Prijava

Južni dio Bosne i Hercegovine se već neko vrijeme pokušava jezički odvojiti od srpskog iliti hrvatskog jezika, samim izgovorom, riječima, "bošnjačkim" piscima i sl. Ne bih ovu temu ni postavljala da se drugarica i ja nismo večeras raspravljale oko te teme. Njena priča je, ukratko, da oni imaju "pravo" da izmisle svoj jezik zato što već dugo vremena žive "ni tamo ni `vamo", Srbi vuku ka Srbiji, Hrvati ka hrvatskoj, bnla bla bla, a novokomponovani "bošnjaci" tvrde da su oni tu oduvjek i da Turci nemaju veze sa njima (osim što su iste vjere).

No moje pitanje glasi...
Da li po vama uopšte postoji osnova da se izmisli novi jezik, tj. bošnjački i da li bi to po vašem mišljenju uopšte moglo biti organizovano s`obzirom da svi pričamo isti jezik...?

No što no sam za to. Ako ništa drugo, ono će Balkan bit' poznat' po tome da je poluostrvo s više jezika no pojedini kontinenti.

месјо, стави ово у дефиницију, молим те. има ти дам 5 плуса некако :)

Ih, samo 5? :) Možda bi' i stavio u definiciju, ali ne znam šta još da dodam u nju, eto ti tebe pa upotrijebi to za definiciju ako 'oćeš. Ozbiljno.

Ma samo staviš Balkan- Poluostrvo sa više jezika nego pojedini kontinenti.

I gotovo. :D

Aj da te poslušam Selenijem.

Nećeš propasti. :D

koliko god nekima zvučalo pravedno ili nepravedno, ispravno ili neispravno, prirodno ili neprirodno ili pak normalno ili nenormalno, licemerno je jednoj državi na bilo koji način osporavati pravo na sopstveni jezik.

iako se svi razumemo i realno pričamo jedan isti jezik, malo bi agresivno bilo bilo šta drugo.

Ma, ok je to, ali mi opet nekako blesavo, i nekako glupavo to da se radi. Ne mora da se zove srpski, zovi ga kako hoces, moze i nemusti sto se mene tice, ali ovde su stvari i onako komplikovane, nema potrebe da ga dalje tupimo i da pravimo 50 jezika onde gde ih nema. A onda da me neko pita: "Razumes li ti hrvatski?", a ja kad mu kazem da razumem i hrvatski i bosanski, pa i makedonski pomalo, da me pita dodatno "aaaa, pa ti onda razumes i ruski i ostale slovenske, jel da? Vi se svi medjusobno raumete". I ne krivim ga. On nema irski jezik (ima, ali nije to engleski, kojim prica), amerikanac nema americki. Ne postoji australijanerski i novozelandjanski jezik. Zamisli kad bi cela juzna amerika imala svoje jezike: argentinski, urugvajski, peruanski... Covek bi svasta pomislio, a oni se svi medjusobno razumeju. sto? zato sto pricaju spanski. brazilci ne govore brazilskim nego portugalskim.
Ne moze se drzavi osporavati nikakvo pravo, moz da rade sta god im je volja sto se mene tice, ali ja svakim danom naucim poneki novi jezik, a knjigu ne otvaram, niti idem na casove. a to se valjda ne radi tako.
kapirate me valjda o cemu tupim ovde...

i kako to da svim ovim silnim drzavama ne pada na pamet da prave svoje jezike? a imaju pravo sto rece surovi. Ne vole ni Engleze ni Spance, ko sto Hrvati i Bosanci ne vole nas.
ja nemam odgovor

mislim da je glavna caka (barem kod ovih latinosa) činjenica da su španci/portugalci tuda prošli i ostavili nekakvu kulturu, a ovde kod nas nisu srbi vladali vec smo svi bili isti i nije jezik u tom nekom trenutku zajednistva bio srpski vec srpskohrvatski.

generalno ti si u pravu, ali lud narod ovde živi i u stanju smo da se svađamo i oko najčudnijih stvari, te je moja politika stoga da podržavam sve što neko pokušava da radi, a da ima pravo na to. Mislim, kada bih se bunio protiv toga ispalo bi kao da smatram da je njihov jezik srpski, ili pak sada nepostojeći srpskohrvatski, što možda i jeste, ali sticajem okolnosti zvuči pomalo čudno ili sa nekom nepostojećom zadnjom namerom prisvajanja nečega.

štagod, fora je da su stranci lepo skapirali kakvi smo retardi i za njih mi svi u regionu pričamo BHS što je i tačno :D

al' naravno uvek će se naći likova koji će pitati: "A zašto ne SBH? ili HBS?" i ne kapiraju koliko je to apsolutno nebitno...

Ja ću da ponovim. Gore sam lupio, a sad mi se svidja.
Da ga ipak nazovemo nemušti? Mislim da mu ime baš odgovara, s'obzirom ko priča taj jezik. I nema svadje više. A i lepše zvuči od VHS

realno :D vhs je toliko pase

Ja sam već odavno rekao koji bi bio najpravedniji naziv za ovaj naš jezik.
Centralnojužnoslovenski jezik, tako se ne bi prepirali ni oko toga da li je SBH, HBS, BSH, ili neka još kombinacija.

