизам, и будизам, и викани, и православље, о свему сам желела да сазнам нешто више и покушам да верујем, али ништа ми не држи воду довољно.

Отвори нам пвт :)

8. "Ја сам агностик. Нисам агностик по својој жељи. Ја желим да верујем у Бога, звао се он Брама, Вишну, или како год, али ја уопште нисам у стању да верујем у тако нешто. Веровати значи прихватити као истинито, а ја не могу да прихватим као истинито нешто за шта немам доказе. Тако да нисам у стању да верујем... :(
    Пролазим кроз унутрашње борбе већ годинама. Немам душевни мир, депресивна сам већ годинама, преиспитујем се у себи од своје шесте године. Неко иде кроз живот у рај или пакао, ја верујем да идем у празно. Мислим да ништа не може да ужасне људско биће као Ништавило."

uglavnom se i ja potpuno isto, najčešće osećam.
    Nije me nikada mučila sama smrt. Nikada je se nisam plašio. Mene nejviše užasava život, koji nisam u stanju da ispunim onako kako bih želeo, ili verovao da sam u stanju. Baš zbog toga odbacio sam svaku mogućnost necerovanja u bilo kakvog boga ili sile ili bilo čega kao moguće dok se ne uverim da je istina. isto tako odbacio sam i verovanje u isto dok sam ne osetim.

mnogi će reći: "za to ti nije potreban dokaz".
    hm... ne želim da živim u zabludi, moj je život samo jedan, i ja kao ja, u ovom ili bilo kom drugom obliku, u ovom vremenu sam samo jedan. nemam vremena da verujem u bilo šta do čega sam nisam došao i sam zaključio.

činjenica je da se 95% vernika okreće religiji tek kad je u nekom problemu, ili ih pogodi neka tragedija ili slično. ali tome vera i služi. da pruži utehu onima koji nisu u stanju da uteše sami sebe. ja nisam stigao do tog stadijuma i dalje. prvo ću potražiti utehu u drugim ljudima, pa onda u "institucijama".

ono što imam da kažem tebi gospodžo, je da ti u jednoj stvari nema pomoći. a to je večito nezadovoljstvo od postojanja nepoznatog.

Ništavilo je ono ka čemu nam se čini da oboje idemo, baš zato što smo stalno nezadovoljni odnosom onoga što radimo i onoga što mislimo da možemo da uradimo. ništavilo je zapravo samo prostorija koju treba da pokušavamo da napunimo. u zavisnosti koliko smo zadovoljni količinom koju smo napunili, tolioko ćemo biti zadovoljni. ako uspemo da stvari postavimo kako treba. što je relativno neizvodljivo :)

9. Ništavilo je ono ka čemu nam se čini da oboje idemo, baš zato što smo stalno nezadovoljni odnosom onoga što radimo i onoga što mislimo da možemo da uradimo. ništavilo je zapravo samo prostorija koju treba da pokušavamo da napunimo. u zavisnosti koliko smo zadovoljni količinom koju smo napunili, tolioko ćemo biti zadovoljni. ako uspemo da stvari postavimo kako treba. što je relativno neizvodljivo :)

Човече... ово је јебено генијално речено... је л смем да те исплагијам и ставим ово као мото кад објавим књигу? Посветићу је теби...

А можда бисмо могли и заједно да је пишемо...

10. ma bili vi bilokoje vere ili agnostici ili ateisti ja vas sve volim i gotova stvar!:D

11. ziveo govornik!
    surovi, kao da si iz mene vadio reci :)

12. 2 анђица:

е, ТО се зове добар хришћанин! :)
    <3

13. Mislis mene da ispalgijas ili na Surovog gospodzo????
    inace gospodzo i ti si ovo fino rekla moze i tako da se gleda!:D

14. :) plagijaj slobodno :) zajedničko pisanje knjige vodi ka svađi (barem me je do sada vodilo), radije bih da me obaveštavaš kako napreduješ, i šalješ radove da imam šta da čitam :))

15. Мислила сам на СуровЉЕВ цитат, некад ме распамећује... фасцинантно ми је како уме да ухвати своје мисли, волела бих да ја могу тако...

16. Supe pade mi kamen sa srca!Nmoj mene plagijati ko boga te molim ima da te prozovu za sektasa i da te spale na lomaci!:D:D:D:D

17. Lijo, zasto izbegavas da odgovoris na moj post???

18. Na nagovor prijatelja, moradoh da procitam kompletnu temu, pa je red i da ostavim komentar, a i lakse je dobiti sliku o toku rasprave ako sve odjednom sazvaces nego ako uzimas malo pomalo.

Kljucna recenica:
    "Ali ja ne mrzim ateizam, nema u meni prezrenja prema njemu niti gnusanja, vec jedino sazaljenja prema takvom odricanju covekoljubivih ideja hriscanstva. Ovde ne kritikujem ateizam kao odricanje postojanja Boga, vec ateizam koji odrice sve i nema vrednosti, a to je nihilizam."

I posle 15 stranica zucne diskusije ja i dalje ne znam kako ne vidite da se sav nesporazum sveo na cistu semantiku.

