IT Kutak - raznorazno pitanje

1. BTW, ko je na SBB-u od danas bi trebalo da dobije vece brzine za iste pare.

2. Ако може неко да ми дијагностикује проблем.

Имам проблема са паљењем десктоп рачунара. У почетку је само мало баговало, сад све више и више. Наиме, кад притиснем дугме, зачује се паљење, крену кулери да раде, али се искључи после пар секунди. Онда се САМ укључи поново, па се опет искључи (све то пре него што почне да ишчитава оне параметре из биоса на црном екрану). Е, у почетку се тако 3-4 пута палио и гасио сам од себе док се коначно не упали. Данас се, чини ми се, једно 15 пута тако гасио.

Малопре сам га угасио, био је угашен минут, па сам поново упалио, укључио се без проблема.

То ме некако доводи до закључка да се није можда сјебала она батерија на матичној? Пошто кад мало стоји угашен комп, брзо се после упали, а кад дуже стоји угашен, треба му сто година да се упали. Може ли то да буде? Или нешто друго?

3. Контам да је ЦМОС батеријица...Ништа те не кошта да је замениш... Уствари кошта.. 10 динара...

4. А где има да се купи? :)

5. То ти је обична батерија, попут оне за ручни сат... Имаш оне шит батерије лод Кинеза, али по мени ти је боље да узмеш неку мало квалитетнију па да ти траје... :)

6. Ja nikad nisam video rucni sat koji ima toliku bateriju.

7. лол написао сам да је ЦМОС батерија ПОПУТ оне за ручни сат, значи тај тип батерије, не постоје батерије специјално прављене за матичну плочу, јер је Џими питао

А где има да се купи? :)

...па ми некако делује да није знао да су то обичне батерије за сат... :)

8. CR2032 je oznaka, mozes i na pijaci da kupis, ali ne kinesku. Barem one Renata neka budu, ako nema nekih boljih.

9. Možeš, Đimi, vrlo lako da proveriš da li je baterija. Izvuci komp iz struje i ostavi ga par minuta, ako u biosu zaboravi datum i vreme istrošila se.

A to zajebavanje pri paljenju može da bude i do matične i do napajanja. Ono što možeš isto da pogledaš je da li na ploči ima nadutih elektrolita, to je čas posla.

10. Хвала, људеи.

11. Јел то значи да ради?

12. Сад ради, али није то било у питању, већ напајање. То сам заменио, уједно сам купио и нову графичку, пошто је стара била на самрти, као што рече Црнигрујан, било је не надутих, већ експлодиралих кондензатора на њој, право је чудо што је уопште функционисала. А из хит синка на процесору сам извукао тону прашине, буквално никакво хлађење није добијао. Прлиликом скидања био сам принуђен да обришем ону термалну пасту што иде између хит синка и процесора, пошто је била забагрела од прашине, тако да сад ради без ње. Да ли је то лоше, треба ли опет да нанесем пасту? И где се то купује? Не налазим по сајтовима радњи које продају рачунаре.

13. Обавезно пасту Џими. Имаш да је купиш у продавницама електро опреме и тако тих компјутерских ствари :)

14. Moras pastu da stavis. Nemam predstavu koliko kosta, nisam nikad kupovao.

15. Ja sam pre neki dan uzeo Cooler Masterovu pastu, 550 kinti je bila... Imas i jeftinije, ali kvalitet mi je bitniji od cene

16. Imaš u winwinu sasvim ok Spire pastu za 100 i nešto kinti, ionako ti ne treba za neke performanse. Nije ti ni preterano hitno, ovako očišćen a bez paste sigurno bolje hladi nego onako zapunjen i s okamenjenom pastom.

Nemoj samo da uzimaš silikonsku po radnjama elektronike, nije dobra za heavy duty.

17. Hteo bih da unapredim komp da moze da potera ove malo novije igre, posto su mu sve igre starije od 2008/09 prezahtevne (seckaju, koce, baguju ili komp uopste ne ispunjava minimalne zahteve za neke igre). Komp je od pre nekih 5-6 godina. Ne razumem se nesto preterano, pa ako mozete dajte neki savet, ko se razume. Tako da... Sta kupiti novo? Gde, kako? Je l' mi treba neko strucan da to obavi ili mogu sam? Koliko sve to kosta? Sta bi komp uopste trebao da ima da moze da potera ove nove stvari? Inace, nije mi previse bliska kompjuterska terminologija, molim vas budite strpljivi sa mnom. :D Hvala unapred! :)

18. Колико кинте планираш да даш за нову машину?

19. Nisam bas planirao skroz novu masinu, nego da unapredim postojecu. Ne mora da bude zver od masine, cisto da bude dovoljno dobar komp da mogu da se igraju nove stvari makar i na low grafici, samo da ne krene da se zagreva ko stoka i da krci posle 5 minuta...

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.