Фудбал

1. Dobro da, ali ovo je ipak drugo, zamisli da Hrvatskom precedava neki tip koji je bio totalni ustaša tamo negde devedesetih, drugi još gori ustaša se ne skida sa tv-a. Okreneš na hrt i vidiš tipa pavelića kako mu kliče 50.000 ljudi na mitingu usred Zagreba, pa jbt. Još se kod nas nije razaralo, tamo su padale granate, po Bosni i danas možeš videti minska polja i rupe od metaka po zidovima kuća i zgrada praktično na svakom koraku. Ovde Vučelić, koji je praktično bio zaštitno lice ratne mašinerije, upravlja fudbalskim klubom.

2. Zastave su mi, generalno, sve katastrofa sem naše (koja mi je dosta dugo budila averziju, jer smo je silovali za sve pare, al je, što se tiče koncepta i boja sasvim u redu), hrvatska zastava je ok opet, mada ne volim šahovnicu, ali bosanska mi je fejspalm totalni, albanska ruglo - crna ptičurina na crvenoj pozadini lol, odvratluk jebeni, a crnogorska mi je još gora jer me podseća na tu šiptarsku. Slovenci imaju realno super zastavu, Makedonci ko da su isekli neki ružni rukometni dres iz devedesetih i okačili.

3. Chetnik 4eva

Moj deda kad je otišao u dobrovoljce u DSR, greškom se prijavi u četnike - kako je uspeo, pojma nemam. Uglavnom kad je skontao šta se dogadja, a pošto je po konstituciji bio sličniji medvedu nego čoveku, sačekao priliku, uhvatio komandanta, brečio ga o zemlju i ubio ga na mestu (ovom od siline puko opasač) i pobegao. Posle je bio prvi čovek iz sela koji je poginuo u NOB, odali ih neki naši dok su minirali prugu, kako bi digli u vazduh voz sa švapskom municijom. Dobio 26 metaka i živeo do sutra, kažu ljudi da bi vrv preživeo da je dobio lekarsku pomoć. Zajedno sa njim nastradao neki nemački ekvilibrista koji je, pre rata, radio u cirkusu na trapezu, partizani ga zarobili, ovaj rešio da ratuje na našoj strani, dobio oružje i nažalost poginuo...

4. Onda mi je drugi deda otišao u rat da sveti brata, kad mu je bilo mislim 16 i to je baš teška priča, pošto je svašta preživeo. S ćaletove strane jedan bio u logoru, tamo upoznao moju potonju babu, uspeli nekako da naprave i dete i pobegli kada je saveznička bomba pala na logor (ćale se rodio bio mislim baš taj dan). Bežali za Srbiju sakriveni u kolima sa senom, zaustave ih Nemci, nadje ih vučjak, pridje, onjuši ćaleta koji je tad bio goluždrava beba, okrene se i ode. Da je lanuo, sve bi ih streljali.

Drugi deda bio pesnik i violinista, ubio ga neki Ciga nožem dok su se kockali u nekoj kafani. Pradedovi probijali Solunski front, povlačili se preko Albanije, preživeli takodje sito i rešeto.

5. E da jedna priča o pradedovima - prvi se borio pod Ž.Mišićem, ali drugi ima fascinantniju priču.

Naime, Djura, za vreme povlačenja, izgubi se sa još trojicom vojnika negde u Albaniji, i to baš zalutaju. Tumarali danima po kojekakvim vukojebinama tamo, jadni, pregladneli, dok nisu našli neko napušteno selo - meštani, čuvši valda da stiže vojska, pokupili sve i pobegli. I ovi uspeju da nadju nekakav kiosk nešto, pun kokošijih jaja. Šta je to tu radilo blage veze nemam, kako god, uzeli ljudi jaja, ušli u neku kuću, naložili vatru, skuvali ih u oraniji i najeli se ko siročići. Legli bili da spavaju, i od njih četvorice samo se pradeda probudi - ovima stao želudac u snu bio, nisu jeli ko zna kolko, a najeli se jaja preteških za varenje.

Zamišljam tu scenu gde se on budi u nekakvoj kući i vidi da su ova trojica mrtvi, i da je sam i izgubljen, usred ko zna čega, usred rata, ne znajući gde treba da ide uopšte, ne znajući da li su njegovi kod kuće živi, a napolju minus beskonačno.

6. Moj deda nije ni partizan ni cetnik bio, zavrsio ko ratni zarobljenik u istocnoj nemackoj ceo rat

7. Da prebacio se ja mlao u Jovor mod, idem napolje da radim. Ljubi melkić

8. Al nije da su imali izbora ljudi sta ces da budes ideoloski. Prodju jedni, pokupe omladinu sa njive i taj si

9. Celte pa to vama familijarno lol

10. Stalkeru,

Trobojka mi smeta samo u RSu, kao i šahovnica samo u nekim dijelovima Hercegovine. Kad odem u Srbiju ili Hrvatsku, ne smeta mi nijedno ni drugo.

Ono po Bosni to isticanje nacionalnih simbola doživljavam ko neku sitnu provokaciju (zašto bi neko stavljao obilježja na restoran, ono daješ mi neki znak da nisam dobrodošao) a u tim državama mi je okej kad odem jbg to su simboli te zemlje i tog naroda.

Crnogorsko nam ne smeta ništa, gotivimo crnogorce a što je najjače i crnogorci su ratovali haha ali čini mi se da je Milo popravio odnose znatno između nas

Albanci su nam daleko brt, ni ne graničimo, nemamo neki odnos sad, otprilike kao slovenci neki.

11. Мој чукундеда се био са турци арнаути и бугари, претпостављам балкански ратови, јер деди овај није бацао те податке већ фрст хенд експиријенс.
    Турци зајебани не плаше се ножа, иду на јуриш. Бугари плашљиви, огласиш јуриш на нож, побегну. Рањен у шаку и остао сакат.

12. Moj čukundeda je bio vrač i pomalo mizoginist, kako se ikako oženio, ne znam.

13. moj beli orao je bio daunovac

14. Celte pa to vama familijarno lol

moz se mi zajebavamo, al zivot u logoru u istocnoj nemackoj vukojebini nije bio uzivanje.

mrzeo je nemacku (svabe) do kraja zivota, iako je znao nemacki, i imao postovanje prema nemcima (prusima) tu kao ljudima iz tog kraja, jer je pred kraj rata radio na polju kod nekog. dosta i naucio od njih jbg, zadnjih godina kad su nemci ukapirali da nema niko da ih hrani i radi jer sve musko po frontovima, to su radili ratni zarobljenici, po nemackim kucama.

i ti nemci seljaci iz istocne nemacke su najebali mozda i gore od nas. sve sto imalo musko od 15-60 je bilo po istocnom frontu, a otud se niko nije vratio. na kraju su udavali cerke za ruse i zatvorenike da im ne nestane kuca.

15. Totali < svi drugi na temi fudbal zadnja dva sata

16. Al pliduua sto ste prihvatili kao nesrba je veci fail neg sto sam ja bio indijac par dana

17. Deda radio za njemce na polju preziro ih > celt radi za njemce super mu je ima duse

18. Plidu veći srbin od totalija bukv