Zagonetke

1. Razmišljaš neko kratko vreme i dolaziš do zaključka. Koja je boja tvoje kape?

Koja je boja tvoje kape?

И затим ово:

Ček je l' oni biraju koje će kape da im stave ili stavljaju rendom?

Чекај, бираш које ћеш боје капу да ти ставе, и онда погађаш коју су ти ставили? Ти ил' си се стварно оволко сјебо, ил' ја не капирам нешто.

2. Ma ne biraš ti koju će nego poslodavci ti.

3. Ako vidiš dve različite, a ovaj sa crvenom ćuti, znači da nije video dve plave, posa je kod tebe crvena. To je prosto.

4. aj nek neko zada sledeću , ovu ste rešili

5. A ovako kad imaju dve crvene, i niko nije rekao da je kod njega crvena, ili na tebi nije plava ili su glupi. A pošto nisu glupi i kod tebe je crvena. Ja sam genije!

6. A ako vidiš dve sa crvenom, a obojica ćute znači da i oni vide dve crvene, jer kad bi videli crvenu i plavu, a ovaj sa crvenom ćuti mislili bi da oni imaju plavu pa bi se izlanuli. Tojest jedan od njih bi sve to mislio.

7. Nisam baš lepo uklopio, ali poenta je tu.

8. Mančestere, niko nikad neće reći plava. ;)

9. Dobro veče je rešio, a ManUtdOwn je bio blizu.
    REŠENJE:

Dakle u slučaju kada vidiš plavu (osoba 1) i crvenu (osoba 2) razmišljaš ovako:
    Ako ja imam plavu, onda bi osoba 2 videla dve plave, pa bi shvatila da ima crvenu, a pošto ne viče ništa znači da ja nemam plavu kapu, što znači da imam crvenu.

E sad, rešenje kada vidiš dve crvene je sledeće, razmišljaš ovako:
    Ako ja imam plavu onda njih dvojica vide crvenu i plavu, pa bi se brži i pametniji od njih dvojice razdrao "Crvena", s obzirom da ništa ne viču, ja nemam plavu, pa zato imam crvenu.

10. Pa ja sam to rekao manje više. :D

11. A je l' znate ovaj Monti Hol?

12. Pa jebiga, objašnjenje je u samom klipu. Mada sam ja ispao glup i rekao svejedno je. :)

13. Nego, je l ima neko još koju? Duga je treća smena....

14. Pišem Uz Vetar
    Pazite jedan problem, zajeban:

Na ostrvu živi 1000 ljudi, od toga je 123 osobe sa zelenim, a 877 sa braon očima (ali ovu statistiku ne zna niko na samom ostrvu). Svi oni žele da pobegnu sa ostrva, ali još više žele da ostanu živi. Razumite da ovo nije naš svet, na njihvom svetu NE POSTOJI NIKAKVA FORMA KOMUNIKACIJE IZMEĐU LJUDI, a NI ODRAZA, iz ovoga sledi da niko ne zna svoju boju očiju.

E sad, mogućnost da pobegnu sa ostrva im pruža brod koji dolazi na kej svake ponoći i odvozi SVE LJUDE KOJI SU NA DOKU, a imaju zelene oči. One koji imaju braon oči, ubijaju, tako da na kej dolaze samo oni koji su 100% SIGURNI da imaju zelene oči.

Pitate se kako mogu da saznaju koja im je boja očiju? Pa ne tako lako, jedinu šansu im pruža šaman, duh sa plavim očima, koji svakog podneva NA TRGU OKUPI SVE LJUDE, i uzvikne "IMA ČOVEK SA ZELENIM OČIMA", ako se bar jedan čovek sa zelenim očima nalazi na ostrvu, a u suprotnom vikne "NEMA ČOVEK SA ZELENIM OČIMA!".

Kog dana će šaman uzviknuti da na ostrvu nema čoveka sa zelenim očima?

