Prijava

Kakav rat crni, dobiju bruh kad uvate koplje u ruke...jedenje govana

Kakav rat crni, dobiju bruh kad uvate koplje u ruke...jedenje govana

Ahahahahahhaahh!

U odsjaju Lune na štitovima gledaju svoja već ogrubela lica i ne traže toplinu onoga što bi neko nazvao domom...

Volim i ja Miroslava Antica Disa

ne kontam u čemu je zadovoljstvo trolovati po ovakvim temama marcipan?

Amazonke i nisu toliko fikcija. Posle trojanskog rata spominju se u Atini gde ih je Tezej pobedio. Tako da cela ta priča oko amazonki možda jeste priča o nekom nomadskom plemenu u kom su i žene ratovale (takvih plemena ima koliko oćeš...Skiti i Sarmati najpoznatiji) koje je upalo u Grčku (kao i Dorci pre njih) al su bili poraženi. Možete misliti kako su se Grci osećali kad su videli žene kako ratuju sa svojim muškarcima, to je za njih bilo nešto sasvim novo i onda su morali malo da preteraju. :D I sa obe sise možeš sasvim dobro koristiti luk.

ne kontam u čemu je zadovoljstvo trolovati po ovakvim temama marcipan?

Nikako, ali baš nikako nisam trolovala. Imala sam želju da doprinesem temi, a ništa tačnije nisam mogla reći.

kolko se ja sećam svog starogrčkog i (h)ο mην je naziv za mesec...ako menjamo men, medos u genitivi....artemidos (srbi su većinu grčkih reči preveli u genitivu) eto ga...u korenu artemidinog imena je mesec.

Grčki bogovi nisu direktori firme pa da se tačno zna koji šta radi. Artemida je negde poštovana kao boginja lova, u Maloj Aziji gde je bila jako poštovana bila je i boginja zemljotresa, prirode, Meseca i sl.

trolovala si na jednoj temi pre! verovatno sam pomešao jer imam gomilu tabova. al trol si! xD

A negde sam čitao da su se u prvobitnoj hrišćanskoj demonologiji, naravno, u Grčkoj, likovi Artemide i Persefone spojili u jedan lik gospodarice tame. Isto kao što je jedno vreme Zevs bio sinonim za Satanu.

mislim da su Amazonke u stvari matrijarhalno društvo Grčke pre dolaska indoevropljana i da Tezejeva borba protiv njih oslikava borbu patrijarhalnog društva za dominaciju. Religija neindoevropskih naroda je poznata po jakom ženskom principu...poštuje se mesec, žene su vrhovne sveštenice, mesec traje 28 dana, ritualno žrtvovanje muškaraca i sl. a Grčka religija posle toga postaje muška, sa Zevsom kao vrhovnim bogom...mnogi mitovi oslikavaju baš ovu borbu, kada Apolon ubija Pitijsku zmiju, kada Persej ubija Meduzu :ponovo se javlja motiv zmije: bla, bla..:D

Ja mislim da to nije jebano kako treba.

Ja mislim da to nije jebano kako treba.

лолололо +456754