Ko je grešniji, vernici ili sveštenici?

1. Licno svojim ocima sam video utoku kod svestenika....po meni su oni podjednaki lopovi kao i politicari...Svestenik u mome kraju kada osvestava vodicu ako nemas para kod sebe upise te u knjigu i kasnije proziva u crkvi...

2. Свештенство је и смишљено како би се профитирало на богобојажљивој маси.
    Не постоје званична религија и секте- постоје они који више или мање профитирају.

3. Не постоје званична религија и секте- постоје они који више или мање профитирају.

Ne možeš tako da gledaš, šta ćemo sa sajentologijom? Koliko oni profitiraju, a nisu neka velika zvanična religija kako si ti to rekao, nego "sekta"...

4. Па то и кажем- баш зато, по мом мишљењу, не постоји подела на званичне религије и секте, већ на оне који више или мање профитирају. Шта ти овде није јасно?

5. Jankoviću mnogo "pričaš" da se tako kulturno izrazim. Dobro prouči šta je sveštenstvo pa posle komentariši. Kao što sam napomenula, sveštenik je tu da približi narod Bogu a to što su POJEDINI sveštenici tu da bi profitirali e to je već druga priča.
    A većina našeg naroda je stoka koja jedno priča a drugo radi. Kao poštuje veru a ovamo psuje Boga i bije sveštenike čast izuzetcima koji duboko veruju i poštuju svoju veru.

6. Mislio sam da hoćeš da poistovetiš verske organizacije koje okupljaju mnogo ljudi sa organizacijama koje mnogo profitiraju, a sekte sa siromašnim ogranizacijama, pa sam hteo da ukažem da nije baš tako...

7. Jankoviću proširi vidike malo. Nemoj tapkati na jednom mestu.

8. Vučice, nemoj sa tim oči otčiotvaračkim stavom.

Ja vjerujem u Sigmara jer njegovi sveštenici su barabe, skoro ko Krajišnici.
    http://images.quickblogcast.com/1/2/2/6/6/174281-166221/sigmar_avatar.jpg

Ali trebaju oni još međeda ubiti i koridora probiti da dostignu taj nivo.

9. СИГМАР ХЕЛДЕНХАМЕР! TOO!

10. sveštenik je tu da približi narod Bogu

Ако неко жели да се приближи богу (било ком богу, то је ионако човекова творевина) он ће сам то учинити и сам ће следити тај идеал. Ако неко неће, немој измишљати приче да би и њега окренуо на ''праву'' страну. Пусти га, нек буде скрнав, нек бар толико буде свој, кад већ није могао да бира где ће да се роди.

Jankoviću proširi vidike malo. Nemoj tapkati na jednom mestu.

Од силног ширења видика ми пуцају зенице.
    Е, баш хоћу да тапкам у једном месту, што ти кажеш. Јер, ја имам своје мишљење.
    Не кривим Цркву, не кривим свештенство (и они су људи, снашли се, јебига), али, богами, кривим оне који имају мозак и који су свесни да имају мозак, а не користе га нимало нити имају намеру да мућну њиме.

11. @YouCantHandleTheTrut ahahaahahahhaah

12. Ако неко жели да се приближи богу (било ком богу, то је ионако човекова творевина) он ће сам то учинити и сам ће следити тај идеал. Ако неко неће, немој измишљати приче да би и њега окренуо на ''праву'' страну. Пусти га, нек буде скрнав, нек бар толико буде свој, кад већ није могао да бира где ће да се роди.

Tu jesi delimično u pravu. Ako neko hoće da se približi Bogu onda se javi svešteniku da mu pomogne i posavetuje. Zato sam rekla daje sveštenik je tu da približi narod Bogu.
    A ti i dalje ostani neinformisan što se mene tiče, to je tvoja stvar. Samo se pitam šta ćeš reći svojoj deci kada te pitaju o sveštenstvu, crkvi i Bogu i zbog čega je sve tako. Da li ćeš im svojim izjavama vezati oči i turati im svoje priče i svoja shvatanja zbog svoje neinformisanosti.

13. Samo se pitam šta ćeš reći svojoj deci kada te pitaju o sveštenstvu, crkvi i Bogu i zbog čega je sve tako. Da li ćeš im svojim izjavama vezati oči i turati im svoje priče i svoja shvatanja zbog svoje neinformisanosti.

Морам ово да те питам: шта те боли курац како ћу ја своју децу да васпитавам?
    Али, ипак, удостојићу те одговора:
    Даћу својој деци да читају. Да читају, што више и што разноврсније. Ако им нешто не буде јасно, нек питају. И потпуно имају право да за те ствари изграде своје мишљење независно од мог.
    И да, ја сам много више информисан него што мислиш. Само што ти се не допада моје мишљење. Да си рекла да је тако, у реду. Али, ти покушаваш да ме натераш да сам за себе помислим да сам неинформисан. Нећеш, колега.

14. Лепо је то Стаљин све масакрирао. Ти 'ш мени 50 евра да узмеш на ћирибу-ћириба! Мршћи у гулаг!

