Prijava

Za sve ljubitelje šaha i velikih šampiona u šahu kao što su Fišer, Karpov, Vasilij Smislov i drugih. Ovde ću vam pisati sve pažljivo odabrane anegdote iz knjige "365 anegdota iz sveta šaha" autora Slavka Domazeta.

Za početak tri anegdote:

NEOČEKIVANO POZNANSTVO

Pre drugog svetskog rata moskovski velemajstor Belavenac igrao je lake partije s posetiocima jednog parka i, naravno, lako pobeđivao. Tom prilikom čuo je primedbu na odigrani potez od nekog šahiste. To ga je naljutilo, pa je nepoznatog ljubitelja šaha izazvao na meč - uz topa fore. Do susreta je odmah došlo.
Uvređeni Belavenac gubio je partiju za partijom. Kada je meč završen, ispostavilo se da je njegov partner bio lenjingradski velemajstor Šavicki. Dva majstora su se tek tada lično upoznala.

ŠAH I MECENE

Oduvek je bilo bogatih ljudi koji su darivali velike majstore šaha. Zabeleženo je da je izvesni mecena pozvao u goste Laskera i Macorija na večeru, ali su pre toga morali da odigraju partiju šaha. Tabla je bila na podu, figure su bile od stakla, svaka od njih napunjena alkoholnim pićem: pešaci - konjakom, lake figure - rumom a teške - viskijem. Dokoni mecena tražio je od svojih gostiju da odigraju partiju šaha uz uslov: igrač koji sa table odnese bilo koju figuru, dužan je da ispije njen sadržaj.
Igra je počela tako što su igrači povukli u prvom potezu pešacima ispred kralja. Onda je Lasker u drugom potezu povukao kraljicu na polje h5 (2.Dd 1-h5) i odmah je u sledećem potezu istu žrtvovao na polje f7 sa šahom. Maroci je nehajno raširio ruke, morao je da odnese belu kraljicu i ispije celokupnu sadržinu viskija.
Sledio je njegov odgovor: - Predajem partiju.
Večera je mogla da počne.

RŠUM KAO ŠAHISTA

Književnik Ljubivoje Ršumović, popularni dečiji pisac, veliki je ljubitelj šaha. On kaže: - Šah je kraljica svih igara. Ja sam zagovornik igre kao imperativa detinjstva, života i svekolikog stvaralaštva. Ja sam naučio da igram šah sa 10 godina a učitelj mi je bio ujak Drago Tucović, sveštenik.
Naravno, u početku je učitelj pobeđivao svoga mladog učenika pa je Ršum jednog trenutka briznuo u plač. Tada je rekao: - Lako je vama dvojici da me pobeđujete. To ste Vi i Gospod Bog sa neba!
Ršumović ima prvu kategoriju u šahu. Jedan od partnera mu je majstor Dragan Andrić sa kojim se susreće u bezbrojnim brzopoteznim partijama. Inače, najveći uspeh postigao je Ršumović na šahovskom turniru u Sremskim Karlovcima na ,,Brankovom kolu" 1998. godine kada je osvojio drugu nagradu - a ona je bila sanduk vina.

Zanimljivo.
Postoje i ilustracije u knjizi koje je radio Jovan Prokopljević.

EDIT: NEMA NIŠTA. SLUŠAJTE VUČICU.

Vučice, ti igraš šah?

edit: Možda je bolje postavljati svoje anegdote.

Fina tema, volim šah.
Pratiću je.

marcipan
Vučice, ti igraš šah?

Malo igram i slabo ali me je zainteresovala knjiga pa reko da podelim sa vama neke zanimljive anegdote. Stefane, ne ruši mi sneška! :(

Kažu da je 'Čarobnjak iz Rige' Mihajl Talj tokom jedne partije ispušio oko pedesetak cigara, a samo prvu je zapalio šibicom. Baš me čudi što je umro onakav..

Stefane, ne ruši mi sneška! :(

Ok, editovao sam :)

Kad moja rasta jebe po kući starog jer mu kaput OPET SMRDI NA ŠAH-KLUB!
Puno se tamo puši, šta ćeš.

Баш ме занима да л' ће Вучица да настави да преписује, или ће да копира ово што је Стићко приложијо. :)

Prepisivaću a što da ne. :P Tako vežbam brzinu kucanja i rukopis. :))
Marcipan je u pravu. Postavljajte i svoje anegdote.

E a najjače mi je ovo.

REMI PREKO SUDIJE

Aljehin i Kapablanka bili su u zavadi posle međusobnog meča 1927. godine u Buenos Ajresu i više ni reč nisu progovorili. Na dvokružnom AVRO turniru u Holandiji 1938. godine oni su na nemušti način rezimirali. Partija je bila prekinuta i u nastavku je trajala pola sata ali su protivnici za šahovskom tablom proveli samo nekoliko minuta. Poslednji potez u partiji bio je Aljehinov potez lovcem pored Kapablankinog kralja. Zatim je Aljehin ustao i nastavio sa šetnjom. Onda je Kapablanka zauzeo mesto za tablom, razgledao poziciju i pozvao sudiju turnira Landaua. Tiho mu je šapnuo: - Predlažem remi, prenesite to Aljehinu.
Pri tome su razmenjivali još nekoliko rečenica. Zatim je Landau došao kod Aljehina i tamo se nastavio šaptački dijalog. - Kapablanka vam nudi remi. Aljehin je klimanjem glave dao pristanak. Sada je bilo na redu Landau da se obrati Kapablanki i da mu klimanjem glave da znak da je remi zaključen.