Pišem Uz Vetar
    Okej, pošto vidim da niko ne ume da reši, a moram da odbranim svoju čast da je smislena zagonetka, evo vam rešenje:

Zamislite da umesto 123 osobe na ostrvu postoji samo jedna osoba sa zelenim očima i neka se zove Mika, i sad prvi dan će Šaman da kaže kako na ostrvu postoji osoba sa zelenim očima, Mika će da pogleda oko sebe i pošto će da vidi da svi ostali imaju braon oči Mika, mastermajnd kakav jeste, zaključiće da je on taj koji ima zelene oči i otići sa ostrva prve noći.

Let's step up.
    Zamislite da postoje 2 osobe sa zelenim očima na ostrvu, Mika i Pera. Prvi dan će šaman reći da postoji osoba na ostrvu sa zelenim očima, Mika i Pera će pogledati, videti jedan drugog i onda otići svako na svoju stranu. Posmatrajmo onda sutrašnji dan iz Mikine perspektive, dolazi on u podne na trg, šaman kaže IMA ČOVEK SA ZELENIM OČIMA, Mika se osvrne levo-desno, i onda ugleda Peru. Jebote, ako Pera sinoć nije otišao, pa to znači da nije jedini sa zelenim očima, a to dalje implicira da i ja imam zelene oči. I onda će te večeri i Mika i Pera otići sa ostrva.

Iako niste mogli da rešite zagonetku, nadam se da razumete kako će u slučaju sa 123 osobe, sve 123 osobe otići skupa 123. noći, pa je odgovor na moju zagonetku:

Šaman će 124. dana da izgovori "NEMA ČOVEK SA ZELENE OČI".

Kako da ne.

15. E aj kapiram sa dva lika kako ide, ali kako ide sa tri.

16. Dobroveče, aj jednu za tebe, pazi ovo:

100 mudraca osuđenih na smrt. Car je milostiv pa im je podelio dve vrste kapa crne i bele, ali tako da niko ne zna svoju kapu. Pre nego što su im podeljene kape objašnjeno im je da ako pogode koje je boja njihova kapa biće im pošteđen život, naravno pruženo im je vreme da smisle taktiku kako najviše njih da preživi, ali onog trena kada im se podele kape ne smeju da komuniciraju nikako, smeju samo da kažu "Bela" odnosno "Crna".
    Mudraci su ubrzo smislili taktiku da 99 njih sigurno preživi, a ovaj jedan da ima 50% šanse. Kako glasi njihova taktika?

17. Sto bas 124?

Sto ne drugog? Znaju da su svi ljudi okupljeni. Prebroje njih 999 + on sam = hiljadu.
    Onda prebroje broj zelenookih - 122.

Ako ih je dvojica, onda je lako. Mita ce da primijeti zelenookog Peru i 998 kafenookih. Sjutra ce da vidi da Pera nije otisao jer je i on vidio zelenookog, a ovih 998 nisu zelenooki. Isto ovo radi i Pera.

Ako ih je troje, onda Mita vidi Peru i Ziku zelenooke i 997 kafenookih. Ako Mita pretpostavi da je i on braon, ocekivace da sjutra Pera i Zika sjutra provale sopstvenu boju ociju i da odu drugog dana. Ako oni ipak ne odu drugog dana, znaci da je jos neko zelenook, a onih 997 cigana nisu, znaci Mita je, i otici ce tog treceg dana...

I tako to pici do 123. Pa 124 dana duh sa plavim okom izjavi da im je ponestalo zelenookih.

Nista, nista, glup sam, sad vidim dok sam kucao ovo :)

18. А мени жао ових смеђооких, јер ће и они да помисле да су тај један зелени и биће измасакрирани. :Ѕ

19. A evo vidis, sta ako neko ode k'o sto mi igramo kladionicu, po osjecaju. "Ja se osjecam kao zelenook", i tup. :)

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.