15. Грех је тешко дефинисати, па самим тим и грешнике. Грех представља свако одступање од Бога (љубави, доброте, врлине, исправности) што се зове - блудничење (израз је црквенословенски и значи ``лутати (погрешним путевима)`` ).

Ко је већи грешник? Међу првима - ЈА. Јер хришћанин се бави исправљањем себе, а лицемер исправљањем других.

Ако би гледали генерално (у математички и социолошки климавом појму статистика) Срби нису црквени људи (не посећују цркве) а нису ни побожни (не поштују Божје заповести, а неки их чак ни не знају све). Осим тога немају довољно храмова (можда имамо капацитет за свега 15% популације), цркве су мале, недовољно посећене и народ у њих не улаже довољно новац, рад и време. Оно и што уложе, Срби не контролишу где средства иду, па тако имамо случај да Храм Св. Саве још није готово, а Руси су Храм Христа Спаса подигли из пепела за свега пар година. Имамо и случај Ђурђевих Ступова који и данас данас нису готови, а велике су паре дате. Хиландар се још увек развлачи и гради као да је у питању Кеопсова пирамида или Велики кинески Зид.

Срби немају добар однос према Цркви нити према свештеницима, који су исто тако Срби и имају исто лош однос према Цркви, народу и другим свештеницима - колегама по кадионици. Грех узајамног не помагања, занемаривања и осуђивања се најбоље огледа у празним црквама и недовољно изграђеној мрежи црквених институција које брину о православним Србима. У Србији постоји свега пар црквених институција за смештај малишана, обданишта и катихетичких школа за вернике. СПЦ за разлику од Католичке цркве, нема ниједну своју болницу, средњу школу (осим Богословије), породилиште итд. Постоје изузетци у виду манастира који раде и као болнице и смештај за децу и одрасле ометене у развоју, и понеки за лечење наркомана. Разлог лежи у неактивности свештенства и верника који не улажу довољно напора, воље и новца у изградњу институција које помажу верницима у свакодневним животним проблемима. СПЦ и православни Срби недовољно учествују у државним активностима, не помажу државу довољно и не предузимају све кораке као грађани, да дају свој допринос.

Тренутно се у СПЦ као и у Србији, сви користе безвлашћем и нередом, те се спроводи сопствена воља - литургије се крате, преправљају, крше се Васељенски Сабори, канони, црквени Устав (да, драги Срби, постоји и тако нешто, само ако се мало човек образује научи свашта), чак се крши и Устав РС. Ове грехе и кривична дела чине и верници и свештеници. Мало је непримерено делити свештенике и вернике, јер и свештеници су верници, а и верници су свештеници, јер верници саучествују у свештеним радњама. Да није верника, не би било ни свештених служби ни свештеника.

Срби морају да науче да поштују своју веру и Цркву, да држе до себе и своје вере, да контролишу рад свештеника, Цркве, да прате куда одлази новац који дају, да ли се подижу вртићи, домови за децу без родитеља, купују инкубатори, или свештеници граде себи палате и купују прескупа кола. Да би досегли тај ниво, Срби, верници (новокомпоновани и старокомпоновани - исто је) морају напре себе исправљати и дати свој највећи допринос - бити пример какав треба бити, а да се при томе не намећу празним и свечаним млатарањем рукама сваки пут када прођу поред неке цркве или када чују нешто везано за веру.

Патријарх Павле је рекао да је највећи допринос који можемо дати Цркви и Србији да ми будемо здрави чланови друштва и Цркве. Док тражимо кривце, исправни људи остају сами у настојању да ураде нешто добро. Знак је рђавог и слабог карактера кривити другог, док је знак дивовске снаге и јунаштва смирено се трудити да буде боље и исправљати себе.

Црни Сизифе, колики коментар!
    Ћути, Чаславе, требао сам ово бацити на другу тему или неки блог.
    Панагије ми, требао си.
    Е, идем да попијем лекове.

16. Мирославе, срећа је па Срби воле да читају, иначе би само прескочили овај твој коментар. А има и оних који имају капацитет само за изреке и кратке стрипове типа Хогар Страшни.

Нисам ја Мирослав, ја сам Сизиф.

Па, куде је Мирослав?

Ено га са Хафизом игра се чораве баке.

17. Др Јанковић Сизиф овде. Мирослав је отишао на пољанче. То што ти мислиш да нема подела на цркве и секте јесте показатељ твог мишљења. Информисан јеси, али баш као што си рекао да кривиш оне који имају мозак а не користе га, и ја тебе кривим за исти грех. Пошто знаш разлику, онда не можеш поистовећивати секте и религије, али можеш налазити њихове заједничке тачке, као што је профитирање. Или можеш - у том случају се глупираш и показујеш класичну приученост где своје знање у име свог става понижаваш или умањујеш. Срећом, не питаш се ти, а ни ја, већ званична наука - социологија религије, која јасно каже шта је шта. Па сада ти и ја можемо говорити шта нам је воља, чиме показујемо как`и смо.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.