Najjaci je zapravo naslov teme, prajsles!

Неко би ово сигурно линковао, па реко да прекратим :

Водитељ: Добро вече драги гледаоци и добродошли у још једно издање емисије :"Прво Скочи Па Реци Топ". Са Вама су као и обично шаховски велемајстор Миливоје Керкез и моја маленкост Јордан Хаџимарковић. Вечерас ће наш Миливоје анализирати дуел који су 1973. године одиграли Рангорат Брамакришна и Сергеј Сергејевич Боршч у оквиру манифестације "Дани Божура" у Перту.
Велемајстор: Добро вече, или што би ми шахисти рекли "Кад имаш фигуру вишка, свака је краљица жишка".
Водитељ: Хахаха Миливоје, духовито као и увек.
Велемајстор: Добро, доста смо се шалили, да кренемо са анализом ове предивне партије. Све ме жмарци подилазе од узбуђења. Тако типично за Боршча, беле кугле, игру почиње грађењем такозваног "Појаса Невиности" штитећи краљицу ловцем и топом на г6 и г8. Брамакришнин одговор био је такође очекиван, користећи чувени напад Леви-Виландер покушава да ce пробије скакачем, путањом Ц5 Е3 Ц6 Е5 Х5 А4 Ц2 Д4 Д5 али бива одбијен. И када се очекивало да Боршч одигра..
Водитељ: Претпостављам "Темишварски хазард"?
Велемајстор: Управо, он апсплутно неочекивано одиграва "Хачатуријанов бајпас" и ствара дисбаланс водених и ватрених фигура. Даље..

Звррррррррр...

Водитељ: Изгледа да имамо неког гледаоца на вези :зачуђеност узрокована првенствено сазнањем о поседовању телефона а затим и позивом гледаоца: Изволите, биће нам драго да чујемо ако имате неко питање у вези ове партије, или шаха уопште?
Гледалац: Иам једно питање за госн. Mајстора, тог ћоравог ту, рецте ми како се зове оно кад замене места топ и ловац?
Велемајстор: Под један госн. Велемајстор, а места мењају топ и краљ а не топ и ловац, и то се зове рокада, но..
Гледалац: МОЈ ТИ КУРАЦ КИНДЕРЛАДА, хахахахахахаха, ал сам ти га шукно, ахахахахаха, шах-мат професоре, шах-мат! Хаха...
Водитељ: Извинте због овога. Госн. велемајсторе можете наставити.

Otkad ovo nisam citala.:) Evo jedne:

Ali najefektnije sahovsko lukavstvo nije izveo igrac, vec jedan sahovski novinar. Na Svetskom prvenstvu u Vrnjackoj Banji 1961. najrevnosnije su izvestavali svoje redakcije Peljin i Bjelica, prvi kao dopisnik 'Borbe', drugi kao dopisnik sarajevskog 'Oslobodjenja'. U odredjeno vreme, uvece posle odigranog kola, oni su dezurali u sobi pored turnirske sale, cekajuci da im se telefonom javi stenografsko odeljenje lista kako bi izdiktirali svoj izvestaj. Jednog dana, Bjelicu je drustvo povuklo na sasvim suprotan kraj grada, a kad se pocelo bliziti vreme za report shvatio je da nema izvestaj za taj dan jer u sahovsku salu nije ni privirio. I pade mu na pamet da odigra lukavo. Uze telefon, pozva broj one sobe gde se nalazio Peljin i poce:'Alo, ovde 'Borba', stenografsko odeljenje, molim druga Peljina da se javi.' Peljin rece da je on na telefonu a Bjelica nastavi:' Molim, podnestite izvestaj. I dobio sam naredjenje da vam javim da ste juce proglaseni za najboljeg novinara na turniru i da vas ocekuje simbolicna nagrada po povratku za Beograd.' Peljin ponesen pohvalama, nadahnuto izdiktira izvestaj koji je Bjelica samo tu i tamo izmenio, a zatim poslao svojoj redakciji. Peljin je ubrzo potom ostao u cudu kad sto mu redakcija trazi izvestaj dva puta.

Meni je tema do jaja, volim da čitam takve stvari.
Imam anegdotu, ali nije vezana za vrhunske šahiste.
kad sam bio u vojsci, zaglavio sam na VMA 2 nedelje zbog neke operacije. Upoznam devojku sa sprata, bliski godinama, skapiramo se i tako nastane zajednička blejačina. Jednog dana me pita da kartamo šaha (samo urologija 2 ima prostoriju za blejanje i pušenje) i ja pristanem, rek'o da je oderem. Da skratim priču, sašila me 5 partija za pola sata i nakon toga mi je rekla da ima titulu inter-majstora i da joj fali još malo da postane velemajstor. Inače, bila je omladinska viceprvakinja Evrope i 4. na svetu u omladinskoj konkurenciji.

Dajte mi linak definicije, da je turim međ omiljene.

Ovaj wojtekov post tj. Kafkina defka je inace realan razvoj situacije kad neko spomene sah, ocigledno.:)

Jericho

Najjaci je zapravo naslov teme, prajsles!

I meni. Odmah sam se nekako osetila kao Svetlana Bojković i spustila nogu sa stola. Da se ponašam.
Nastavite kolege Bjelice. I oprostite na ovoj digresiji.