Језичке недоумице

  1. Чек, је л' то ступило на снагу или не?

  2. Pravopis se stalno menja.

    Ali,zasto se menja?Sa kojim ciljem?Politika?Ako ga menjaju po modi,onda bi trebalo da ubace u recnik i debilitete poput LOL,OMG,WTF (ubacicemo i 31.slovo u azbuku,nema frke),u prvom razredu osnovne,pre kose tanke i uspravne debele,neka se uci smajli fejs.

  3. Вероватно се уводи сад тамо где нема.
    Ево, сад сам погледао индекс (из октобра прошле године) и пише ми "име једног родитеља".

  4. Језиви, зато што се језик непрестано мења и због уклањања неких недоумица, нејасноћа или поједностављИВања, јер увек има неких проблематичних места.

    Едит: Брљавим, знак да је време за хоризонталу.

  5. Mislim da se ta problematicna mesta stvaraju upravo tim cestim menjanjem pravopisa.

  6. има ту истине. Често мењају то код нас. Само бих волела да баш најстручнији стручњаци раде такав посао, да се сакупи њих 50 па да смисле и већају за сваки детаљ.. не разумем заиста ово прихватање "задњег" у низу/реду. Сем што је масовна грешка, али то по мом мишљењу никако не треба да буде разлог. Могли би рецимо да избаце разлику између кратоузлазног и краткосилазног акцента, ко је тај што их измисли. Јер јебеш ми све ако неко зна по слуху то да одреди, а не по наученим примерима напамет и правилу: једносложне речи имају силазни, а за остале нагађај, фифти-фифти је да убодеш прави..

    ше није ''улица Српских владара'', већ ''Улица Српских владара''

    да, а типа Блабла улица а не Блабла Улица, али то није тако ново, мислим довољно је старо да ја знам за то...

  7. Čuj ima l' da se kupi novi pravopis? Normalno da ima, ja već kupila.

    A ako ne mislite na Matičin, nego na Prometejev: ima i taj, odavno.

  8. Могли би рецимо да избаце разлику између кратоузлазног и краткосилазног акцента, ко је тај што их измисли. Јер јебеш ми све ако неко зна по слуху то да одреди, а не по наученим примерима напамет и правилу: једносложне речи имају силазни, а за остале нагађај, фифти-фифти је да убодеш прави..

    Веруј ми да има људи и да код већине може да се постигне вежбом.

  9. хм.. алал им курац :) моје обе проф. српског, и у средњој и у основној, нису знале то да одреде.. ова из основне је умела отприлике, али не безгрешно, тачније омаши за пола речи...

    A ako ne mislite na Matičin, nego na Prometejev: ima i taj, odavno.

    ово ми је тек најјаче, у једном прочиташ једно, па у другом друго, за исту ствар...

  10. не разумем заиста ово прихватање "задњег" у низу/реду. Сем што је масовна грешка, али то по мом мишљењу никако не треба да буде разлог.

    Joj, meni kad neko kaže "nije zadnji nego poslednji" dođe mi da ga tresnem u facu, zato što to ljudi govore jedino sa ciljem da se naprave pametni. :)

    Pa valjda je onaj ko je poslednji u nekoj koloni istovremeno i na začelju te kolone, u zadnjem delu, znači zadnji. Naravno, ne bih rekao da je onaj prvi - prednji, ali bih mogao da kažem da prednjači u odnosu na ostale. U svakom slučaju, zadnji i poslednji imaju isti smisao u većini slučajeva. Što bi me neko ograničavao bezveze?

    K'o kad mi kažu "nije pravilno 'puno te volim' zato što ne možeš nekog prazno da voliš." More marš bre, vi ćete da mi kažete kako ću ja da volim nekoga.

  11. "Ваши професори из средњих и основних школа немају појма акценте, али ви ћете их знати!" Моја асистенткиња из акцентологије...

  12. Претходни пост се односи на Леекси.

    Тетка Дрол, има и оно:
    - Јанко је на телефону.
    - Па не стојиш ваљда НА телефону!?

    ...

  13. Da jebote, pravilno je "Janko je na kraju telefonske linije veze suprotnom od Vašeg kraja, pored telefonskog prijemnika."

  14. ма логика ти је до јаја

    Naravno, ne bih rekao da je onaj prvi - prednji, ali bih mogao da kažem da prednjači u odnosu na ostale.

    зашто за првог не би онда, по истој истоветној логици, могао рећи да је предњи? видиш, као што то мало глупо звучи, тако глупо звучи и "задњи" за низ. Само што многима не звучи глупо јер то чују сваки дан, а мени је и поред свакодневне употребе глупо и зато исправљам

  15. Ko kaže da uvek mora da bude do kraja logično? Nije ovo matematika.

    Što se tiče toga šta je glupo, meni je uglavnom glupo kad me neko ispravlja, pa se zato nerviram. :)

  16. А како третирају "све-сво, сва..." проблематику по том новом? :)

  17. Sve, naravno. Ne svO.

  18. Значи "све воду", не "сву воду"? "Све се успалила", не "сва се успалила"?

  19. Да "сву воду" и да "сва се успалила".

    Али не "сво троје", већ "све троје".

  20. Ahahaha, ma da! :))

    Sve vrijeme, a ne svo vrijeme, itd...

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.