Занимљиве чињенице о историји Срба

1. Valdemar НЕ ЛАААААААЖИИИИИ!!!

Лично сам ја уписао парцелу за највећу џамију у Јевропи и одобрио изградњу минарета. Ево и доказа:

http://www.qsl.net/yu1bbv/zbor_srs_2012/avala/v_planina_avala.jpg

2. Док је све мушко србско лило крвцу за домовину на косову пољу видите само како су се ти београђани луксузирали! СРБИЈА РАДИ БЕОГРАД СЕ ГРАДИ!!"14
    http://www.youtube.com/watch?v=QyV8hvUnUbw

3. - CRNOGORCI JERSTE LI VI SRBI?

- ZAVISI KO PITA HUEHUEHUEHUEHUE

4. Храбри Краљ Џофри Зависи и са које стране границе Србије их питаш! Фукара! (част српским изузецима!)

5. Ја код БГ-а не капирам такву конструкцију да си на две реке, а пола становништа је завучено у брда негде у пичке материне.

6. Трпимире, то је зато што свака птица своме јату лети.

7. ре ослобођења, дакле до 19 века, српско насеље је било на десној обали Саве, тамо где сад треба да буде Београд на води, хњо хњо хњо, јеврејско тамо где је сад Дорћол, а иначе су и живели ту до ЊЊ2, а Турци су до Кнеза Михајла сведени на Калемегдан и доњи град. Иначе у доба Деспота Стефана, Београд је био један од најбогатијих градова у Европи и најпрометнијих трговачких центара. ДС га је сазидао и од малог утврђења направио једну од најмодернијих тврђава. И наравно да је живео пун курац Срба ту. Мсм не ко сад, ал доста. И није било ГСП-а, а ни цигана оволико

Ео Грањчило, видиш како може да се лепо одговори без вређања, без тог да пишем глупости, дебилности, да сам блесав.. Примио си се на оно моје фак оф из спрдње и нећеш лепо да ми одоговориш ка чоек него прозиваш. Није то лепо са твоје стране.

Него гле ово. На ово моје

А јебо га ти, па ко је живео у Београду пре ослобођења него Турци,Цинцари и Јевреји, шта ту није јасно? Дал то не знаш!? Докле иде ваше незнање питам ја вас, вас добре људе и аутохоне Београђане већ 650 година..

Ти напишеш ово

Не тролуј, ово је већ дебилно што радиш. Ако у ово верујеш, молим те да ми кажеш, да не губим време. Ако је тако, теби помоћи нема. Незнање је једно, али такве тврдње би биле.... па... ух. Како да кажем, а да не добијем бан?

А паз сад.

Početkom 19. veka, pored Turaka i Srba, beogradsko stanovništvo su činili: Grci, Cincari, Jevreji, Jermeni, Arbanasi i Bugari. Beogradska čaršija je imala grčko-cincarski izgled. Trgovci su vodili međusobnu prepisku na grčkom jeziku, a njime su se služili i u poslovnim pregovorima sa stranim firmama u Evropi....Pojedine etničke zajednice su se, pri naseljavanju, grupisale u određenim krajevima grada, pa su tako Jevreji, Cincari i Grci većinom živeli na Dorćolu, a zapadnjaci na Vračaru....rema popisu iz 1856. godine, u Beogradu je bilo 280 jevrejskih porodica. ...

Јedan zapis Vuka Karadžića iz 1827. godine, svedoči da je u to vreme, među čaršijskim trgovcima, bilo više Grka nego Srba.Za razliku od Jevreja, oni nisu živeli zbijeno i izolovano. Uživali su velike povlastice. Uglavnom su se bavili novčanim obrtom i činili okosnicu varoške trgovine, a među njima je bilo i samoukih lekara. Glavna čaršija, u današnjoj Ulici kralja Petra u delu ka Sabornoj crkvi, imala je grčki izgled, sa mnogo „grosista“, velikih radnji i magacina.

Опет Вучко против Грањке. Вучко пио бунике.

O koloniji beogradskih Jermena, iz vremena kada se kroz istoriju smenjivala na ovom tlu austrijska i turska prevlast, govori prepiska jermenskih sveštenika. U Beogradu su imali svoje zasebno groblje i malu crkvu. Tri nadgrobne ploče na jermenskom jeziku iz 17. veka, pronađene na lokaciji današnjeg Zelenog venca (prenete na prostor Beogradske tvrđave), potvrđuju da su Jermeni od davnina živeli u Beogradu....Poslednji talas doseljavanja Jermena u Srbiju dogodio se u 20. veku, nakon genocida koji su nad njima Turci počinili između 1915. i 1920. godine.

И сад пази, по попису из 1889 године било је 44 иљаде Срба и 11 иљада странаца. А ја сам говорио о почетку 19-ог века док су ту још били Турци. Можеш мислити какав је однос био тада.

