Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Ovaj miki je bog da predloži čoveku nešto što nema veze s onim što se traži :D
Sad će proći sat vremena i predložiće mu w124 ili saab xd
Po čemu leba ti? Ja sam mu rekao šta mu je dobro od onoga što je on stavio i rekao mu šta da pogleda ako polovni nisu u dobrom stanju. Ja sam svestan toga da su ovi novi dosta slabiji.
kako je 15inca glomazno ako na njemu hoce da igra igrice i jebe se po fotosopu itd, ja ne bih za to nikad uzeo ispod
Rekao sam ako hoće da ga vuče stalno sa sobom. Ako će da mu stoji gajbi ne vidim što ne bi uzeo desktop. A na manji laptop uvek možeš da nakačiš HDMI
https://www.delfi.rs/knjige/104263_html5_css3_i_javascript_za_razvoj_veb_strana_knjiga_delfi_knjizare.html
https://www.delfi.rs/knjige/69907_html_i_css_knjiga_delfi_knjizare.html
Koju knjigu uzeti za početak učenja WordPress-a? Znači baš hocu štampanu knjigu da imam pa lagano da krenem od html-a, css-a i js-a, pa da pređem na neke kurseve WP-a koje imam na Udemy-u. Kontam da su i jedna i druga dobre za početak, ali mi treba stručan savet nekoga ko se ovim bavi.
Sto ce ti WP? Dosadan je. Kad naucis dobro js kreni React/Angular/Vue
Pa čisto malo nešto oko IT-a da naučim pošto imam slobodnog vremena koliko toliko, pa da probam neke sajtove male da radim neku kinticu da uzmem, ništa ozbiljno, nego onako radi reda malo da se zanimam. Šta je ovo R/A/V prvi put čujem za te nazive, a nešto ne kontam ovo što mi gugl piše, jer baš sam duduk, zato i hoću od html-a da krenem.
Zavisi koliko detaljno zelis da udjes u materiju WPa. U sustini u WordPressu mozes praviti po tudjim sablonima i temama sajtove, ili mozes sam da pravis svoju temu i gradis sajtove od nule. Za ovu prvu opciju ti sustinski ni ne treba bilo kakvo predznanje iz bilo cega, jer je WordPress sve maksimalno olaksao, bukvalno ti izgleda kao da vodis svoj blog ili nesto tako, nemas nekog kodiranja u sustini. S druge strane ako hoces da znas da pravis svoju temu od 0 onda tu trebas znati i HTML i CSS i PHP bar malo, jer se WordPress bazira na PHPu,
Sto se tice knjiga, nisam citao konkretno ni jednu od ove dve pa ne mogu bas da kazem koja je bolja, jer svaki cigo svoga konja hvali, u opisima obecavaju i jedna i druga, ali zavisi koliko su dobro sastavljene u praksi
Hoću neku sredinu, recimo da poznajem 30-40% materije za početak (jeste da to nije baš sredina, ali neki prosek za entuzijastu koji ne želi time profesionalno da se bavi). Znači želim da slobodno vreme upotrebim tako što ću učiti taj neki web dizajn da bih POKUŠAO da ponudim pravljenje tih blogova i sajtova od par stranica za neke sitne novce. Nešto bih radio od nule, ali bih opet dobrim delom koristio te teme i već gotove strukture ZA POČETAK. Ono što mi je najbitnije je da savladam osnovu kako treba, tj. da mogu savladati određeni problem koji mi se javi, da se ne hvatam za glavu i slično. Shodno tome, zanima me kojim redosledom krenuti.
Recimo cura se bavi kozmetikom, njoj bih za početak uradio neki osnovni sajt, naslovna sa slikama salona i opisom posla, pa recimo kartica sa cenovnikom, kartica sa opisom svih tretmana, kartica za kontakt i kartica koja povezuje sajt sa fejs/insta stranicom, da recimo u dnu svake kartice idu slike sa instagrama. Ja znam da to mogu za pola sata da naklikćem da izgleda okej, ali hoću da uđem u suštinu toga i da mogu neke stvari samostalno bez predodređenih tema i gadgeta da odradim.
html mozes uciti iz tih knjiga i lako ga mozes savladati za nedelju dana po par sati dnevno.
Dok za css ne znam koliko su te nase knjige merodavne u 2018oj.
Najbolje za pocetak da probas ovde:
https://www.codecademy.com/learn/learn-html
https://www.codecademy.com/learn/learn-css
jer imaju live editor i mozes odmah da primenis to sto ucis za razliku od knjige.
https://www.w3schools.com/html/html_elements.asp upravo ovo čitam, ali ću overiti i taj. Knjiga bi mi značila i zbog teorije i izraza, a takođe da mogu čitati "s papira" kad nisam za kompom.