Kada Li kaze "hriscanin" vi citate "pop", dok on misli na nekog ko je prihvatio hriscansko ucenje o ljubavi i takva osoba po definiciji ne moze biti zla.

Kada Li kaze "ateista" on misli na "nihilistu koji nema vrednosti" jer lepo kaze tata Dostojevski da je onda sve dozvoljeno.

Kada Li kaze "hriscanstvo ne moze da bude zlo, za razliku od ateizma koji za to ima vece sanse" vi citate "ja sam ateista/agnostik, dakle on kaze da sam ja zao"!? Logicka greska? 1) onakvo hriscanstvo kako ga je Li definisao je sigurno dobro. 2) Ljudi koji u sebi nemaju tako ciste i jasne kodekse su prosto logicno kvarljviji. I to kazem ja kao zakleti agnostik! Moralni kodeks je mnogo fleksibilniji od Biblijskog, covek je uglavnom slab, sa premalo karaktera, tako da ako nema neka cvrsca pravila lako sklizne u dekadenciju.

Ali Li vam je i toliko dao, da je rekao ateizam ne znaci samo negiranje hriscanskog Boga nego negiranje svega i time znacajno suzio kategoriju (mada ja mislim da kompletni nihilizam prosto nije moguc, al to je tema za drugu diskusiju). Opet ste se prepoznali.

Ali Li vam je i toliko dao da nije rekao da su svi ateisti zli (cak i onako uski ateisti na kakve je on mislio) vec su samo podlozniji zlu. Opet ste se prepoznali i nekim perverznim silogizmom izvukli uvredu iz toga.

O tome da li je on u pravu ili nije se moze diskutovati. Cini mi se da Kantovo ucenje o moralu ima nekih zaprepascujucih slicnosti sa biblijskom dobrotom, tako da sigurno nije religija jedini put ka dobru, ali definitvno daje najjasnija pravila kako to dobro postici. Samo moras da zanemaris ono sto "znas" i da pocnes da "verujes". Meni je ta cena preskupa. Doduse za razliku od Lija ja se necu na forumskim raspravama iscudjavati vernicima koji ne zele da prihvate Kanta, kao sto se on cudi agnosticima koji ne zele da prihvate Hrista, i to je mozda jedina stvar koju bih mu zamerio u celoj raspravi.

Sve se pretvorilo u nekakav nesrecni "argumentum ad hominem". Umesto da ste lepo izdiskutovali o tome, vi ste se svi nasli uvredjeni necim sto i nije bilo upuceno vama, pa ste krenuli u kontra-napad i ode tema dodjavola. (iskreno ne znam ni kako je do sada prezivela). Toliko.

19. Ne slažem se. Iz više razloga.

"I posle 15 stranica zucne diskusije ja i dalje ne znam kako ne vidite da se sav nesporazum sveo na cistu semantiku.
    Kada Li kaze "hriscanin" vi citate "pop", dok on misli na nekog ko je prihvatio hriscansko ucenje o ljubavi i takva osoba po definiciji ne moze biti zla.
    Kada Li kaze "ateista" on misli na "nihilistu koji nema vrednosti" jer lepo kaze tata Dostojevski da je onda sve dozvoljeno."

To sam i ja rekla, problem je u semantici.
    Ako već želi da pravi sopstvene definicije opštepoznatih pojmova, mora da naglasi na šta misli.
    Zabole me da pogađam šta je on mislio.
    Ako kaže "hrišćanin", normalan čovek to čita kao "pripadnik hrišćanske vere". Nema Pa, ALi, i ILI! Ako već želi da ga shvatimo da je hrišćanin "čovek koji odslikava čovekoljubivu ideju", mora da naglasi da misli baš na to. Ne može da menja terminologiju.

I vidim da nisi čitao sve, definiciju, komentare i sve postove u vezi sa ovim. Da je samo rekao da su ateisti podložniji zlu, ni po jada. Govorio je da su zverski ljudi i ni u jednom trenutu nije pokazao ni trunku želje da se izvini.

Nisi pročitao komentare na definiciju, nisi pratio diskusiju od početka. Ne možeš pročitati samo poslednjih par strana i misliti da si pratio diskusiju od početka. Da ne pominjem kakvim se niskim i bednim udarcima služio, nabeđujući ljude da su rekli nešto što nisu. I sad je još ispao velikomučenik, a mi smo se "ostrvili" na njega. Ma idi... povraća mi se više.

20. Povraca se meni vise od svega toga ako cemo iskreno i planinarite mi uz k*c!!!
    El vidite da se Lijak povukao cim sam se ja ubacila juce!I cim se povukao znaci da je diskusija gotova!Ako ga budete pljuvali iza njegovih ledja i to javno e onda cete ga izazvati i opet cete se raspravljati sve dok se ne nadje neki POBESNELI MODERATOR da sve ovo zakljuca.
    Aman,nadjite neku drugu temu!
    Ja ih imam mnogo po pitanju religije i verujte uopste nisu skakljive i nece izazvati svadju.
    Ocete li da vam predlozim???

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.