Оно што још више иде у прилог мојој тврдњи о старобеограЏанима је то што су се ти исти Јевреји, Цинцари па и Грци махом посрбљавали.

Posle 1900. godine, bilo je mnogo mešovitih brakova, pojedinaca koji su svom prezimenu, da bi ga posrbili, dodavali -ić (Avram Jovanović, David Anđelković), kao i onih koji su prelazili u pravoslavlje (Emil Klajn)

А сигурно се то дешавало и раније. Бранислав Нушић, Јован Стерија Поповић и мали милион других су управо то урадили. Па чак и Никола Пашић је чист Бугарин. Не терај ме да ти копипејстујем.

Ајд сад се лепо извини и ја ћу ти опростити што сам те тукао. Главни Архиваторе Грањка.

8. Scousere, ostavi Hadži-Granjkanijana na miru!

9. Нећу јер је посрбица, а такви су најгори!!1

Добро ај нећу више, ал то само због тебе и твој ауторитета који поседујеш. А и рече ми Ајакс да могу да добијем батине лоло

10. Laže Ajaks, nije ni sam došao po njih, pa ne zna.

11. Nemoj ni Ajaksa vređati, izvadi nož pa boc! Bar kako kaže...

12. Ево ти:

У БГ није било два и по Србина половине 19-ог века, евентуално неки Цинцар ил Јевреј. Да хоћу да кажем да сте ви, "београдски староседеоци" у ствари шљам.

И како хоћеш лепо да ти одговори на ове фекалије? Па јебо те, нема већег шљама од Срба који више не желе да буду Срби. Није се родио ни Турчин ни Хрват (чист, онај загребачки) ни Бугарин, ни Шиптар који је био одвратнији, гори и крволочнији од Србина који је престао да буде Србин преко ноћи и прогласио се за Црногорца, Хрвата, Бошњака, Албанца. Прост и најодвратнији пример је Мило Ђукадини, иначе Слобин човек број 1. у ЦГ. Е, то је архетип српског говнета које је постало Црногорац. Говно? Блага реч. Милоговно. И сви они бивши Срби који се сада куну у црноговнијанство и некаквог Мила заборављају Милове говоре о томе да смо један народ, да је он Србин, да се заједно боримо против Хрвата и Бошњака. Не. То је сада великосрпска пропаганда. И даље не капирам зашто та нова нација Црногораца мора да буде толико проклето агресивна и дебилно-кретенски настројена према Србима? Па, мајку му, пар пута сам добио батине од ЦГ милиције у Сутомору, подјебавали су ме и претили ми Никшићани, нисам имао воде и струје у тој дичној ЦГ, јео сам оне њихове лешеве од меса које они зову пљескавице, имао најгору услугу - али никада нисам дошао у Београд и Србију и јео говна како су Црногорци овакви и онакви, како су ми отели ово и оно, како су лош народ, како немају историју... А од њих само ужасе слушам о Србији и Србима. Е, то су по мени људска говна. Извини ако те то вређа, али ја сам доле сваког лета већ 30 година и знам шта причам.

И сад пази, по попису из 1889 године било је 44 иљаде Срба и 11 иљада странаца. А ја сам говорио о почетку 19-ог века док су ту још били Турци. Можеш мислити какав је однос био тада.

Однос Срба и Турака на почетку 19ог века није сигурно био 44/11, али су Срби били и тада били присутни сигурно у некој цифри од 20 хиљада. Дакле, оне фантазије о 2,5 Србина су просто само провокација усмерена на државног службеника Грањака. Добро, зајебавај ти мене, ко ми крив па се расправљам са нерастом.

Па чак је и Свети Сава био Бугарин! И Тесла! Мани се лупетања, живота ти. Наравно да ће Бугари да тврде да је Пашић био Бугарин. Исто покушавају да киданпују и Александра Невског, али никог није брига шта они раде. А Пашић је сигурно био одушевљен са том тврдњом, па је из захвалности својој матици Бугарској зауставио великосрпске топове да не сравне Софију са земљом. Значи, Пашко - Пашче бугарско! Тако ли те батко научија, да ви забадш нож с леђа? Куку леле!
    Спрдњу на страну, Бугари тврде да је Бугарче, Срби да је Србин, извори кажу да је могао бити и Шоп а и Влах. И шта сада? Кажем ти - све бивши Срби негирају Србе и њихову историју.

Ваљало би да знаш да су Турци углавном пуштали Јермене, Цинацаре и Јевреје да тргују по Османском царству. Србе су углавном пустошили и пљачкали, па су се наши трговци и знаменити људи селили у Угарску. Српски трговци су ваљали продукте мануфактуре преко Саве и Дунава. А сада и тамо неки бивши Срби хоће да буду нова војвођанерска нација, па ето имаш тамо својих истомишљеника.

