Da li opadaju kriterijumi u prosveti?

1. Ali izjave klinaca za Politiku su nenadmasive.Sat i 45 minuta je trebalo nekim dvema curkama,koje su medju prvima izasle,da urade ono.Sat i 45.ZA ONO.Da ne verujes da nekom treba vise od sat vremena,a i to je mnogo,sa sve proverama,da zavrsi.Srecom pa su fakulteti i dalje rigorozni,pa ce sve to da saseku u korenu.Ali dokle ce i to da traje?

2. Danas prosečan srednjoškolac ne ume da deli decimalne brojeve. Odavno prosečan inženjer ne zna vrste reči! Lekar, pravnici ili ekonomisti nisu ništa bolji! Deca čitaju vrlo malo, uglavnom tinejdžerske časopise, za koje tekstove pišu autori slične zrelosti. Dobro, pročitaju nešto i na sajtovima, to je tek leglo nepismenosti. I kad nešto ispravno zaključi, prosečan učenik ne ume da izrazi misao. I u moje vreme je bilo lošijih predavača ali su makar imali profesorski nastup. Danas decu uče uglavnom ljudi siromašnog znanja, stručnog i opšteg. Čemu mogu da ih nauče? I slažem se da nikada ni jedna vlast nije volela pametnije od sebe. Jedino ih u nekim zemljama ne sputavaju. Bar ne previše.

3. Deca čitaju vrlo malo, uglavnom tinejdžerske časopise, za koje tekstove pišu autori slične zrelosti. Dobro, pročitaju nešto i na sajtovima, to je tek leglo nepismenosti.

То је суштина. Неће омладина далеко, пази шта говорим.

4. Čitala sam negde da je sprovedeno neko istraživanje među studentima 5. godine medicine i da su im postavljena neka osnovna pitanja, tipa koja je najveća žlezda u organizmu, i oni nisu znali... A bukvalno su pitanja bila na nivou gradiva biologije iz srednje škole...

5. to je bar lako, najveća je nadbubrežna

6. Pa prošlogodišnji test, onaj koji sam ja radila, bio je dosta teži. Bar tako mislim.

7. Можда из српског није било ништа из граматике и књижевности, али боље да је било. Са тиме си сигуран на чему си, овако смо добили неке непознате задатке који и нису били толико тешки, али погрешиш један пример од целе табеле и не признају ти ништа. Толико глупости су ставили у збирке. Основни ниво може буквално и највећи идиот да уради, а већину задатака са напредног нивоа нико није знао.

8. Pogledao sam i ovaj test iz srpskog. Deluje teže od matematike (lakše ni ne može) ali opet mi je nebulozan. Koja je svrha (poslednje pitanje) da ti pročitaš odlomak iz nekog dela ("Balkanski špijun" u ovom slučaju) i da zaokružiš da li su glavni likovi nervozni,besni, ogorčeni, smoreni...Prvo to nema nikakav podsticaj na čitanje lektire a drugo jok i nisu klinci učili odgovore napamet, nego su svaki put čitali dijalog kad su se preslišavali.

9. Мене блам, ја јуче био докон и радио напамет овај тест. Одрадих га за 10 минута. Ово је за дебиле, а не за децу. Страшно. И ово не сматрам тестом из математике, него тестом интелигенције. Оно је смешно. Не би смело више од 20 минута да се ради, ако хоће већ да буду макар мало објективни. Јеботе, па можеш на прсте да рачунаш све оне задатке. Туга.

38,44 boda za dalje školovanje

Фак јеа, бољи сам од тебе, ја из гимназије, са пм смера вучем 38,58 бодова. :) :)

10. Znači, imali su zbirke za ovo? I opet su neki uradili samo 4, 5 tačnih odgovora... Stvarno ne mogu da verujem da je ovo prijemni za srednju...

11. Колико сам ја чуо 10 задатака је из збирке, 5 је исто као из збирке, само промењени бројеви и 5 бису знали шта ће да буде. Све у свему, опет је дебилизам.

12. Е али мени је онај десети задатак једноставно ненадјебив. :) Умро сам кад сам прочитао оно. :)

13. Али стварно. Могли су уместо оноликог текста да ставе само "препиши". :) Е одо ја дучим, радим ипак нешто озбиљнији тест од овог, сад у понедељак. :)

14. Nisam čitao ove teme iznad i sve te kojekakve kurce, ali ja mislim jednostavno da smo mi prepametni, postajemo Tesle.
    Ozbiljno sada, vjerovatno je to ono sada smo iole pametniji nego pre 2-3-4-5-45-68 godina, i kada pogledaš test skapiraš da je veoma lagan, a onda kada si ga radio bio je vjerovatno nešto slično i isto samo što si bio tada tupson i bio je težak. Po meni se tu nije ništa strašno promjenilo, možda neke nijanse ali tu je to.

15. Није матори, сто посто ти кажем. Ја сам конкретно имао сличност троуглова, пирамиде у призми, купе, лопте глупости, геометрија, где треба доста да се доказује и тако то, затим сложеније изразе и једначине, значи доста озбиљнији тест, иако је био и тај пичкин дим, али ово је вређање интелигенције, ово ти причам за математику, ни један задатак није био проста примена формуле. Српски - имао сам акценте, тежу граматику, а сада се све своди на прочитај текст, ако те не мрзи и нађи одговор. Јебеш то.

Успут, кад сам уписивао средњу имао сам 101 бод. 60 школа, 40 пријемни, 1 - трећи у Србији из информатике. И тако то. Значи, не тврдим безвезе да је пре био тежи тест, него су то чињенице, овде је 90% задатака на нивоу другог основне, јер се тада ради множење и дељење бројева до 100 и они који нису у првом научили да читају, тада колико толико науче.

16. Јуче питам неке у мом крају да ли знају српску абецеду...А они ме гледају у фазону као да сам их питао да ми наброје најистакнутије ликовне уметнике предратног Алжира..

Дакле, кладим се да већина и дан данас не зна нашу абецеду, коју сам учио у 2. основне.

http://pravopis.tripod.com/abeceda.html

17. Сад имам 32 год, а тестове за упис у средњу сам радио пре више од 15 година, и оно тада и ово сада не може да се пореди.

Сада сам професор, и био сам супервизор на завршним испитима из српског и математике и имао сам прилику да мало погледам задатке док их деца раде. Оно је смешно. Са тиме су се сложиле и остале моје колеге професори, задаци су јако лаки.

Српски нисам гледао нешто много, али математика је... смешна.

Све то има своје, зашто нам је тако како јесте, али то је много шира тема.

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.