U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
A moju nece niko da resava? :(
Da je maslina na ostrvu, Dzo bi je sigurno nasao, jer je imao ogroman motiv. Znaci maslina je negdje vani, udaljena, dakle mozemo da smatramo da se maslina nalazi u beskonacnosti, sto znaci da je rastojanje izmedju masline i bora i masline i palme jednako. Sto znaci da koliko god koraka odemo lijevo od bora i desno od masline (a to ce biti jednak broj koraka, posto je rastojanje oba drveta do masline jednako), sredina te duzi ce da bude na istom mjestu kao sredina duzi bor - palma. Znaci, tacno izmedju bora i palme je blago, po najkracoj putanji. Pod pretpostavkom da ga nije neko zajebavao, i da zaista postoji blago na ostrvu. Ovo mi je palo na pamet, moze li?
E to je majstor.
Ovo je ozbiljna lekcija iz sličnosti trouglova. :) Dobar si matematičar ako si ovo uradio. Mene sad mrzi da pišem postupak jer bi trebala i slika da se crta. Ali Džo može da nađe blago.
Treba samo da odredi rastojanje između bora i palme i da dođe tačno do sredine. Kada dođe do sredine, skrene ulijevo pod pravim uglom, da bude normala na tu duž između palme i bora a onda treba da pređe još pola dužine duži sa tjemenima u boru i palmi.
EDIT: Fala sveskama iz 7. razreda osnovne i malo matematike iz srednje.
Bamabi za mene. :)
Jok, ne mogu nikako da komuniciraju kad dobiju kape, znači samo gledaju ostale i viču "Crna" odnosno "Bela", naravno mogu da čuju šta ostali kažu.
Treba samo da odredi rastojanje između bora i palme i da dođe tačno do sredine. Kada dođe do sredine, skrene ulijevo pod pravim uglom, da bude normala na tu duž između palme i bora a onda treba da pređe još pola dužine duži sa tjemenima u boru i palmi.
EDIT: Fala sveskama iz 7. razreda osnovne i malo matematike iz srednje.
Ovo nije tačno sigurno jer ne znaš sa koje strane prave koju čine dva drveta je ranije bila maslina.
@Manutd jeste rešio si, razmisli za 12 kuglica ali mnogo je zajebano.
EDIT: Jebeš ga, sigurno niko neće da pokuša dovoljno jako. Evo ga rešenje:
Meriš prvo 1234 i 5678 pa ako su iste onda imamo slučaj 1, koji je jednostavniji, a ako su različite imamo slučaj 2.
SLUČAJ 1 (falična se nalazi u 9ABC):
SLUČAJ 2 (falična se nalazi u 12345678):
Ako su jednake onda je među 1, 2 ili 3, jer smo njih izbacili iz merenja a pošto sada znamo da li su lakše ili teže ovo je trivijalno;
Ako se odnos nije promenio (u oba merenja je ista strana tasa bila ista), onda je 6, 7 ili 8, jer oni nisu menjali stranu, opet trivijalno;
A ako se odnos promenio, onda je ili 5 ili 4, jer su njih dve menjale stranu, a pronalaziš faličnu tako što meriš jednu od njih sa sigurno ispravnom.
Može sa 4 merenja lololo?
Sprdam se, ček, razmišljam.
Eno ti ga rešenje gore, ako hoćeš da pogledaš :)
Ovaj prvi sam i izvalio, ovaj drugi nikada ne bih.
Ni ja, moj brat rešio ali ono ni on nije mogao na keca već posle par nedelja mu palo na pamet.
E a za ove mudrace, kreću da pitaju ovi likovi od kraja ka napred je l' tako? Zašto ja sve vreme kapiram da ih ima 50:50. Glupo mi je pitanje.
Kapiram da ovaj što prvi viče ima 50% šanse lololo.
Pa ajde da računamo da mudraci stoje u koloni jednoj i svi su okrenuti u istu stranu i mogu da vide samo one koji su ispred njih, ali mogu da pričaju u kom hoće redosledu i odnos kapa je nepoznat.
To nije ni potrebno, našao je blago.
vesnam:
Svaka cast, to je resenje. Ustvari, Maslina samo odredjuje sa koje je strane blago. Tako da ima 2 resenja, kopace na 2 mesta. Mada, za toliko blaga nece mu biti tesko :)
Pa nema komunikacije, samo crna-bela. S tim sto sam pretpostavio da mogu da se pomeraju, stoje u koloni itd....
Al ok, nije to to. Porazmislicu jos.
Da, to sam zaboravila da kažem, na dva mjesta treba da se kopa. Po 90 stepeni udesno i ulijevo sa sredine duži.
Poredjaju se njih 100 u red, ovaj prvi lupi boju i preživi. Sad, ako kaže glasno koje mu je boje kapa, ovaj ispred njega ima crnu, ako kaže tiho, ovaj ima belu. Mogu i drugačije, naglašavati određena slova, menjati boju glasa i tako dalje...