Ајд сад се лепо извини и ја ћу ти опростити што сам те тукао. Главни Архиваторе Грањка.

Извињавам ти се што си Србин, што знаш у којој ти је цркви крштен прадеда који је главу оставио на Мојковцу, извињавам ти се за све написано у Горском Вјенцу, и што је онај краљ Никола писао некакве просрпске песмице и што је узео српску заставу. Свака твоја лупетоза је заиста био ударац на мозак и историју, али добро, прашта ти се јер си некада био Србин.

ПС. Нисам архиватор, већ катастарац.

13. Pocrnica gori od crnčina!

14. О Пашићу, са српске википедије.

Српски извори наводе неколико различитих теорија о географском пореклу Николе Пашића, углавном без дилеме о његовој српској националности. Постоје наводи да је његова породица пореклом из Рогачева, села у данашњој Македонији 6 , са подручја Старе Планине или највероватније са неког од подручја на територији данашње Србије или Бугарске које су насељавали Шопи 7 . Бугарски извори редовно наводе да је Пашић био Бугарин и са очеве и са мајчине стране, јер наводно му је мајка била Бугарка из Видина, а отац Бугарин из Габрова. Тек је мајчином преудајом за г. Пашића мали Никола био усвојен и добио своје садашње презиме. Тиме се објашњавају и његове родбинске везе и избеглиштво у Бугарску у једном периоду (1883 —1889). Постоје и извори који наводе Пашићево цинцарско 8 порекло из Рогачева у Македонији или Москопоља у Албанији.

Као што си приметио шамарам те углавном са српским изворима. Значи ко да се бијемо док су мени везане руке или да гледаш како ме туче Валдемар лоло

Сад бих ја требао да те питам која је разлика између народности и националности (везано горе за српску верзију његовог порекла) али из свега до сад реченог видим да немаш никакво предзнање о томе.

Пишем са посла, видећу да то касније одговорим на цео пост, мој посрбљени брате :)

15. Ko će sad da broji krvna zrnca, vi niste normalni, pa šta je bio Nušić, šta je bio Pavle Jurišić Šturm, šta je bio Danilo Kiš, šta je bio Vasko Popa, Đorđe Vajfert... itd.? Nisu baš imali mnogo srpskih krvnih zrnaca, ali su bili srpski.

16. Шта је био Дражен Петровић, шта је био Његош, шта је био Барак Обама? Оћемо сад толико да детаљишемо!? НИЈЕ ТО БИТНО, БИТНА ЈЕ ЉУБАФ МЕЂУ ЉУДИМА, КО СО ВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ

17. Владе, ја то и покушавам да објасним, сви они су били Срби по националности иако "нису имали баш много српских крвних зрнаца", као што сам кажеш али су изворно припадали другачијем етносу. И то је опште позната ствар, барем онима чије се знање из историје не завршава у 6-ом основне.

И зашто сам због те своје тврдње будала, зашто пишем дебилности, чему називање нерастом и какве везе то има са Милогорством?

Још само цитирам српске изворе. Како да будем блажи и попустљивији од овог, па ово је чојство на делу :)

Енеми, битна је љубав међу људима, а нарочито према људима који возе јапанска кола ЗАТО КУПИТЕ МИЦУБИШИ НАВАЛИ НАРОДЕ ЈОШ МАЛО ПА НЕСТАЛО

Едит

И ево још нешто за Грањку, пошто наставља да напада мене а не људе који пишу ове ствари које ја само цитирам и ништа више.

Др. Жељко Фајфрић - Историја Србије. Издато у Новом Саду 2012год.

Почетком 12века на Балкану стоје насупрот другој две српске области - Рашка и Зета. Обе су међусобно имале довољно различитости да би биле у сталним непријатељсвима а разлог је једноставан - превласт. Осим другачијег етничког састава и различите религије, Рашка и Зета су трпеле различите утицаје што се и те како осетило у културном погледу. Њихови међусобни односи били су само понекад складни, најчешће је стална нетрпељивост доводила до крвавих сукоба. Оно што им је било заједничко - ниједна објаст није била независна, већ су обе под страном влашћу

Крај цитата.

Иако овом непобитно реномираном аутору не смета чињеница да се те две, како он каже, српске области, међусобно боре за превласт и ако оне појединачно нису независне већ под страном влашћу (што је толико нелогично и контрадикторно ај ајде), видимо неке занимљиве детаље о етничком саставу, религији и култури.

Настави да учиш историју из Горског Вијенца и епских песама и слушај добро тату.