A đe je u tom BHSkom moj maternji - Crnogorski!?

Bio sam sarkastičan... Ali polako, polako... Pokrenuću inicijativu za otcepljenje Šumadije! Kad svi 'begaju' od Srbije, nešto sa tom Srbijom nije u redu... Neću da živim u maloj Srbiji, 'oću da živim u velikoj Šumadiji... ;)

Pošto ja živim u gradu gdje je bosanski jezik najrasprostranjeniji da napišem par riječi o ovome.
Bio sam jedini đak u svojoj osnovnoj (nakon rata)i srednjoj školi u čijem je svjedočanstvu pisalo srpski jezik. Bilo je dozvoljeno svim đacima da uzmu jezik koji hoće,dakle pored mene bilo je još par slučajeva sa hrvatkim jezikom,ostalo je sve bosanski-99%.
Bošnjački jezik ne postoji ni zvanično ni nezvanično to je posljedica toga da većina bošnjačkih intelektualaca negira srpstvo i hrvatstvo u BiH već pokušava istrajati na tome da smo svi iz BiH Bosanci/Hercegovci pravoslavne,katoličke i muslimanske vjeroispovjetsti. No bošnjački jezik definitivno ne postoji pomalo a može se koristiti samo u obliku ako na srpskom ili hrvatskom tako zovete bosanski (english-engleski,deutsch-njemački).
No zašto osporavati bosanski? Nema potrebe i nije fer jer između srpskog i hrvatskog jezika postoje sto puta veće sličnosti od razlika.Bosanski jezik se razlikuje i od hrvatskog i od srpskog na način kako se srpski i hrvatski razlikuju.Druga je stvar što se pokušava formirati politička razlika Srba i Hrvata,e pa zašto bi Bošnjaci onda morali govoriti srpskim ili hrvatskim kad Srbima ne pada na pamet svoj jezik nazivati hrvatskim ili Hrvati svoj srpskim?
Dakle politički sasvim korektno,jezički naravno da nije ali univerzalnost srpsko-hrvatskog jezika je bez riječi bio prihvaćen u BiH i Crnoj Gori.Srbi i Hrvati su rasturili srpsko-hrvatski i zbog čega su sada krivi Bošnjaci ili Crnogorci?
Južnoslovenski jezik bi bio najidealnije rješenje i siguran sam da bi se tome protivili samo srpski i hrvatski naučnici.

Bošnjaci nisu Turci,Turci su azijski narod turkmenistanskog porijekla,oniski,crni i danas ih u BiH nema ni 1000-2000.Bošnjaci su narod slovenskog i bogumilskog porijekla (oko procenta će do kraja svijeta biti svađa i rasprava) visoki,svijetli.Jedino što veže ova dva naroda je vjera.Naziv Muslimani u Bošnjaci su promijenili 1993 iz razloga što se ne može narod nazivati po vjerskoj pripadnosti jer svi muslimani svijeta nisu Muslimani iz Bosne (svi Jevreji svijeta su jevreji po nacionalnosti)...

Mnogo buke, ni oko čega!
Ja i dalje 'oću svoj maternji jezik! I da se ta nakarada od jezika zove CHBS
Da bi se kasnije dodavali znaci za Vojvođanski, Šumadijski, Beogradski, Timočki, Pirotski, Leskovački, Vranjanski, Surdulički, Prokupački, Užički, Raški...
Jeste da će malo biti komplikovano zbog redosleda, ali ne mari, povešćemo građanski rat, pa ćemo videti čije će slovo biti prvo...

"Bošnjaci su narod slovenskog i bogumilskog porijekla (oko procenta će do kraja svijeta biti svađa i rasprava) visoki,svijetli.Jedino što veže ova dva naroda je vjera."
hehehe... Sve sami Svedjani po bosni. Ti se to zezas?
Bogumili nisu bili narod, nego hriscanska sekta, o kojoj se danas zna otprilike isto koliko i o atlantidi, pa zato svaka dileja koja hoce oko sebe da okupi besnu rulju, moze da lupa da vuce poreklo od njih. Otprilike kao sto su radili sa Gotima.
Nemam nista protiv da neko izmislja nove nacije i jezike, na kraju krajeva, svaka nacija je morala jednom da nastane, al me nervira kad onda uzmu da prepravljaju celu istoriju zato sto bas nije po njihovom ukusu. Sto lepo ne kazu - jbg, oduvek smo imali neke nesuglasice sa vama, jeste da nas vezuje zajednicko poreklo, al jednostavno ne mozemo vise na vas da gledamo kao na sunarodnike, od sada cemo biti poseban narod, zvacemo se tako i tako, i kraj price. Meni je to sasvim fer i korektno, al nekome izgleda nije dovoljno.

Danas citam u novinama da bosanci iz Sandzaka hoce da OBAVEZNI jezik u skolama bude bosanski jezik i knjizevnost.
To je po meni idiotizam nad idiotizmima, zar nas jebo te, niko ne razumje kad pricamo ili pisemo, vec moraju izmisljati novi jezik...