Prijava

Nije to ništa , oklopi su bili i 60 kilograma u nekim viteškim gardama.

Јест, гарант су од олова оклопе носили!

И мачеви од 40 кг, како да не. Имао сам историчарку која је бацала те спике, ал' онда сам сазнао да гласа за ДСС и мисли да је Тесла измислио ласер и микроталасну.

Где си читао то за швеђанина Царе?

Имаш ди оћеш, еве ти један линк: http://www.mycity-military.com/Vojna-istorija/Garda-cara-Stefana-Dusana-silnog.html

То је био чист метал, челик који је покривао цело тело, од главе до пете, тако да није немогуће да је тежио 60 кила, па можда чак и нешто више....

ЕДИТ: Крсташки ратови ко крсташки ратови, служили су племићима и синовима господара да, уколико по принципу примогенитуре нису ништа добили, добију неко парче земље тамо, уз то су се и градови масовно ширили и сиротиња се повећавала.... То је била гомила лопова, пљачкаша, убица, права багра....
Циљеви крсташког похода су највише откривени у 4. крсташком рату када су због Венеције крсташи напали и срушили Византију 1204....

А колики ли је онда тај коњ морао да буде! Људина од два метра би морала да има минимум стотинак кила плус барјак од педесет, оклоп од шездесет, мач или буздован од 20-30, и то му дође цирка 250 кила, што би морало да значи и да је коњ тешка стрвина. А замислите онда јуриш те тешке коњице. Сама маса људства и коња у пуном јуришу би одувала неколико редова противника плус психолошки ефекат галопирајуће масе и вештине јунака.
Мада и та величина војника може да се објасни на неки начин. Сви су они били елита, војници из великашких породица, богатих. Најзначајнији фактор који одређује величину човека, поред генетике, је и исхрана у раном добу. Е сад њима у тој раскоши на дворовима није много фалило, док је сиротиња јела с мене па на уштап.

Оклопници су углавном били пешаци, мада је и била присутна тешка коњица, а и нису сви барјак носили, за то су били посебни барјактари.... А и могу коњи да носе и по 300, 350 кила без проблема....

У то верујем колико и у свете српске псе Силване који су уствари змајеви из народних песама и љути лавови којима су срби битке добијали.
Чак сам једном стигао до неких тајних података о сликама тих паса што се негде на старој планини гаје и да им српски доктори из чикага узимају деенка да би очували расу у тајности.
Убризгали су мало и у СОПове свијетле са Романије.

Било је великих људи у прошлости, погледајте перјанике, наравно то су били бирани момци. Само не знам где нестадоше ти врли коњи кроз историју у Србији

Mnogo su pametni bili ti ljudi što su nosili oklope od preko 60 kg. Zašto? Zato što je tako radio i Goku. Pa, kad to skine, ne može a da ne uradi leptonski udarac, loptu života, kame-hame talas...

А колики ли је онда тај коњ морао да буде! Људина од два метра би морала да има минимум стотинак кила плус барјак од педесет, оклоп од шездесет, мач или буздован од 20-30, и то му дође цирка 250 кила, што би морало да значи и да је коњ тешка стрвина. А замислите онда јуриш те тешке коњице. Сама маса људства и коња у пуном јуришу би одувала неколико редова противника плус психолошки ефекат галопирајуће масе и вештуне јунака.

Види се да ниси сељак. Па јел ти знаш да радни коњи у 90% случајева прелазе 800 кила? А за јуриш, па имаш пример два крила у Косовској бици. Уосталом, како ти мислиш да је Душан могао да успешно истовремено ратује са Босном, Мађарском, Пољском, Византијом и турским одредима?

Ma tako su i Englezi mislili, pa dobili preko pičke.
http://youtu.be/w7ur3iV6Z34

А колики ли је онда тај коњ морао да буде! Људина од два метра би морала да има минимум стотинак кила плус барјак од педесет, оклоп од шездесет, мач или буздован од 20-30, и то му дође цирка 250 кила, што би морало да значи и да је коњ тешка стрвина.

Класичан оклоп који је пешадија носила је био 20 кила уврх главе, а хеви армор 50 максимум. Они велики дворучни мачеви нису прелазили 3 киле, каквих црних 20-30? Узми олово па преточи у мач, неће тежити више од 20 кг, а камоли челик.

Сте ви луди?

Лопта живота, лоло, Кика кобјаснио. Замисли да је Косанчић Иван имао могућност каме-хаме таласа.

Не знам Царе, јебига, ал ето данас сам научио. А ово задње би мого да ми кобјасниш, не знам дал је реторичко или директно, лоло.

ЕДИТ: Ажинкур и Французи, трагедија тешке коњице.

То је обичан оклоп братац, али си имао и тешке оклопнике, од главе до пете под челиком уз нимало лаке штитове....

Ево да вам свима кобјасним: http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Serbian_army

Царе читам ово са твог линка и супер је што сам открио да је цар Душан био 2.14 јер је из поузданих извора.
Супер је и што се тако добро борио видим и био покретан и сила од човека. Плус православац до коске, а кадар стићи и утећи кад год затреба. Био би добар крилни центар. Тај швеђанин предак Славка Вранеша сигурно кад су ишли у казнени поход на Дукљу доле. Брехт центар такође тешки изгледа.
Да су вечерас њих тројица звезди. :(
Овако Кецман наставља да царује.

Они велики дворучни мачеви нису прелазили 3 киле,

Ти велики мачеви братац нису тежили испод 15, 16 кила.... ;-)
http://www.thearma.org/essays/weights.htm

Плус православац до коске.

Толики да је понудио унију папи.

@Сви_који_мисле_да_је_тешка_коњица_непрактична

Једна реч: ХУСАРИ.

Тешка коњица је практична за равничарске борбе и борбе без неких препрека јер има слабу окретност, али за шуме и мучваре је лака коњица боготац....

In border regions all land-grants appear to have been called krayina and their holders vlastele krayishnik ('border lords'), whose duty it was to guard the frontier. The 'Code Dušan' of 1349 (the Zakonik, extended and completed in 1354) actually states that any damage inflicted by an invading army had to be compensated for by the border-lord through whose lands the enemy had entered, another article stating that similar pillaging committed by brigands had to be repaid seven-fold, The Byzantine chronicler Gregoras, as ambassador for Andronikos III to Dušan, encountered some krayishnici (men of a border- lord) on crossing the frontier. He wrote: 'When we passed the Struma River ... and came into thick woods, we were suddenly surrounded by men clad in black woolen garments, who darted forth from behind trees and rocks like devils out of the earth. They wore no heavy armor, being armed only with spears, battle-axes, and bows and arrows.

КРАЈИШНИЦИ КАЦМО РАСНИ!

Реакција свих на моје постове у овој теми:
http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2011/10/there-it-goes-the-last-fuck-i-give.gif