18. (везано горе за српску верзију његовог порекла)

Ево зашто пишеш глупости и будалаштине.
    Дакле и у самом википедијином тексту се помињу четири могућа порекла Пашића:
    1. Српско; 2. Шопско; 3. Бугарско; 4. Цинцарско.
    Али, ти као и сви бивши Срби који мрзе сами себе и све српско, од 4 понуђена избора аутоматски избацује српско порекло.
    Питање за тебе: да ли си икада седео са неким Шопом и причао о његовој нацији?

Иди корак даље - читај хрватску википедију. Е, ту су твоји ортаци по мишљењу о Србима.

Сад бих ја требао да те питам која је разлика између народности и националности али из свега до сад реченог видим да немаш никакво предзнање о томе.

Можеш да ме питаш шта хоћеш, али прво мораш да познајеш оно о чему хоћеш да причамо. Да ја питам тебе - јел би ти да ме питаш која је разлика између народности и нације у западном тумачењу ових термина, или у источном? Јер, требало би (не ТРЕБАО, то је неписмено) да знаш те ствари. А можда те занима разлика између термина народност и нација у оквиру балканских држава које су узеле немачки уместо француског модела нације (односно народа) и комунистички модел народности (одредница за националне мањине, јер је у то време било политички некоректно користити тај израз, па су тако Црногорци били народност, а никако народ, као и Македонци и Муслимани - са великим М.)
    Дакле, балавац, шта би ти мене да питаш? Изволи.

Као што примећујеш, шамараш ти себе својим незнањем, али нека.

И зашто сам због те своје тврдње будала, зашто пишем дебилности, чему називање нерастом и какве везе то има са Милогорством?

Као и сваки лажов, и ти изврћеш оно што је речено. Дакле, сво ово ``ордење`` које си добио није било за изношење мишљења о тумачењу термина ``Србин`` кроз историју народа који су овде живели, већ за претходне постове у којима децидно тврдиш да Срба у Београду на почетку 19. века није било више од 2,5 комада. Ако ти је део чојства да лажеш и клеветаш, уместо да кажеш људима зашто си покаран, онда у реду. У складу је са Милогорством.

Милогорство - мутација из десничарског Србина у левичарског антисрбина. Одликује их лицемерје, лоповлук, клеветање, лаж и агресија према матичном народу.

У средњем веку се генерално говорило о народима у смислу заједничког језика и културе (чак ни вера није била фактор разлике, видимо са Зетом, а после и Диоклитијом), а права подела се вршила само на основу владарских кућа. Састав народа којима су српски владари владали никако није могао бити чисто српски - то и није тема спора у овом разговору, већ твоје лупетање поменуто горе. У то доба, народ је био царски, односно краљевски или кнежевски. Тако и Душан има титулу Цара Срба, Арбанаса и Грка. А међу њима је сигурно била и гомила Бугара, Хрвата, Мађара.

Жељко је у много случајева контрадикторан - помиње две српске области које су у исто време и државе, а онда закључује да им је заједничко да су под страном влашћу - нема логике, али ти то лепо протумачи да никада нису биле државе. У историји владара Европе није било необично да се дешавају разне перверзије - од убистава по дворовима до читавог прогона својих поданика (читај Живот сељака у средњовековној Србији). По том односу Срби, као народ и његови владари нису били ништа у заостатку за Европом свога доба.

Жао ми је што је одговор оволико дугачак, али са питањима је као и са оном народном, поучном причом о будали која убаци камен у бунар - један је довољан да започне проблем, али је 100 њих потребно да га реше.

Ти буди безобразан и тиме само потврди да нема горих Срба од - бивших Срба.

ПС. Боље посрбљен Србин него поцрногорчен, покатоличен или потурчен.

19. Лимени, мени овај милоговнарски прогон Срба личи на прогон Јевреја - ево, пљуни ме, али са списка овог Соска од 7 побројаних људи, он је нашао 6 потенцијалних Јевреја. Ако човек није расиста, ја не знам шта је.

Ево и тест питање за Соска: Шта је по пореклу био Чарли Чаплин?

Иначе, потпуно се слажем и са тобом и са Соском - нису важна крвна зрнца, већ дела која су људи учинили за Србију и Србе. Зато ми не дозвољавамо да нам се отима Његош, да се преломи у некакву црногорску нацију која никада није постојала (де факто) све до пре пар година, јер је за српство учинио безгранично много. Ко зна, можда је и Његош био Јеврејин. Соско, шта кажеш?
    Ти великани су за нас Срби јер су имали српска имена, православну веру примљену у Српској Цркви, били владари српских држава или цркава, делили српску културу и простор. Ако то није довољно за дефинисање нечије националне припадности, него припадност неком племену из Куча или Рожаја, где још седе на поду и убијају нерођену женску децу, онда сам ја по националној припадности Београђанин.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.