HTML i CSS su ti dovoljni za neki minimalan sajt, bez foto galerije, kontakt forme i tako tih stvari nego osnovno, tekst, slike i linkovi itd. Za foto galeriju, neke malo slozenije animacije, efekte prelaze i sve ostalo sto cini sajt kompletnim ti trebaju Javascript i JQuery (to ti je u sustini isti kurac, Javascript ti je programski jezik a JQuery ti je aj da kazemo podvrsta, nacin kako da koristis Javascript mnoogo jednostavnije i lakse i u praksi se jako cesto koristi). To govorim inace van WordPressa da znas. Sto se samog WordPressa tice, mislim da ce ti HTML i CSS biti dovoljni za taj neki 30% nivo, jer ces moci da promjenis po koju boju na WP temi, ili pozadinu i tako te pizdarije. Medjutim za bilo kakvo vece mijenjanje WP teme ti treba PHP, jer su svi WordPress podaci na temi namjesteni da se mogu ukucati i namjestiti onako kako korisnik zeli, nista od podataka nije fiksirano i 'ugravirano' u kodu nego je sve bukvalno tema, a za to treba PHP
Znači u suštini prvo da prođem HTML i CSS, a zatim da se malo pozabavim i sa
1. PHP
2.JQ
3.JS,
taj neki redosled?
Da li ces prvo JS ili PHP je stvar licnog izbora, i zavisi na cemu vise zelis da se baziras, i jedan i drugi su jako opsirni i bas mnogo se moze sa njima. HTML i CSS su ti svakako prve dve stepenice bilo kakvog Web Developmenta. Ali ako ti je cilj da pretezno radis WordPress sajtove, ne moras detaljno PHP izucavati jer je, kao sto rekoh, opsiran i moze ti se ciniti previse komplikovan, a za WordPress se koristi samo mali dijelic, kad dodjes do toga mogu ti ja licno poslati neke linkove koji ti pokazuju kako da se koristi bas PHP za WP. Opet s druge strane, ako ces da pravis sajtove van WPa vise onda bolje kreni sa JS i JQ (i dalje nakon HTMLa i CSSa naravno).
jQuery preskoci, to je mrtva tehnologija.
1. html5
2. css3
3. js
Za početak znači samo hoću WP da savladam da mogu da pravim blogove/vizit karta sajtove i to je to, i da ih održavam potencijalnim ne preterano zahtevnim korisnicima i to je to. :D Onda znači html/css pa onda JS/JQ sledeći, da imam neki redosled zapisan, jer su mi ovi pojmovi i dalje malo španska sela.
Koristi se i dalje dosta jebiga, a i lakse mu je da udje u JS preko JQuery-ja, jer ce u njemu sa dve linije koda moci da uradi ono za sta bi mu trebalo 5 u cistom JSu.
Da, ova dva su ti prvi svakako, kazem ti sad da li ces prvo JS ili PHP je potpuno stvar licnog izbora. Svakako kad budes znao oba onda ces vec biti ozbiljan developer i mocices do jaja puno stvari da uradis (ako te uopste bude toliko interesovalo i budes istrajan). Za pocetak WPa mozes vec sad malo da eksperimentises, jer kao sto sam gore rekao, ne razlikuje se mnogo od vodjenja bloga ili tako necega, bas su sve pojednostavili da ti ni ne treba kodiranje a da moze ispasti dosta lijepo.
Inace samo opusteno, polako kreni da ulazis u materiju bez neke zurbe ili pritiska i vidjeces da nije nista toliko komplikovano u sustini, i da se jako lako pohvata. Preporucio bih jos za HTML i CSS da nadjes na YT kanal Daniela Nielsena, lik bas detaljno pokazuje od samih pocetaka, i jos ti pokaze nakon odredjenog broja lekcija kako da napravis komplet stranicu da izgleda dobro samo od onoga sta si do sad naucio.
Hvala obojici na pomoći, znači mi ovo dosta baš baš. Vodili smo ortak i ja neki muzički fanzin sajt pa se on bavio time, ali sve smo gotove teme koristili i to, pa sam onda tek ponekad ulazio u html kod preko blogspota ili tako nešto i onda sam samo mehanički kopirao od nekih Azijata gotove kodove kad ugrađujemo nešto novo na sajt (tipa odeljak za komentare itd), tako da sam se vrlo vrlo malo susretao sa time, ali opet vidim da nije nuklearna fizika i da samo treba strpljenja.
Nista, ako bude trebalo bilo sta samo pitaj
https://theta360.com/en/about/theta/v.html
Зна ли ко што овој камери или има искуства са њом?
Koju plocu da uzmem za procesor Ryzen 5 2600x? Budzet nek bude 15000, koja hiljada gore dole. Znam da ryzeni zahtevaju brz RAM (3000+ mHz). Savet?